跳至

首頁

尾頁

大宅

試過俾佢食粉/飯,已經好細啖餵,但次次食食下就會嘔,攪到而家都吾敢俾佢正餐食,只係有時我地食開餵丁點俾佢"妹"下咋!

都吾知點好?!!

別墅

阿囡都係食粥,不過有比飯佢食.

大宅

醫生話要18個月先好食飯咊...~..~..!!所以我個仔都仲係食近爛飯既粥...

大宅

wyeth冷知識勳章

吓, 食緊晚反啦, 同我地一樣

大宅

原帖由 吉永老師 於 09-10-7 13:56 發表
醫生話要18個月先好食飯咊...~..~..!!所以我個仔都仲係食近爛飯既粥...

係咩?健康院都係話要俾飯仔佢地食啦喎!不過我果個"貪口爽"俾佢"妹"幾粒就得!!而家都只係食好杰既粥!!! : (

大宅

唔知呢.我個兒科醫生話18個月先好食飯..可能我個仔未出晒牙.臼齒出左先食得咊.我都有比D飯粒佢食.但佢直吞.所以我都係比粥佢食先....仲有三個月..就可以跟大人食.希望順利過渡..

大宅

原帖由 吉永老師 於 09-10-12 16:50 發表
唔知呢.我個兒科醫生話18個月先好食飯..可能我個仔未出晒牙.臼齒出左先食得咊.我都有比D飯粒佢食.但佢直吞.所以我都係比粥佢食先....仲有三個月..就可以跟大人食.希望順利過渡.. ...

係呀,我其實一直都好疑惑佢地得前面d牙,無大牙"趙"食物,最多只係靠"妹",就算俾佢地吞到,會吾會吾消化,攪到腸胃吾好?

大宅

如果係直吞冇咬.咁對腸胃又真係唔好..我都唔會成舊瓜咁吞落個胃度..所以無謂比BB咁做..

不過..如果18個月..仲未出臼齒咁........

別墅

Eat rice for lunch and dinner.

She does not like 爛飯.

She uses one hand to pick up the rice and the other hand with spoon to scoop the rice (at least try to scoop). In betweem we use another spoon to feed her.

複式洋房

我呀B己經18個月,都而家都係食緊粥,唔肯食飯,試
過比佢食飯,佢都吐出來,我仲有個大女都唔會咁樣,真
係好煩........

首頁

尾頁

跳至