興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 lingwu 於 09-10-4 01:31 發表

你係咪楝新界區架

係呢,你有消息未呀....

大宅

原帖由 lingwu 於 09-10-4 16:52 發表

未呀~
你幾時入得伙呀

今個月16號(農曆八月二十八日),因為擇日話嗰日好人,其實本應唸住月尾先搬咖,唸住唔使咁趕,但擇日嗰個人話農曆九月搬屋唔好喎,大致上基本裝修都七七八八啦,其它就入埋伙先慢慢diy...
你有消費就記得佈喜呀....

大宅

原帖由 Bee女 於 09-10-5 17:33 發表
今次第2次....一定要諗清諗楚先可以~
SO如果第2次唔太差都會要
唔係第3次我怕未派我都抑鬱死

無錯,第二次如唔係太差(無死人,單位大)都值得考慮,
因為第三次就係最後一次,又唔知會唔會配得差過第二次,我有個鄰居就係一個例子啦,佢第一次友愛,第二次天慈(不愉快事件,主任只講單位無死過人),但佢話地方好夠大,可間三房,又係高層,聽完不愉快事件後無唸清楚就拒絕(合理拒絕),第三次三聖(最低層,非常細,又舊),佢就好後悔無要天慈啦,仲打去房署問佢可唔可以要返天慈個單位,但當然係唔得啦,而家等待配第四次,見佢日日都擔心到死....

大宅

Lingwu/Bee女:
多謝先,間屋比上手住到好殘好舊,膠地皮地但太多數都係爛,牆身起曬泡,只係做基本裝修都好貴啦,因為個cf起咗膠地板之後都話個地台高,要再打地台,如果唔係舖磚個地台就會高過個大門,only打地台都額外再加錢,你話又點會豪裝呀,而家有d傢俬都未買到,所以未計到裝修連傢俬合共幾多...
遲幾日我得閒少少就post裝修前d相比你哋睇,你哋就知間屋比上手攪到好殘,其實我都唔明上手點住得落咖,見佢嗰仲殘法我估唔係一年半戴的事,其實住都住得唔舒服啦...
我老公話上手可能係個超忍耐力強的人...haha

大宅

原帖由 sister4 於 09-10-7 15:14 發表
新界3人剛剛收信,天逸村千三蚊請問係幾大的單位?

公喜曬,有個朋友住緊,聽過佢講話唔使間房,原身己經間好咗...

大宅

我有個朋友,五人申請,今日收信配天慈邨約$1400租.

大宅

原帖由 Bee女 於 09-10-7 22:39 發表
公屋輪候冊申請編號: G1191XXXX
家庭人數: 3
選擇區域: 新界
申請階段: 你的申請已經到達配房階段,房屋委員會會根據公屋申請的排序為你安排公屋編配,當你收到配房通知書時,請積極考慮接受編配單位,早日入住公屋, ...

我記得轉咗已經到達配房......,約4日內收到配房信..
可能你係第一個配到天晴呢,唔使灰lor...

大宅

原帖由 sister4 於 09-10-7 23:26 發表

其實我同老公都唔想要天水圍架,我第一次天耀一樓追債樓唔計,第二次大興三樓,我係咁同主任講想要中層,點知今次都係派5樓咋,而家剩返一次機會,我實地睇埋樓再決定。 ...

第二次要考慮清楚,實地睇咗先啦,或者你哋會歡喜呢?

大宅

收匙的殘爛屋

http://www.flickr.com/photos/sharol/

大宅

原帖由 Bee女 於 09-10-8 09:22 發表

你間屋都幾大下~睇d景都幾ok~~
執一執就會令仔晒啦
你幾多人申請嫁?咁大間既

我5人申請,係呢收到配房信未呀?

大宅

原帖由 sister4 於 09-10-8 11:56 發表

你間屋係咩型黎架?好似好實用咁喎,又高又大!等左幾多次呀?

係y4型大房,第二次配(天耀邨),祝你哋早日配到心水樓...

大宅

原帖由 nsk65 於 09-10-8 21:22 發表

恭喜,妳間屋都好大,個景都ok,裝修完到時再post d相比我地睇吓,thx

多謝各位,裝修完再post寒舍d相上嚟,由於資金十分有限,都係基本裝,再加diy(唔知整得靚唔靚),希望攪完感覺舒服就ok啦,希望大家都配到心水樓...

大宅

原帖由 Bee女 於 09-10-9 19:02 發表
sharol都好似耀民樓wo?是唔是..?如果是..
幫我八下01室單位是咩樣

公喜曬你呀bee女,好開心呀,同我做鄰居,我係耀康樓...頭先上網查過耀民樓係y3型,我嗰座係y4,唔知會唔會有d咩唔同呢,就係正我隔離座咋,咁你要唔要呀,因為行去西鐵站大約5分鐘內就到(大人腳部),行過輕鐵馬路仲有巴士站,有好多條線去唔同地方,交通真係好方便,我都想八下你配嗰間屋呀,hahaha...

大宅

原帖由 Bee女 於 09-10-9 22:29 發表
原冇意外應該會要嫁
我地知道左都幾開心~
有鄰居啦haha~~我間係中高層01室呀~
好似向東南嫁??

向東南咁咪好law,我嗰間都係向東南,d裝修cf話佢做野時都好好風,你間屋裝修時約埋去樓下歎返個tea wor,haha......

大宅

原帖由 ricohui 於 09-10-10 10:19 發表
我收到信...好失望...派寶田(出名厠所狹窄,特快度大把呢d單位)..仲要系3樓... 我特快都唔會揀..居然攞黎派俾我..真系好過份 我一定唔要,唔知會唔會扣一次呢?!...我真唔好彩..第一次俾間"欠債"我..第二 ...

唔使咁灰,今次唔要,下次你配天晴的機會好大wor,祝你配到心水樓...

大宅

原帖由 patmama 於 09-10-10 10:38 發表
恭喜你呀 ~ 我都係天耀 不過2村 ~ 入咗嚟住半年啦 ~ c6同亞仔都勁鍾意呢度 好方便 同埋亞仔就係你屋企望落去嗰間小學讀 ~ 我呢間屋之前係有人追債~因為佢夠高31樓所以我地要咗 ...

多謝,我又識多個鄰居啦,31樓高層夠光猛呀,交通真係非常之方便,咁果間小學好唔好,有人話2村嗰間小學好,我同係唸住佢近西鐵站,方便帶d仔女落返屯門讀書,因為啱啱今年先轉咗建生嗰邊讀,暫時唔想再轉嚟轉去...

大宅

原帖由 Bee女 於 09-10-12 14:12 發表

好心急都快D去睇~
呢排我老公都唔得閒..最快都係19號去睇~
跟信個日期去算~冇得早D去睇~
仲有1星期~雖然好快~但都好似好耐咁

心急就係咁,1兩日都會好似好耐咁,
我當時都好似你咁,星期六收配房信,管理處嗰邊又off wor,想問嘢都問唔到,成晚都無訓過,星期日就直接行上去睇下個門口,同樓上樓下同一室號的單位...我c6都話我緊張都死.....haha唸返都覺得攪笑呀...
如果ok的話,祝你早日上樓,有個安樂窩...

大宅

原帖由 patmama 於 09-10-12 16:38 發表
亞仔間小學係比較谷d學生lor ~ 初初入咗去都好擔心ga ~而家慣咗啦建生 ~你有幾個小朋友呀 ~ 返建生咪搭完西鐵再要專輕鐵lor ~ 你小朋有讀幾年班呀?

我有三個小孩(p4,p1,k2),其實預計今年或出年年頭都會上樓,個二女又適應唔到呂祥光小學(又係谷到d學生好辛苦),追唔上,又想佢重讀一年,細佬又係建生讀幼稚園讀,個校長又好好wor,無唸住同細仔轉,我媽咪又係住建生,唸咗嗰幾個因素先同佢哋今個學期轉去伍時暢,不過好彩今次配到近西鐵站,撘一個站西鐵轉輕鐵都係total 3個站,都唔係好遠,所以暫時無唸住轉返天水wai讀書,我唸住如果累嗰日送完返學都可以返亞媽到坐下休息下,唔使撲返屋企,haha

大宅

原帖由 patmama 於 09-10-12 16:40 發表
我c6又5係喎 佢同我都心急睇喎 ~ 未有匙已經上去睇吓向邊或隔離有乜人住咁呀

咁你老公又會緊張wor,我c6就話我,到嗰日你驚人哋唔開門比你睇咩,不過我都無理佢,打比個主任問佢可唔可以提早睇同早簽約,個主任又ok wor...

大宅

原帖由 lingwu 於 09-10-15 11:56 發表
出左特快楝樓時間啦~~
不過而家心大細中.上網睇到有自己鐘意既單位,而且仲好近我媽咪,不過個單位就發生過自殺案,唉~~~而家都唔知點算
如果係你地,你地會唔會要呀~~ ...

我唔會要,我信佛教,聽過自刹好大怨氣,(王)死及自刹死會停留在死處,如笨豬jump嗰d會每隔7日就重複係嗰處jump一次,直至有替身先可以離開,唔同自然死亡......
不過都係我信先會唔唸自刹或出命案的特快公屋,如果自然死我就唔驚...
仲可況有小孩,住落無問題就由字可,如小孩有咩事點算呀...你唸清楚先啦...你話我迷信都係咁話啦...況且天晴都就配啦...等埋佢啦...

首頁

尾頁

跳至