興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

原帖由 chrislpy 於 10-4-28 14:16 發表
應該好快收到信通知審查時間,你都算快喇

唔知要等幾耐先審查呢,審查完又要等幾耐派樓,唉,如果單親搵社工或區議員幫手會否快些?
★各位好!我叫晴晴豬★ 《我係2005年1月19日,上午7:13,係瑪嘉烈醫院出世》 19/1 - 3.32kg 24/1 - 3.36kg 21/2 - 4.45kg 21/3 - 5.21kg 22/4 - 5.58kg 23/5 - 6.11kg 27/4晴晴識得轉身啦,仲會反轉再反轉添! 21/7 - 6.27kg

洋房

原帖由 晴晴豬媽 於 10-4-28 18:59 發表

唔知要等幾耐先審查呢,審查完又要等幾耐派樓,唉,如果單親搵社工或區議員幫手會否快些?
會 要求唔好太過份就得

大宅

畀面勳章

我新界3人no.G1 245 XXX 想問佢話
"你的公屋申請目前在調查階段"

但係房屋署網頁--甲. 公屋輪候冊申請書現正進行調查的最高編號係G1 234 xxx 喎差好遠喎!

★各位好!我叫晴晴豬★ 《我係2005年1月19日,上午7:13,係瑪嘉烈醫院出世》 19/1 - 3.32kg 24/1 - 3.36kg 21/2 - 4.45kg 21/3 - 5.21kg 22/4 - 5.58kg 23/5 - 6.11kg 27/4晴晴識得轉身啦,仲會反轉再反轉添! 21/7 - 6.27kg

禁止訪問

大宅

叫你媽咪個醫生寫信去房處要求指定地區、而妳自己都要寫多封信去解釋個情況、咁佢幾個月之後就會比信妳。我親自交表、個主任同我講通常都冇問題。
原帖由 lauretta 於 09-10-3 17:00 發表
我想問呢....我同c6同女女3個人想申請公屋,我地而家係住緊香港南區既,咁62,99同我daddy媽咪都係住香港南區,女女亦響南區讀緊p1,我媽咪有坐骨神經痛既問題,響瑪麗專科睇緊,佢唔能夠做太粗重既野,換床單都做唔到,就算m ...
Sent by GalaxyTab 10.1

大宅

妳個no 係3月個no而家係5月、咁派得快左唔好咩、祝妳早日上樓。
原帖由 晴晴豬媽 於 10-4-29 19:01 發表

但係房屋署網頁--甲. 公屋輪候冊申請書現正進行調查的最高編號係G1 234 xxx 喎差好遠喎! ...
Sent by GalaxyTab 10.1

複式洋房

申請公屋真係會等到人都癲,我2006年2月入紙申請4人擴展市區,No. G1169XXX,2008年6月19日約見審核,之後收到收到房署的信說可以選市區樓,由於一家住港島東區,高齡的老爺奶奶同住東區,二個女兒都在東區返學,一見有得轉市區當然即轉啦!死啦~~~~等到而家都未有消息上樓,而且都唔知會否比番東區,我上房署睇配房,擴展市區已去到G1180xxx,市區才到G1145xxx,大鑊啦~~~我見市區成4-5個月都唔會郁一郁架,而家想轉番去擴展市區唔知會唔會快的上樓呢?我想去將軍澳呀!返東區都唔係太麻煩,我可以點做呢?

大宅

畀面勳章

乜申請新界真係快咁多??我申請擴展...09年8月收到藍咭,
到依家都仲未到調查...都唔知要等幾耐?

原帖由 晴晴豬媽 於 10-4-27 22:18 發表
我3人新界,
09年9月入表申請,09年11月有no,
10年1月收到藍咭今日10年4月剛剛轉

申請階段:你的公屋申請目前在調查階段,有關申請進度............

仲要等幾耐??? ...

大宅

我3人申請新界09/8月入表 09/11月收到咭
10/5 己轉調查. 唔知幾時先可以到房署調查

大宅

我都想知ar,我 no .G1244 XXX
原帖由 晴晴豬媽 於 10-4-29 19:01 發表

但係房屋署網頁--甲. 公屋輪候冊申請書現正進行調查的最高編號係G1 234 xxx 喎差好遠喎! ...

大宅

原帖由 hellomicky 於 10-4-16 23:38 發表
想問下你審查幾耐派第一次呢?我no124等派第一次,你第一次派左邊度,我想要安定,天晴你趕唔到?大家交留下

hellomicky ,你好啊~我同你一樣都係想要屯門安定架(3人),請問依家你既進度去到邊呀?我就今年2月頭申請,4月27批左申請,上星期先收藍卡,唔知要等幾耐LU~我 number係1253xxxx,你呢?仲有無d同我number接近既媽咪呢??大家可以分享下~多多指教^^

別墅

原帖由 忌廉妹 於 10-5-27 16:41 發表

hellomicky ,你好啊~我同你一樣都係想要屯門安定架(3人),請問依家你既進度去到邊呀?我就今年2月頭申請,4月27批左申請,上星期先收藍卡,唔知要等幾耐LU~我 number係1253xxxx,你呢?仲有無d同我number接近既媽咪呢??大 ...

我3月接受申請 ...4月有藍card ....新界 3人 ..no1250xxxx
想要屯門富泰 /天水圍 ...^^

大宅

原帖由 min_c 於 10-5-27 18:56 發表

我3月接受申請 ...4月有藍card ....新界 3人 ..no1250xxxx
想要屯門富泰 /天水圍 ...^^

Hello min_c ,
你就好啦~3月遞表,4月有埋藍卡,我2月9上去樂富申請,等到我4月26號打去問佢,佢先仲話佢地好busy,未接受我申請,叫我等到5月中先追,我5月16號打去,佢話4月27號批左我申請,我問佢點解我仲未收到藍卡,佢又叫我6月頭收唔到先打過去,點知過左2日又收到藍卡...其實佢地係唔係真係踢一腳郁一郁呢??你個number仲早我好多啊!依家去到咩階段啊?

別墅

原帖由 忌廉妹 於 10-5-27 22:26 發表

你就好啦~3月遞表,4月有埋藍卡,我2月9上去樂富申請,等到我4月26號打去問佢,佢先仲話佢地好busy,未接受我申請,叫我等到5月中先追,我5月16號打去,佢話4月27號批左我申請,我問佢點解我仲未收到藍卡,佢又 ...

誤會左呀^^ ..我係1月遞表..3月電話得知有NUMBER ..4月先收到CARD ...我而家仲等緊見官 ..都唔知等到幾時 ..

別墅

原帖由 忌廉妹 於 10-5-27 22:26 發表

你就好啦~3月遞表,4月有埋藍卡,我2月9上去樂富申請,等到我4月26號打去問佢,佢先仲話佢地好busy,未接受我申請,叫我等到5月中先追,我5月16號打去,佢話4月27號批左我申請,我問佢點解我仲未收到藍卡,佢又 ...

甘你而家住緊邊呀!???都係好急上樓呀!?我同奶奶住...條友精神病架 ...想快D搬 ...超級急上樓 ..

有冇去公屋大X盟果個網睇呀???都好多分享睇~~

大宅

原帖由 min_c 於 10-5-27 23:06 發表

甘你而家住緊邊呀!???都係好急上樓呀!?我同奶奶住...條友精神病架 ...想快D搬 ...超級急上樓 ..

有冇去公屋大X盟果個網睇呀???都好多分享睇~~

其實我依家都係住屯門架,因為上年7月失業,要失左業無收入半年先可以申請,所以先2月遞表囉~我就因為租緊私人樓住(租金四千幾,好貴...)所以好想快d有得搬,因為老公先搵果萬一蚊1個月,個女又奶粉又尿片又就黎返學,都唔知點算~勁迷茫...不過都係因為經濟問題~你就更無奈,你奶奶點解咁顛架?佢無對你點丫嘛?你依家住邊呀?我有去公屋大X盟度睇架?不過好似呢邊多d人分享d,所以就走左黎呢邊囉^^

別墅

原帖由 忌廉妹 於 10-5-28 10:41 發表

其實我依家都係住屯門架,因為上年7月失業,要失左業無收入半年先可以申請,所以先2月遞表囉~我就因為租緊私人樓住(租金四千幾,好貴...)所以好想快d有得搬,因為老公先搵果萬一蚊1個月,個女又奶粉又尿片又就黎返學,都唔 ...

我而家住荃灣 ~~之前佢試過扮跳樓....係廳大喊大笑..嚇到我而家都唔敢接觸佢..我地住埋一間屋..事發到而家 ..成年我地見面唔過 5次 ~~
社工幫唔到我ar..因為要安排精神外展隊黎睇過佢先接受我 case ...講真 ...佢甘癲 ..比佢知我搵呢d人上黎 ...係未等到有屋呢段時間我死緊啦 ...

想出去租屋 ~~ 經濟唔許可 ..so好急 ..好想快d呀 ..但我知至小等8個月啦

大宅

原帖由 min_c 於 10-5-28 21:11 發表

我而家住荃灣 ~~之前佢試過扮跳樓....係廳大喊大笑..嚇到我而家都唔敢接觸佢..我地住埋一間屋..事發到而家 ..成年我地見面唔過 5次 ~~
社工幫唔到我ar..因為要安排精神外展隊黎睇過佢先接受我 case ...講真 ...佢甘癲 ..比佢知我搵呢d人上黎 ...係未等到有屋呢段時間我死緊啦 ...

想出去租屋 ~~ 經濟唔許可 ..so好急 ..好想快d呀 ..但我知至小等8個月啦

哇,佢真係好嚴重下~點解你地會同佢住架?你同bb都要小心d呀~佢係唔係更年期情緒唔穩呀??佢有無睇開d咩醫生(好似有d老人家糖尿病...等等之類)?如果有,可以同佢主診醫生講架~你屋企仲有d咩人啊~?我知道上年申請屯門都好快~有d半年有d9個月再耐d有1年都上到樓啦~你心目中想上邊架?

別墅

原帖由 忌廉妹 於 10-5-29 09:10 發表

哇,佢真係好嚴重下~點解你地會同佢住架?你同bb都要小心d呀~佢係唔係更年期情緒唔穩呀??佢有無睇開d咩醫生(好似有d老人家糖尿病...等等之類)?如果有,可以同佢主診醫生講架~你屋企仲有d咩人啊~?我知道上年申請屯門都 ...

果時我老公個大哥 ..阿嫂都係度住架 ...果陣冇甘嚴重~bb出世佢地搬左 ...我奶奶之前陀我老公果陣有抑鬱架喇~加上佢老公帶埋第 2個女人返屋企同佢一齊住 =.="
果陣佢有睇醫生既 ..唔知幾時開始冇 ..
我諗因為我個bb同埋大哥搬走左..令佢病情嚴重左 ...我地冇計架喇 ..係等搬架咋 !如果佢肯去睇醫生就好啦 ..d仔女個個叫佢去睇 ..佢扮正常話自己冇病 =.="

大宅

原帖由 min_c 於 10-5-29 19:09 發表

果時我老公個大哥 ..阿嫂都係度住架 ...果陣冇甘嚴重~bb出世佢地搬左 ...我奶奶之前陀我老公果陣有抑鬱架喇~加上佢老公帶埋第 2個女人返屋企同佢一齊住 =.="
果陣佢有睇醫生既 ..唔知幾時開始冇 ..
我諗因為我個bb ...

我諗你真係要好小心啦~如果佢顛顛地真係唔知會對你同你bb做d咩架!你知架啦,有d發起顛上黎真係好意想不到!依家申請新界真係唔知要幾耐,上網睇有人話比上年多左申請,所以遲d...又有人話依家都好快!我上年同前年有4個朋友申請一般1年都上到樓,有個同佢媽媽申請,半年咋~有個一家3口就9個月派左大興囉~我就想係安定,因為近我媽咪啊~我媽咪同爸爸都係長期病患者,需要人照顧,唔知房署佢地會唔會受理,比我住近少少佢地呢?

首頁

尾頁

跳至