論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 dk486 於 09-10-6 10:13 發表
我個心好亂呀!!

我家菲傭証實有乳癌,醫生正開會,相量做手術事宜。

我買的是普通保險,預左無得保嫁啦!!手術費幾百還可以付。但,如果要化療,條數又唔知點計啦!! (現在,政府好多藥都唔包)

$$還是其次,佢心理狀態;手術後,我仲要照顧 ...

其實係咪唔一定要買"貴" 藥比佢架...
淨睇政府, 如果買唔起貴藥, 咪用平藥囉...就算自己冇錢醫都係要咁架啦...<--我有有理解錯呢???

佢攞病假, 你咪照計勞工例囉, 放晒病假就冇薪假
唔好話我冷血, 我覺得你唔洗照顧返佢喎, 當然要有適當關心, 但起居生活佢應該自己自理返, 而家務個d就要揾替工/自己搞掂...

伯爵府

原帖由 pipip929 於 09-10-6 11:25 發表
好惡攪bor.. 要支付到出年9月..???

有薪病假最多累積到120日咋...之後係冇薪假, 不過點安排屋企先最煩囉
+++++++++++++++++++++++++++++++
有薪病假的累積方法
僱員按連續性合約受僱,在最初受僱的12 個月內每服務滿1 個月,便可累積2 天有薪病假;之後每服務滿1 個月可累積4 天。有薪病假最多可累積至120 天

伯爵府

原帖由 dk486 於 09-10-6 13:35 發表
我工人做左4年,爆燈啦!!

如果醫生,証明佢不適合工作,又唔知駛唔比?唔係要比9埋先走呀?!

咁就要睇下佢要請幾耐病假囉...
就算佢unfit to work 你都唔可以係佢攞病假期間炒佢架
同埋根本好難攞到張 "unfit to work" o既醫生紙

伯爵府

原帖由 小黑咪 於 09-10-6 15:56 發表
唔好話我衰, 不過樓主個工而家係唔係放緊有薪病假呀? 如果唔係不如即炒佢算啦. 始終無謂為左個外人搞到自己咁煩.

宜家炒咪一定比人告...

首頁

尾頁

跳至