跳至

首頁
12345...17

尾頁

複式洋房

我仔仔09年10月開始讀兩歲班,唔知各位媽咪有冇仔仔或者囡囡讀緊,say 個hi先!!!!

大宅

hi! 我個女都係今個月上堂,, 工人話10月2日接放學見到個女喊, 心酸酸

複式洋房

Hello~

你地讀主流班 OR 國際班?
我囝囝讀上午主流班

大宅

main stream

複式洋房

我個仔都係讀主流班呀!!
今日去接佢放學,MISS WONG話佢喊咗大多數時間,見到佢對眼仔腫晒,真係有D心痛!!
雖然個個小朋友都要返學,但.....其實需唔需要2歲就返???希望佢快D適應到啦!!
各位媽咪,你哋要加油,因為小朋友而家先至係起步,我地重要用好多腳骨力,陪佢一齊行落去呀!!:loveliness:

複式洋房

加油呀! 小朋友會好快適應, 多啲同佢地傾下計, 講下學校嘅野, 可能會有幫助.

大宅

Hi! 各位媽媽, 我仔細你地BB一年, 都考慮緊報明雅2010 N1, 想問下你地係咪打算出年升番明雅K1? N1好似係國際果間, 咁K1可唔可以直升番中英文果間(平d嘛!)架?
同埋我上次打去問, 個老師話佢地申請緊學卷, 你地有無聽聞呀?

大宅

今早至電明雅, 他們說 17Oct有開放日. N1 都有國際和主流班.

原帖由 Naxos 於 09-10-8 10:23 發表
Hi! 各位媽媽, 我仔細你地BB一年, 都考慮緊報明雅2010 N1, 想問下你地係咪打算出年升番明雅K1? N1好似係國際果間, 咁K1可唔可以直升番中英文果間(平d嘛!)架?
同埋我上次打去問, 個老師話佢地申請緊學卷, 你地有無聽 ...

大宅

原帖由 Naxos 於 09-10-8 10:23 發表
同埋我上次打去問, 個老師話佢地申請緊學卷, 你地有無聽 ...

冇聽過呀.. 有學卷唔錯呀.. 讀得過呀..
因為佢地課程比較深.. 上小學冇咁辛苦...
等我打返學校搵校長了解下先..

大宅

原帖由 TESSA 於 09-10-8 14:30 發表
今早至電明雅, 他們說 17Oct有開放日. N1 都有國際和主流班.

唔該晒呢位媽咪呀! 我都會去參觀架!

大宅

原帖由 hellobaby~ 於 09-10-8 17:07 發表

冇聽過呀.. 有學卷唔錯呀.. 讀得過呀..
因為佢地課程比較深.. 上小學冇咁辛苦...
等我打返學校搵校長了解下先..

嘩! 你識佢校長架! 好呀! 你問到可唔可以話埋俾我知呀! 因為如果無學卷都唔平呀!

大宅

原帖由 Naxos 於 09-10-8 17:29 發表

嘩! 你識佢校長架! 好呀! 你問到可唔可以話埋俾我知呀! 因為如果無學卷都唔平呀!

哈哈.. 我大囡係明雅畢業架..
但每星期都返去 2 日學芭蕾舞...
咁咪順便問下校長...我都想我細仔係返呢到讀呀... ^^
有學卷平好多呀.. 嘻嘻..
我知再上黎回報.. ^^

複式洋房

但一轉非牟就受教統局監管
... 課程就同一般幼稚園差唔多
相信校方會安排其他course... 希望家長參加
整整下個expense 可能同原來牟利差唔多

複式洋房

我個囡讀國際班N1. 有無PGI媽咪係到呢?
如果明雅申請學卷, 國際班可否減免?

請問你大女讀邊間小學呢?

大宅

其實佢唔應該舊年放棄學卷, 流失好多nursery 學生, 我個女是其中一個,

國際班你要問清楚, over $48,000 一年學費好似冇得減, 你check 吓, 我都唔係好記得

大宅

原帖由 mcelian 於 09-10-8 17:48 發表
但一轉非牟就受教統局監管
... 課程就同一般幼稚園差唔多
相信校方會安排其他course... 希望家長參加
整整下個expense 可能同原來牟利差唔多

我個女今年畢業.. 都係有學卷..
但都冇特別收額外既錢讀其他野..
課程同出邊係比較深.... 對升小一既課程..
係唔錯.. . 如太淺既.. 對升小一會好辛苦架..

大宅

原帖由 coffeeshop 於 09-10-8 17:55 發表
我個囡讀國際班N1. 有無PGI媽咪係到呢?
如果明雅申請學卷, 國際班可否減免?

請問你大女讀邊間小學呢?

如果學校有學卷.... 國際班一樣有架..
我大女依家讀緊寶湖舊墟小學...

大宅

原帖由 pebaby01 於 09-10-8 21:33 發表
其實佢唔應該舊年放棄學卷, 流失好多nursery 學生, 我個女是其中一個,

國際班你要問清楚, over $48,000 一年學費好似冇得減, 你check 吓, 我都唔係好記得

我都覺得唔應該放棄呀....
真係流失左好多學生呀....
好多都去左英藝....不過我對英藝麻麻..

大宅

hellobaby,

想請問你課程深係咪即係會有好多功課呀? 咁如果無讀N1直讀K1咪會好辛苦law?
如果真係出年有學卷, 咁今年報定出年N1 咪穩陣d law, 起碼實升得返佢K1先, 係咪呢?
你覺得間學校點呀? 分享下可以嗎?

大宅

原帖由 Naxos 於 09-10-9 09:48 發表
hellobaby,

想請問你課程深係咪即係會有好多功課呀? 咁如果無讀N1直讀K1咪會好辛苦law?
如果真係出年有學卷, 咁今年報定出年N1 咪穩陣d law, 起碼實升得返佢K1先, 係咪呢?
你覺得間學校點呀? 分享下可以嗎? ...

冇讀 N1 唔會好辛苦...
因為我囡都冇讀 N1 就直接讀 K1 架啦..
因為 N1 係冇學卷.. 我覺得太貴啦...
唔會唔收架.. 因為學生唔多.. 多數都會收架...
其實佢地既課程唔係真係好深好深..
不過小朋友係可以接受到架..佢 K1 就會寫字..
其他學校係咪有架.. 可能 K2 先寫.. 咁學既英文字眼會深.. 但小朋友 OK 架.. 放心.. 我覺得深少少..
對升一唔駛咁辛苦...
起碼我女讀左 3 年都好開心呀...
我覺間學校唔錯... 環境乾淨企理..
有個花園仔.. 可以戶外活動..
老師方面.. 都 ok..
我囡跟個個唔錯..( 3 年咁岩都係個個 )
但總有o的一搬既.. 校長方面.. ok 呀.. 有笑容.
會同家長傾下計.. 唔會好 cool ..
好似 17/10 有開放日呀. 你可以去參觀下..

首頁
12345...17

尾頁

跳至