興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 dada~0w0~ 於 09-10-4 18:40 發表
我申請2人 新界
4月有咭
7月審查
8月已經知合格

e+等..................
我想要上水/FANLING.....
聽聞清河村附近起緊3橦新公屋...(教會傳道講既)

唔知等幾耐.....大家加油... ...

嘩!乜申請新界真係快到咁

複式洋房

我十月中會見立法會議員譚 x忠,想問下其實搵佢地幫手實際用途大唔大,我見佢時係咪要講晒我個要求,例如地區,新舊等,還是佢地都只係要求房署優先處理,派乜野樓乜野地區佢地幫唔倒手gar,希望唔會白去la

複式洋房

我排緊4人擴展,有一天打去房署問要等幾耐,雖然承諾三年上樓,但個職員話要等3-5年,可能包括一些第一次唔要果種,又要再等,所以如果你係急就唔好轉,真係唔知等幾耐,如果派唔啱又要再等.

原帖由 chansammy 於 09-10-10 21:14 發表
有野想請教下,如果審查PASS左之後,想由新界轉擴展,之後要等幾耐同仲要唔要再審查多次架?THX^^

複式洋房

請問你no. 同幾多人申請ar, 又係邊區,三年都未見主任,都真係幾灰

原帖由 aaroncheung 於 09-10-13 09:34 發表

我等咗3年喇. 都未見主任. 本來話我進入調查階段架喇, 以為有希望啦, 點知呢幾日又變返尚未到達調查階段, 我幾傷心呀. 打去問佢. 問咗等於冇問, 淨係話未到我, 要4個月至半年先審查. 唉~~~ ...

複式洋房

原帖由 jchkg 於 09-10-27 15:42 發表

1.睇私家医生.拿張医生紙(有預產期)
2.check下母嬰健康院..星期幾開門
3.帶齊証件及信去母嬰健康院(我無預約,直接去)
4.記得同佢講邊間医院生.
5.約定期產檢(我被轉介瑪嘉烈ps.over age 35) ...

你可以帶同私家醫生封證明紙到旺角徐展堂門診大樓四樓婦產科證記,不過而家分區分得好散,要住在廣華附近先可以在廣華生的,你只要講出一個屬於佢地分區既地址,就可以證記gar la

複式洋房

原帖由 jchkg 於 09-10-26 17:54 發表

我同nsk65 同一曰審查
nsk65 好似6月尾派一次
我9月頭派一次

請問你地係咪揀新界區,因為我個no係你地之前,都未審查

複式洋房

今晚見完社署個社工,原來佢地寫信都有條件架,要老弱傷殘先寫,一般的家庭困難係幫唔到的,不過佢教左我地另一條出路,原來有個叫底收入綜援,可以幫補租金的,我地一家四口最高可以有3500左右,而資產好似唔可以過50000,當然審查會好嚴謹,聽落都算有點曙光,自己租屋補千幾蚊都容易d,
另外佢又話,原來政府係七八年前收緊過申請公屋政策,來港未夠七年係唔可以申請的,但後來一兩年放寬,一個家庭超過半數人住滿七年就可以申請,所以仍然有好多內地來港的人係未有資格申請的.仲有,而家巿區有好多新樓,佢話在擴展巿區已經有2000個單位調遷出左巿區住近長者家庭,以前這項申請是需要社工轉介的,而家就唔洗la,所以各位等擴展既同路人唔好灰心,希望在明天,見我個社工都好似好大粒,佢同房署去開會的,所以知道得多d

複式洋房

回覆 4# patdy 的文章

乜荔景係擴展巿區,我以為屬於巿區範圍添,希望唔好派荔景比我la

複式洋房

回覆 1# lingwu 的文章

係r,我08年一月尾寄去,都要四月尾先有咭

複式洋房

原帖由 iceicedog 於 09-11-18 14:32 發表
有個問題想請教下你地,希望指點一下我,謝謝.....

我同老婆兩個人工加埋超晒申請公屋既限額,如果是旦一個唔做野就可以唔過限額!
而家老婆有左BB,預產期2010年5月尾左右,我地商量過,不如老婆唔做野,第時可以湊BB,順便 ...

我份工做到12/07年,08年一月份立刻交表申請,當時我都已經有超過四個月,已經係三人申請,

複式洋房

原帖由 jchkg 於 09-11-18 15:43 發表

妳老婆生完之後會否出產假糧?
總之,唔係計幾時唔做野,
要計銀行簿出糧日,打後六個月入表最安全。
如最後出糧日 2010-2-08
甘2010-8-08到樂富交表ok
你老婆仲要填一份聲明書,過去六個月沒有
任何入息,只靠老公給 $xxxx. 做 ...

點解我當時申請,房署都批我既,我地將所有銀行資料寄去,一d問題都無喎,乜唔係唔過資產限額就ok咩?不過我都等咗半年la,你如果擔心打去房署問,佢地好快會覆你gar

複式洋房

原帖由 aaroncheung 於 09-11-30 09:35 發表
知唔知擴展市區除咗東涌, 邊度仲有新樓呢?

我見葵盛山上起緊四座

複式洋房

原帖由 mic121 於 09-12-4 23:21 發表

thx 呆佬, 即係話bb要出左世先當3人計?!

我已經排左年半,申請時都已經五個月,房署都當我三個人,如果佢當我兩個人,我地收入會超額的,會不接受申請的.bb出生就補番張出生紙.

複式洋房

原帖由 fanmay151399 於 09-12-7 13:18 發表

thanks!

我覺得梨木樹都好方便,大約十五分鐘到葵芳地鐵站及荃灣巿中心,還有小巴出旺角都只係20分鐘左右,如果就拆就仲好,唔駛點裝修,住佢幾年可以上新樓,應該會比番附近你,起碼唔會去新界,如果唔太介意又想上樓,小小迫都住幾年,三座環境很好的,很寧靜的,你個單位都差不多近四百呎,當然舊村的設計無新樓咁正,只有露台有窗,當八十呎一個房,個廰都有百幾呎la,好過佢比荔景你,同一樣的格間,但環境就差好遠,直得考慮

複式洋房

原帖由 牛奶妹妹 於 09-12-21 00:15 發表
我原本要左特快,但最後都冇去登記,06年申請至依家都未審查過,唔知仲要等幾耐呢?我no:1186xxxx擴展唉......等到頸都長埋

但係點解房署個進度表四人已經查到1189gar,係房署個表報大數,定係漏左你ar

複式洋房

原帖由 yinyinpig 於 10-3-10 11:15 發表
我自已本身自己同奶奶一起住緊公屋。我今日上網見到一則新聞話現在樓市炒風蔓延公屋 上月逾百萬元成交18宗創紀錄,

http://hk.news.yahoo.com/article/100309/4/gxnv.html
原來本身向房委會買了自己住緊ge公屋原業主 ...

很認同你的睇法,點解屬於公共財物變左做私人財物,真係唔明政府班人

首頁

尾頁

跳至