跳至

首頁

尾頁

男爵府

你地bb介左未呀? 幾時介點介好呀? 因為阿女而家早晚都重用奶樽飲奶, 想幫佢介左佢呀!

別墅

我個女三個星期前都仲係全日用樽飲水﹑飲奶,有一次佢將個樽掟咗落地,然後我哋就話爛咗,咁就介咗個樽,不過,自此就唔多願飲水。

大宅

未夠兩歲戒左喇, 同佢講大個仔唔用樽喇, 係佢面前掉曬啲樽落垃圾桶 , 叫佢用杯飲奶. 其實本來係想順手戒埋夜奶, 不過有時佢情願起身飲
http://hk.myblog.yahoo.com/deng-ton

大宅

未, 仲用緊奶樽飲...方便啲...

大宅

醒目開學勳章

3個月前試過介, 唔成功.. 次次差唔多用1小時才可飲完. 所以再買返2隻. 早晚2餐.
佢表哥重勁, 小2嘞... 仲用梗!
希望我個女k1前可介掉罷!!
想問下你地小朋友用了多久時間才介掉??

大宅

原帖由 babellt 於 09-10-12 11:37 發表
3個月前試過介, 唔成功.. 次次差唔多用1小時才可飲完. 所以再買返2隻. 早晚2餐.
佢表哥重勁, 小2嘞... 仲用梗!
希望我個女k1前可介掉罷!!
想問下你地小朋友用了多久時間才介掉??
  ...

悠悠媽媽

要堅持先得架, 唔係好耐都介唔到呢

我仔仔介了兩個月到啦, 初初佢唔肯飲架, 點都要奶樽. 我地堅持唔比, 佢就唔飲奶2-3日. 後來我地用麥皮溝奶但唔成功, 根住爸爸想到辦法, 就係用粟米片一小碗 + 一杯奶來引佢食, 點知佢肯飲呀. 當然唔多肯飲晒啦. 個杯雖細, 原來都有200ml 我睇奶粉罐上寫呢個歲數係200 ml per day, 我就堅持呢個方法到而家.

有時比些即食芝士佢食, 等仔仔補充鈣質

大宅

醒目開學勳章

謝謝你的建議....夜奶又點解決?
近排晚晚都醒, 次次都飲3-4oz...
唔比又就大喊.... 

原帖由 tinajapan 於 09-11-25 00:22 發表

悠悠媽媽

要堅持先得架, 唔係好耐都介唔到呢

我仔仔介了兩個月到啦, 初初佢唔肯飲架, 點都要奶樽. 我地堅持唔比, 佢就唔飲奶2-3日. 後來我地用麥皮溝奶但唔成功, 根住爸爸想到辦法, 就係用粟米片一小碗 + 一杯奶 ...

大宅

原帖由 babellt 於 09-11-25 12:10 發表
謝謝你的建議....夜奶又點解決?
近排晚晚都醒, 次次都飲3-4oz...
唔比又就大喊.... 

babelt

妳晚飯時間幾多點? 同埋妳比睡前支奶係幾多點架? 試下晚飯及睡前食飽d

我唔記得幾時到, 仔仔就介左夜奶. 好似8月返學後, 初初係晚晚半夜都要喊飲奶, 都幾頭痛. 唔比既話都要搞一小時先訓得番.

後來, 我地夜晚8點先食晚飯, 係要多飯多湯水, 等佢飽肚點. 根住10點就比栗米片及奶仔仔飲. 10點半至11點訓著, 可能加埋日頭返學無得訓午睡, 佢就唔飲夜奶了.

首頁

尾頁

跳至