嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我嗰細孖已經16個月 la, 但係一隻牙仔都未見影, 點算好 ar ?

男爵府

完全無牙?
牙肉腫都唔腫?
打去健康院問吓

複式洋房

我1個月前先問過佢哋, 答案係"唔緊要la, D牙仔遲D出健康D" 但係我自已睇書話6-18mth應該要出, 所以有D擔心.
原帖由 chaklongma 於 09-10-8 11:56 發表
完全無牙?
牙肉腫都唔腫?
打去健康院問吓

大宅

bb其它發展是否又遲呢?

大宅

回覆 3# Christineblue 的文章

e....我仔18月,而家先出第5隻,但之前係健康院d姑娘說,如1yr前未出第一隻要叫牙科,而我仔係11月出第一隻,所以姑娘說沒問題,你最好再問一問先

大宅

my son had his first teeth when he was fourteen months, the dentist claimed that it is fine as the early the baby has the teeth, the higher probability he/she has tooth decay. The only problem is that he/she will has his/her teech change a bit later.
原帖由 nokia6300 於 09-10-11 13:32 發表
e....我仔18月,而家先出第5隻,但之前係健康院d姑娘說,如1yr前未出第一隻要叫牙科,而我仔係11月出第一隻,所以姑娘說沒問題,你最好再問一問先

洋房

原文: http://hk.parenting.yahoo.com/detail.html?bid=VK2DV7SIY67IXL7OJPP6LS2OI4_12549703841006323

出牙晚不一定是缺鈣,與遺傳也有很大的關係。孩子出牙時間的早晚,主要是由遺傳因素所決定的。通常孩子在出生六至七個月便開始長牙,出牙早的孩子在四個月便開始長牙,出牙晚的孩子要到十個月左右才萌出,個別孩子要到一歲以後才長出第一顆乳牙,這種情況與嬰幼兒時期骨骼生長的快慢有關。

需要注意的是,營養不良或受隱性疾病感染等,都可引起出牙延遲,牙質欠佳。如果寶寶超過十二個月還未出牙,應到醫院查明原因,及早診治。

王國會長

王國會長

應該冇問題, 我大女都係十幾個月才開始出牙, 之前問過醫生仲比佢笑我有冇見過冇牙BB.
不過到現在七歲半都未開始換牙, 早前去睇過牙醫, 佢話D 牙仲好實, 冇咁快換.

原帖由 Christineblue 於 09-10-8 11:15 發表
我嗰細孖已經16個月 la, 但係一隻牙仔都未見影, 點算好 ar ?

複式洋房

多謝各位mami, 細孖出世時因Low brith weight, 乜嘢都遲少少. 兒科醫生都話佢general比其他BB遲2個月. 而大孖都係13個月先出弟1隻牙仔. 所以我都決定唔到睇唔睇牙醫好.去到牙醫到又唔知點開到佢個口比人睇. 佢宜家連我都唔比睇呀 *~*

首頁

尾頁

跳至