論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

下星期要炒工人了,
她做了第8個月,
所以應該還清了債,
但就好似白做了一埸,
好驚炒佢時佢的情緒唔知會點,
唔知你們炒工人是否順利呢?
好需要向你們參考,
謝謝!

大宅

好好彩當日尚算順利, 我一早同agent傾好晒叫佢哋準備文件. 一早我在大廳俾咗封resign letter佢跟住叫佢執嘢返agent處. 我全程都有錄影,又提供埋'紅,白,藍'袋比佢跟住一齊坐車去agent處交收.

男爵府

你工人有沒有問你原因?
有沒有哭?
有沒有向你求情?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係自己搞, touchwood都仲叫順利, 之前已經同管理處約好時間安排保安上嚟, 另外又約埋鎖匠於炒人後上嚟換鎖, 老公當然要喺屋企, 此外要預備定幾個紅白藍LV, 以防佢唔夠箱pack嘢話出街買走咗去, 保安一上到嚟, 我就叫佢pack luggage, 點知佢真係話唔夠箱, 要出街買, 我叫保安睇實佢執嘢(唔係驚佢偷我嘢, 係怕佢唔知會做啲咩事, 所以一定要睇實佢), 我去攞紅白藍俾佢, 嚟時只係得一個luggage, 走時再加多2個紅白藍, 已經叫咗佢唔好攞咁多嘢返嚟, 都唔聽, 執好嘢後, 叫佢出廳簽收文件, 保安幫手睇實, 我逐一解釋俾佢聽, 佢答我清楚明白, 跟住叫佢簽收支票機票同解僱信, 佢開始嚟料喊晒嘞! 簽收晒所有嘢要求要換衫, 我同保安講我唔會俾佢喺我度換衫, 因為佢當時喊晒口情緒好唔穩定(就算冇喊都唔會俾佢換, 因為關埋門我怕佢唔知會做咩事, 你話我心硬都係咁話, 我記得上次舊工人扮休克我報警時, 舊工人入房攞身份証, 啲警察要我睇住佢唔好俾佢單獨, 就係怕佢哋唔知會做咩儍事), 後尾保安同佢一齊落樓, 睇佢上埋的士就打返電話俾我, 叫做告一段落.

大宅

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我今日炒工人, 過程順利, 同阿姐講時佢無乜反應, 即時收拾細軟及供應一個紅白藍(好彩早有準備!), 帶返agent簽收錢銀, 見錢(差不多成萬銀)時特別開心, 其實我覺得佢搏炒成功左囉!

禁止訪問

男爵府

看來現在的工人好似不同了,
以前聽過好像好激的例子,
新一代工人面對失業好像平靜得多?

洋房

我炒工人時都叫順利好平靜

男爵府

那麼,
有沒有不順利的例子?

首頁

尾頁

跳至