跳至

首頁

尾頁

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 介日間尿片-中文版

Nillie_Mami,

我囝囝岩岩兩歲半啦,上個月嘗試幫佢戒片,
但係失敗左,佢主動要求著番片片。
其實佢每次想大大,佢都會即刻走去同一個位置

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好多謝你o既回應,同時亦好抱歉我之前o既post唔夠清晰!

好慚愧!小兒兩樣都戒唔到!

今日我帶佢去book shop,搵左幾本有關去potty既書,
同佢一齊睇,佢其實明白兼知道係咩一回事,可惜,
返到屋企,佢又係去番同一位置

水晶宮

Nillie_Maimi,

我囝囝每次有便意,都會走去家姐間書房痾。
我地都嘗試過將potty放係同一位置,
但佢情願

水晶宮

唔該晒你呀!等我聽日同佢試試先!

其實今晚佢試過兩次去佢便便o既位置準備痾,
但係都俾我地阻止左,勸佢去廁所痾,
佢點都唔肯,end up今晚好扭計,卒之冇痾到就訓左覺。
今日沖完涼,佢話唔要著褲仔,要著片片! :-|
佢仲未做到自己著褲同除褲,咁有冇問題?

水晶宮

大件事啦!

我地今日一直留意住佢,唔俾佢去家姐書房痾,
佢尋晚冇痾到,佢幾次話想痾,但都俾我地阻止左,
我照你所講,係廁所放張凳仔俾佢上廁所,
佢坐一陣就話唔痾要落地,如是者幾次都失敗! :-|

由於我地唔俾佢入家姐書房痾,而佢又確實有咁o既需要,
結果,佢企係家姐書房門口痾!
係企係到痾,唔係

水晶宮

係呀,頭先我地唔俾佢去家姐書房痾,
佢喊住lur地呀!

唔該晒你幫我跟進呀,
我會繼續嘗試再report俾你呀!

水晶宮

多謝你呀!

尋日帶囝囝第一次番健康院(因為佢係私人打針),
見過醫生,醫生話唔好急於同佢戒片,順其自然咁話喎!

雖然尋日亞仔都係企係家姐房門外痾係片,
但我仍有繼續同佢玩上廁所遊戲,
今次氣氛好左,或者大家壓力冇咁大。
當然佢只係坐下冇痾,但係希望佢唔抗拒去廁所先!

我地會努力架啦!

水晶宮

Hi Nillie_Mami,

呢幾日都係keep住同佢坐下廁所,
但始終都未能成功!

尋晚仲大獲,見佢想去廁所就捉佢入廁所,
結果唔成功不突只,
仲要夜晚訓訓下(都唔知幾點)賴落片片到!
攪到今朝起身先知!
up住條屎片都可以訓成晚,
咁o既情況係米好唔樂觀?! ?-(

水晶宮

哎呀!咁我係米做錯左呀! :-(

我個仔好抗拒去廁所,見到佢有便意叫佢去廁所痾,
佢必定refuse,如果唔捉佢去,咁只有睇住佢痾落片到。

佢好refuse去廁所架,佢又點會主動行埋去呀!
就算我地去廁所,佢走埋黎睇,問佢去唔去,
答案都只會係"NO"! :-|

老實講,我依家都好懷疑自己有冇能力幫佢戒到片! :-(

水晶宮

Sorry, I'm using a computer which doesn't have Chinese input.

Amanda is still young and have much time to have potty training, but my son.......

Whatever la, I'll keep my job and try my best to help him, hope that he can learn how to go to toilet before 3 la!!

Keep in touch, and thanks for all your support & advice!!

水晶宮

好多謝你keep住update番亞仔個case!

好慚愧!亞仔根本連玩廁所遊戲都抗拒!
到底我係米要迫佢,甚至打佢?
我媽同奶奶都叫我打佢,但係我又唔想為左戒片而打佢,
呢d係生理需要黎架嘛,又唔係行為上做錯d咩?!
唉,我都好苦腦!

水晶宮

你話亞仔會唔會突然開竅,自己話要除片去廁所?

依家佢完全唔合作,又唔願意去試,
咁係米由得佢自然發展?

水晶宮

近派大女放暑假,如果唔洗返暑期班,
我地多數訓到下晝,亞仔起身之後食左野就大便。
尋日佢下晝點幾鐘大左便,我唔同佢換片,
直到五、六點先同佢沖涼,佢話pat pat好痛,
我話不如著褲仔(佢之前係好抗拒),
可能佢痛,所以今次竟然應承著褲仔,
之後賴濕3次,成功4次。
今日訓到12點起身,同佢除片著褲仔,
先後痾左6次尿尿都係potty,
不過始終唔肯係potty大便! :-|
我知道佢有咁o既需要,但係佢過唔到個關口,
請問有咩提意?

水晶宮

好開心呀!亞仔終於係potty痾到大便啦!

今次再同佢試戒片,真係順利好多,
佢又冇咁抗拒,小便仲次次都成功(除左第一日有失手),
前後夾埋今日係第三日,佢已經成功大便啦!

真係有d老懷安慰o既感覺!

咁依家係米keep住同佢繼續,但出街係米仲要著片,
唔知幾時先可以完全"luck"左條片呢?
好緊張,又興奮呀!

水晶宮

好多謝你一直以黎o既支持、鼓勵同指引!
亞仔今次真係進步神速,短短六日之內漸入佳景!
由最初要我每個鐘頭帶佢去potty,
到今日,佢已經主動提出要求,而且佢仲話唔想著片片!
我好開心呀!原來小朋友心理同生理都要ready先得,
真係唔push得架,當佢ready好,就會得心應手,
易上手好多架!

大家戒片期o既媽咪&BB,努力呀!

首頁

尾頁

跳至