自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

1. Finish good spec - Actual document
2. GMP cert (品質管理証書???)
3. CFS certificate of free sale (自由銷售証書???)
4. CPP certificate of pharmaceutical product (臨床實驗數據及証明文件???)

括住果D中文解釋啱唔啱?
皆さん、こんにちは......我係居住於日本的C9仔.
閒時鐘意炒下股, 上網shopping.
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

伯爵府

1 係完成品的標準說明, 例如: 每粒含重幾多, 每樽幾多粒, 每樽淨重, 毛重等。
2 係GMP廠家的證明,即係話幫你制造呢種產品的廠家係唔係GMP生產商。
3 我唔識, 係咪指呢種產品無需E生處方, 已可自由在藥房買賣的證明呢?
4 係指呢隻產品有無取得藥品證書, 即係可以當藥來買, 而唔係一般的FMCP。

你呢隻係咪成藥產品來架?

原帖由 mrsdoh 於 09-10-6 14:28 發表
1. Finish good spec - Actual document
3. CFS certificate of free sale (自由銷售証書???)
4. CPP certificate of pharmaceutical product (臨床實驗數據及証明文件???)

括住果D ...

侯爵府

好媽媽勳章

甘似我公司上doh 做registration d 文件既 你都係呢行 ?
原帖由 mrsdoh 於 09-10-6 14:28 發表

括住果D ...

伯爵府

樓主有名比你叫 MRS DOH。。。。哈哈~~

原帖由 ShinTeresa 於 09-10-6 14:40 發表
甘似我公司上doh 做registration d 文件既 你都係呢行 ?

男爵府

原帖由 ShinTeresa 於 09-10-6 14:40 發表

我唔係做嚟行, 我被中委託問日本公司要嚟D資料, 反正我唔知頭唔知路 , 淨係知間日本公司做健康食品, 但委託公司係做乜都唔係好清楚.
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

侯爵府

好媽媽勳章

你上doh個web 好多野好detail 架
原帖由 mrsdoh 於 09-10-6 14:53 發表

我唔係做嚟行, 我被中委託問日本公司要嚟D資料, 反正我唔知頭唔知路 , 淨係知間日本公司做健康食品, 但委託公司係做乜都唔係好清楚.

男爵府

原帖由 siulili 於 09-10-6 14:38 發表
1 係完成品的標準說明, 例如: 每粒含重幾多, 每樽幾多粒, 每樽淨重, 毛重等。
2 係GMP廠家的證明,即係話幫你制造呢種產品的廠家係唔係GMP生產商。
3 我唔識, 係咪指呢種產品無需E生處方, 已可自由在藥房買賣的證明呢?
4 係指 ...

嚟隻唔係成藥, 日本公司話佢地D野唔係藥品, 佢地果D係健康食品.

咁係咪健康食品就無以上嚟D証明文件架?

男爵府

原帖由 ShinTeresa 於 09-10-6 14:54 發表
你上doh個web 好多野好detail 架

係咪行政院衛生署個網址?

伯爵府

如果係健康食品, 點解要第4項? 第4項係藥品類喎。

佢係咪要你證明呢隻唔係藥,只係健康食品呢? 因為藥和健康食品的註冊係唔同架!

同埋每個國家的標準唔同, 在A國家係保健品, 可能去到B國家, 因為某些製法/原材料, 已被列入藥品架啦, 所以你最好上當地地有關機構的網頁去了解一下。

原帖由 mrsdoh 於 09-10-6 14:54 發表

嚟隻唔係成藥, 日本公司話佢地D野唔係藥品, 佢地果D係健康食品.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 mrsdoh 於 09-10-6 14:54 發表

我自己買嘅supplement就實有GMP喇!
其他嘢就唔清楚

首頁

尾頁

跳至