嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

用QV bath oil + QV wash黎沖涼........皮膚會好d........再冬d.........+搽QV cream.......去藥房買.......會平過萬寧同屈X寺

複式洋房

回覆 1# cathybaby 的文章

我家姐個bb都係咁樣呀~~佢8個月大 塊面成日都好多濕熱,冬天又易甩皮...咁細個唔敢亂比佢查...有咩辦法呀

複式洋房

我家姐個bb都係咁樣呀~~佢8個月大 塊面成日都好多濕熱,冬天又易甩皮...咁細個唔敢亂比佢查...有咩辦法呀

複式洋房

禁止訪問

侯爵府

BB皮膚敏感,乾燥有奶癬,可以搽雙妹嚜雪花膏

我有時唔知點解皮膚起紅點敏感都搽佢..搽一兩次就唔痕啦...

http://www.ksh.com.hk/cn/Traditional/2151.aspx

去卓記平d ga
8-)

禁止訪問

別墅

My sister says QV bath oil and lotion are good.
For my own experience, you may also try to access the following link :

www.shea-organics.com

I came across this brand in the bb fair this Aug. I bought one shea butter (original) cream for my friend's son and she told me it really works. Please have a look.

複式洋房

回覆 7# babybaby09 的文章

係架..bb好易有濕疹,屋企應該用過濾器,可以減少水質污染問題....

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

其實bb有疹真係可以試下雙妹嚜雪花膏,雖然我無bb,但係搽呢樣野係個經驗豐富的陪月姨姨教我的
8-)

大宅

我bb大約3,4個月時都有.........買左好多枝藥高查同睇過中西醫,都好似冇咩用
之後買左一枝叫"嫩膚康"的中藥藥高查......好左好多,而家轉天氣先有小小出返,一出返又查就冇事了,因冇累古純,所以都放心比佢查
希望幫到你地啦!!!
我起元朗買

大宅

我仔仔bb時都有, 你可以買emulsifying ointment(豬油膏)同佢沖涼, 沖涼時水溫唔能夠太熱, 否則只會令皮膚油份流失, 會更痕. 將豬油膏當bath gel咁用, 然後印乾, 一定係印咁先可以留返一啲豬油膏係身上.

另外如果發現佢身體好乾, 可以用aqueous cream 同佢搽身, 我試過每隔一個鐘同佢搽一次. keep住呢兩樣野, 仔仔冇痕, 冇紅, 冇甩皮喇!

其實之前我都試過好多品牌既bb濕疹用品, 但呢兩隻最好用, 依家天氣轉, 仔仔有少少痕, 用左一日就冇事. 價錢唔貴十幾蚊至三十幾蚊, 係"萬x" 有得賣。 希望幫到你bb啦!
孖寶媽咪

禁止訪問

回覆 13# cathybaby 的文章

大宅

畀面勳章 大廚勳章

bioxxxxxx pp cream

禁止訪問

別墅

我自己本身有濕疹,唔知係咪遺傳左比個女,我個女比我更嚴重,一發果時兩隻腳,手較,面都有.
試過搽好多野,用濕疹沖涼液,e生開既都唔得,轉頭又起反,我自己用開果d又唔夠膽比佢用,怕勁得滯,bb女頂唔順.
後尾我買左bioderma果隻有pp成份既潤膚膏,因為佢介紹係話可以搽濕疹,可以bb用,所以就買黎試吓.
真係得喎,我個女而家成個月都唔出一次,一起我就搽厚d就謝左啦.
我係每日搽兩次,佢沖完就搽一次,中段時間又搽一次咁囉,妳可以試下.
不過好貴吓,我係網上買既,$280一支
一支用一個月咁上下.
我自己都唔捨得用

首頁

尾頁

跳至