自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

你口口聲聲代表僱主 , 有無問過幾多人讚成內傭呀 ?

[img align=left]http://usera.imagecave.com/kae/e6.gif[/img]

男爵府

好媽媽勳章

引入都冇壞既,現在啲賓同印啲質數都好差吓! 啲賓重動不動black list啲僱主。

喜歡咖咪試吓用,唔喜歡咪唔申請咪算,起碼等啲賓同印唔好太巴閉啦!

男爵府

畀面勳章

同意...唔好以為冇佢地唔得...多個選擇je...唔一定揀內傭ga...起碼等d外傭知...傭主除咗佢地仲有選擇ga

原帖由 jerma 於 09-10-5 03:51 發表
引入都冇壞既,現在啲賓同印啲質數都好差吓! 啲賓重動不動black list啲僱主。

喜歡咖咪試吓用,唔喜歡咪唔申請咪算,起碼等啲賓同印唔好太巴閉啦! ...

水晶宮

原帖由 monchan 於 09-10-5 07:00 發表
同意...唔好以為冇佢地唔得...多個選擇je...唔一定揀內傭ga...起碼等d外傭知...傭主除咗佢地仲有選擇ga

如果只是擺個姿態比外傭團體&輸出國睇...冇意見...等你地唔好有恃無恐好似冇左你唔得...
真的實施...不樂觀...很多現實問題...

少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

多d選擇!但揀唔揀都係自己決定的!不過而家外傭的質素真係越來越差!但無咗又唔得,都好煩!

男爵府

醒目開學勳章

多幾個選擇都好,
可能真係有人頂唔順印/賓,
想要內地工人架!

伯爵府

其實係年輕一輩好抗拒內傭, 其實老一輩的係會喜歡架,最少語言通和文化背景相同,請來照顧老人家都唔錯架! 我識有人真係家中已有外傭, 因有老人家行動不便,請黑市都要請內傭,叫佢地訓地陪夜, 都無COMPLAINT架, 你估賓賓/印印制唔制?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 janice_BB 於 09-10-5 09:29 發表
多幾個選擇都好,
可能真係有人頂唔順印/賓,
想要內地工人架!

我一定會試吓! 賓印試到心淡,有機會試,都叫重有機會,況且大陸啲水腳,點都平過飛機票,冇咩問題! 唔適合咪送佢反去蘿。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

開多幾個巿場, 我覺得對僱主嚟講唔係壞事, 俾多幾個選擇僱主, 點解要反對? 唔駛啲外傭咁巴閉, 再講, 而家外傭o既質素一蟹不如一蟹, 大家有眼見.

侯爵府

都唔係壞事呀! 請同唔請有權選擇丫. 我睇到新聞都專登大大聲係工人面前同老公講, 請大陸工人有SO呀, 連機票都慳返, 等佢地以為自己好輕香, 出糧比你你做錯野仲要睇你面色.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 29XX86 於 09-10-5 16:32 發表
都唔係壞事呀! 請同唔請有權選擇丫. 我睇到新聞都專登大大聲係工人面前同老公講, 請大陸工人有SO呀, 連機票都慳返, 等佢地以為自己好輕香, 出糧比你你做錯野仲要睇你面色. ...

子爵府

支持羅軍典!

雖然不打算請內傭, 但家傭市場多些人競爭, 對雇主來說一定是好事!

子爵府

由BK的留言來看, 似乎較多人贊成引入內傭.

請問樓主, 你有沒有問過幾多人反對引入內傭, 爭加家傭市場的競爭呢?

原帖由 知多D 於 09-10-4 12:21 發表
你口口聲聲代表僱主 , 有無問過幾多人讚成內傭呀 ?

首頁

尾頁

跳至