跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

原帖由 hellobaby~ 於 09-10-9 10:02 發表

冇讀 N1 唔會好辛苦...
因為我囡都冇讀 N1 就直接讀 K1 架啦..
因為 N1 係冇學卷.. 我覺得太貴啦...
唔會唔收架.. 因為學生唔多.. 多數都會收架...
其實佢地既課程唔係真係好深好深..
不過小朋友係可以接受到 ...

唔該晒你呀! 因為呢間近婆婆屋企, 婆婆湊, 唔想佢咁辛苦呀!

複式洋房

Hellobady

Thank you!
我剛才問過學校. 國際班係"無學卷".. 各位媽咪要留意.
我個囡都鍾意返學... 唔會扭計. 所以我覺得佢都鍾意尼間學校.

原帖由 hellobaby~ 於 09-10-9 01:03 發表

如果學校有學卷.... 國際班一樣有架..
我大女依家讀緊寶湖舊墟小學...

大宅

原帖由 hellobaby~ 於 09-10-9 01:03 發表

如果學校有學卷.... 國際班一樣有架..
我大女依家讀緊寶湖舊墟小學...

我想問你個女入寶湖舊墟係自行派位(1st round) or 有20分入呀?

有冇知道主流班入寶湖舊墟多唔多人?

我正考慮是否轉校.

大宅

原帖由 coffeeshop 於 09-10-9 11:13 發表
Hellobady

Thank you!
我剛才問過學校. 國際班係"無學卷".. 各位媽咪要留意.
我個囡都鍾意返學... 唔會扭計. 所以我覺得佢都鍾意尼間學校.

...

咁係咪主流班就會有呀? 幾時開始有呀?

大宅

明年2010-2011

大宅

原帖由 pebaby01 於 09-10-9 11:47 發表
明年2010-2011

唔該晒! 咁真係要認真考慮下報佢既N1先得啦!

大宅

Naxos.

我個個都係婆婆湊.. 所以選附近..
最好都係明雅.. 所以選佢..

Coffeeshop,
welcome.. ^^

Pebaby01,
大約 10 個入左..
我唔係第一 round 入架.. 我係統一派位架..
我係有 20 分.. 不過係 8 號個間舊墟..
因為我怕 8 號舊墟太辛苦. 我小朋友讀唔上..
所以選寶湖舊墟..

你問左學校. 2010-2011 有學卷呀 ???

大宅

今日收到宣傳單張話申請緊學券.........

大宅

原帖由 Naxos 於 09-10-10 10:32 發表
今日收到宣傳單張話申請緊學券.........

Naxpos,

我今早 confirm 左校長啦....
學校出年會有學卷呀..
不過怕有學卷會課程淺左呀.. 希望唔會啦... ^^

複式洋房

其實有學卷,我有d擔心,唔知課程同功課,係咪同無學卷一樣呢!!
另外,我覺得miss wong 都幾好,有交帶.

大宅

係呀, 我兩個女都係miss wong 做班主任, 我覺得佢好好, very nice

大宅

原帖由 比比龔仔 於 09-10-10 18:29 發表
其實有學卷,我有d擔心,唔知課程同功課,係咪同無學卷一樣呢!!
另外,我覺得miss wong 都幾好,有交帶.

今日都問過下o的老師... 會盡量保持課程不變... ^^

大宅

想請問下一般黎講有學卷既學校既課程係咪會深過無學卷架?

大宅

原帖由 Naxos 於 09-10-11 10:19 發表
想請問下一般黎講有學卷既學校既課程係咪會深過無學卷架?

係呀.. 因為有學卷係用政府既範圍內...
而冇學卷既... 可以好早就寫字.. 教既野唔同o的..

大宅

有學卷係會跟教育局, 課程會跟其他學校很接近o

複式洋房

我囡囡都讀緊非牟利幼稚園K1
老師都話教統局唔準K1上學期學生寫字
要K1下學期先可以學寫

正常地諗...冇學卷既學校.... 教既既野會深D
可能主要教學會用普通話同英文

原帖由 hellobaby~ 於 09-10-11 11:13 發表

係呀.. 因為有學卷係用政府既範圍內...
而冇學卷既... 可以好早就寫字.. 教既野唔同o的..

大宅

原帖由 mcelian 於 09-10-12 13:51 發表
我囡囡都讀緊非牟利幼稚園K1
老師都話教統局唔準K1上學期學生寫字
要K1下學期先可以學寫

正常地諗...冇學卷既學校.... 教既既野會深D
可能主要教學會用普通話同英文

...

上學期唔可以寫字呀..
我印象中.. 當年我囡返學冇耐就寫 1 . 一字啦...
唔寫字都唔緊要.. 咪教下其他啦..^^
咁你囡囡依家讀邊間幼稚園呀?? 好唔好呀??

複式洋房

我睇返囡囡手仔力度同control, 都係岩岩先叫識填色(只有少少出界).... 我女女都識認大部份數字同abc, 所以都ok既... 可以遲d先寫
我囡囡讀浸信會... 學校都幾好
係遠左d... 所以都考慮緊下年轉明雅...

反而擔心升小一多d... 計黎計去都係得15分,都係要等大抽獎多, 所以諗緊去邊區報小一好..

原帖由 hellobaby~ 於 09-10-12 14:03 發表

上學期唔可以寫字呀..
我印象中.. 當年我囡返學冇耐就寫 1 . 一字啦...
唔寫字都唔緊要.. 咪教下其他啦..^^
咁你囡囡依家讀邊間幼稚園呀?? 好唔好呀?? ...

大宅

原帖由 mcelian 於 09-10-12 15:10 發表
我睇返囡囡手仔力度同control, 都係岩岩先叫識填色(只有少少出界).... 我女女都識認大部份數字同abc, 所以都ok既... 可以遲d先寫
我囡囡讀浸信會... 學校都幾好
係遠左d... 所以都考慮緊下年轉明雅...

反而擔心升 ...

係呀.. 其實讀幼稚園除左俾一個好既環境外..
都要諗遠少少. . 升小學問題...
咁你都係選返大埔區 ?? 有冇咩心水小學..

大宅

原帖由 hellobaby~ 於 09-10-12 16:58 發表

係呀.. 其實讀幼稚園除左俾一個好既環境外..
都要諗遠少少. . 升小學問題...
咁你都係選返大埔區 ?? 有冇咩心水小學..

吓! 要諗埋小學架? 我一味諗住近近地咋! 咁請問知唔知"婉"鄭夢芹 或梁省德好唔好呀?

首頁
12345...17

尾頁

跳至