跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女係細B, 11月足2歲, Nov 1 會返元朗珈琳N1 班.
但學校話唔比家長陪喎, 點解其他幼稚園第一個星期可以比家長陪, 但佢地就唔得o既?

有d擔心亞囡唔知佢上堂會上成點.....

呢度有冇讀緊珈琳N1 o既媽咪呀?

大宅

好媽媽勳章

我囝囝今年8月入學時可以陪足1星期,會唔會係你女11月先入學,咁另外返學既小朋友已經唔俾家長再陪,咁冇理由俾你1個媽媽係到陪呀?咁樣應該會好怪...

男爵府

Agree! 其實每個小朋友都會哭, 都要有一段時間適應, 放心啦.

原帖由 deeann 於 09-10-7 15:55 發表
我囝囝今年8月入學時可以陪足1星期,會唔會係你女11月先入學,咁另外返學既小朋友已經唔俾家長再陪,咁冇理由俾你1個媽媽係到陪呀?咁樣應該會好怪...

別墅

你是在課室陪仔仔一齊上 or 在門口睇?

學校又同我講佢地N1 o既小朋友 8月開學時都係唔比家長陪d學生, 點解佢地會咁講架?

原帖由 deeann 於 09-10-7 15:55 發表

大宅

我個仔舊年讀N班, 都係8月開始返, 都係無得陪, 不過, 就有適應期,頭一星期先返1個鐘, 然後, 慢慢加上去, 好似返3~4星期先返正常班. 其實狼心啲, 喊下, 好快就適應嫁la.
曦曦媽咪 ;-)

大宅

好媽媽勳章

我囝是返全日班的,唔係好記得返幾點到幾點LU,但係佢就俾我地陪佢半小時左右囉,係在課室陪佢咖,仲可以陪埋佢食早餐TIM~
原帖由 catcat_mama 於 09-10-7 16:23 發表
你是在課室陪仔仔一齊上 or 在門口睇?

學校又同我講佢地N1 o既小朋友 8月開學時都係唔比家長陪d學生, 點解佢地會咁講架?

複式洋房

原帖由 Joancu 於 09-10-7 23:00 發表
我個仔舊年讀N班, 都係8月開始返, 都係無得陪, 不過, 就有適應期,頭一星期先返1個鐘, 然後, 慢慢加上去, 好似返3~4星期先返正常班. 其實狼心啲, 喊下, 好快就適應嫁la. ...

係架,狠心d,等佢地快d適應嘛,如果小朋友見之前有嗎咪陪返學,突然又無,咪仲難適應,所以我覺得還掂都係要返既,就比佢自己試下,喊就真係一定架喇,自己都唔好有唔捨得既表情比小朋友見到wow,佢真係會更唔捨得架,加油呀!
我記得我囝囝返N班時,佢喊到好勁,第一日返到學校就喊,第二日換校服就喊喇,喊到都著唔到呀!後嚟就好鍾意返學添!不過一DD小朋友既,聽有D唔喊架!
佢果時2歲都未識講野添呀,單字都無幾個架,返左無耐咋,你想佢收聲都幾難呀!哈哈

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

我女今年8 月返元朗珈琳N1 b,係無得陪的...

別墅

我個他今年8月返都冇得陪上堂 , 有兩星期係返一個鐘 , 果兩星期都可以比你帶入上室見陪到夠鐘上堂他,之後就要你走咖喇 , 不過有媽咪陪係好容易喊 , 佢地見你一走仲喊得好犀利 , 老師講番其實佢地好快就收曬聲咖喇 , 你要比信心d老師 , 老師一定可能應付得到既.....加油!!加油!!

男爵府

我大少果陣都無得陪...
不過喊左一排就無事囉...
一定要佢自己慢慢習慣囉...
你陪得佢幾多次...

別墅

多謝你地o既意見, 希望我囡囡快d適應啦, 佢平時出街見到陌生人好怕羞架.

洋房

hi!我個仔係今年9月揷班生,頭兩日無喊,跟住就喊咗一個禮拜,但係老師話佢其實入到課室就收聲所以返咗一星期就正常上課

民房

子女入學做父母一定擔心上學情況,不過老師好交帶亦會成日打電話給你,我大女返學只是哭左3天就投入了,我見到老師出左好多百寶吸引小朋友,而且一隻手拖一隻手抱喲N1 BB 都幾係野好累WOR,上次做家長義工時借手間時無意中見到聽到,N1A MISS CHAN在隔離教小朋友排洗時有耐性教兩位男孩子小便,所以我個女一星期已戎片了比喲信心自己個女同老師LA一定得GA不要擔心了
原帖由 catcat_mama 於 09-10-10 18:25 發表
多謝你地o既意見, 希望我囡囡快d適應啦, 佢平時出街見到陌生人好怕羞架.

首頁

尾頁

跳至