論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公成日同我講唔應該對工人有期望, 唉,有時我真係覺得好煩, 點解恆常做既野都做唔好 ? 成日要 repeat 解釋好多次 ?

來左hk 5 年 d 中文仲好似人地來一年咁 . 英文又唔得,唔通我要學印尼文?

唉,佢又冇做錯d大事,但日日比d小事折磨我夠死啦.
叫佢記住每次開完大門'mun'番條鑰匙,唉,仲有時久唔久就見到條key揷係大門到,咁你想點呀?

d頭髮長到落腰,想叫佢剪又好似干涉佢d自由咁,但日日見到廁所又係,廳又係佢d頭髮好唔衞生 !!

冇佢又唔得,有佢又煩,...

你們有冇叫佢剪頭髮呢?

別墅

嘩~~咁長頭髮真係頂唔緊喎~~
好恐怖,妳諗吓佢煮飯果時.......
成日唔"mon"鎖匙,容乜易收工返到黎乜都無哂咁點呀??
呢d野真係唔可以容忍到佢喎~~

大宅

唉, 我都有同佢講叫佢cut下d頭髮,佢叫我同佢cut wor...我唔想呀,唔係好想掂佢d頭髮....叫佢出去cut,又話冇錢 !

about鎖匙呢單,近期冇再happen,講緊呢兩個月冇再試過,hope she will improve la...

原帖由 mickylau 於 09-10-5 21:46 發表
嘩~~咁長頭髮真係頂唔緊喎~~
好恐怖,妳諗吓佢煮飯果時.......
成日唔"mon"鎖匙,容乜易收工返到黎乜都無哂咁點呀??
呢d野真係唔可以容忍到佢喎~~ ...

子爵府

原帖由 AnotherHalf 於 09-10-5 22:58 發表
唉, 我都有同佢講叫佢cut下d頭髮,佢叫我同佢cut wor...我唔想呀,唔係好想掂佢d頭髮....叫佢出去cut,又話冇錢 !

about鎖匙呢單,近期冇再happen,講緊呢兩個月冇再試過,hope she will improve la...

...

咁佢叫得你同佢剪,你咪同佢去屋企附近一間剪咪得囉,最怕佢係唔願意,而你又迫佢啫...佢肯咪同佢去salon吧!

大宅

即係妳個工人都肯剪頭髮啦!只係$的問題咪同佢去salon一次過剪短晒佢lor! 問題即時解決倒大家都開心.

男爵府

同她去最平的一間到CUT左它,之後叫她出糧俾番你。

原帖由 honeysara 於 09-10-6 08:42 發表
即係妳個工人都肯剪頭髮啦!只係$的問題咪同佢去salon一次過剪短晒佢lor! 問題即時解決倒大家都開心.

大宅

唉,唯有咁啦 ! cut hair, 其實講緊都係幾十蚊,但就係唔開心lor..

我唔開心要我出錢比佢去cut hair,我對都好好,一年比佢放一次holiday回印尼,即送多張airticket 比佢返去見老公同個仔,唉....

原帖由 honeysara 於 09-10-6 08:42 發表

大宅

thanks for your advice, will do it NOW !! I really can't stand her long hair.

原帖由 tweetybird 於 09-10-6 09:05 發表
同她去最平的一間到CUT左它,之後叫她出糧俾番你。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇期望就會開心啲囉!

大宅

有時覺得好似貼錢買難受咁.

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-10-6 13:26 發表
冇期望就會開心啲囉!

大宅

冇錢 ????? I will tell her if I fire her, then she will be 冇錢 . Where is the $3580 goes every month. If she really so poor and need money, then work better and obey Madam.
原帖由 AnotherHalf 於 09-10-5 22:58 發表

...

珍珠宮

期望.....我唔會對"機械人"有期望~~ 當佢只係一部舊modle既電腦, 久唔久會hand机, 冇哂資料~ 又點會期望呢~~

大宅

如果係咁,我唔知咩原因要個咁既人係屋企...thou I know what you said is the truth.

原帖由 Siuchoi 於 09-10-6 13:49 發表
期望.....我唔會對"機械人"有期望~~ 當佢只係一部舊modle既電腦, 久唔久會hand机, 冇哂資料~ 又點會期望呢~~

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

佢一年返去一次, 咪叫佢返老家記得剪囉! 我個工人都係.. 束起長髮變咗短髮返嚟!
唔等得嘅叫個工人搵佢d鄉里剪囉!!

首頁

尾頁

跳至