自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

好多幼稚園呢兩個月開始招生,而家諗緊究竟幫呀仔報N1定K1,朋友話做大仔好D,讀小學時冇讀得咁辛苦。 有冇過來人比d意見呀? 唔該晒!!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

10月細仔好d...
做大仔真係最大果個..

伯爵府

好媽媽勳章

咁好depends on 個小朋友本身獨唔獨立, 我個細仔, exactly 係10月B, 係屋企排最細, 對上有一個家姐同一個哥哥, 佢本身已經係好BB格, 加上係10月B, 所以, 一睇, 都已經係比同班同學細好多, 上年佢K1, 哥哥K3, 一開學, 由9月頭CRY 到10月中, 好啦, 今年K2啦, 哥哥升左小一, 冇左哥哥陪, 佢自9月開學到而家都仲係CRY 緊, 不過, 唔可以話佢學唔到野既, 只係, 我估都係比同班同學慢架, 如果你小B係大B, 有個細既響下面, 咁又唔同講法, 所以, 好睇佢本身個性格同能力架!

伯爵府

阿囡十一月, 我都俾佢個細囡, 不過我會 suggest 你由 n1 下學期俾佢開始返學, 適應半個學期, 到 k1 做可以一開始就全情投入, 唔需要適應期

伯爵府

好媽媽勳章

而同班, 都係有10月人仔架, 不過, 人地係家姐仔, 對下都已經有個6個月大既弟弟, 咁佢又好明顯咁比我細仔成熟架, 佢呢, 我就唔覺得要DELAY 佢一年做大仔, 我個仔呢, 就要再睇睇, 必要時比佢讀多一年K3

子爵府

畀面勳章

其實十月唔算真係好細喎, 我果仔都係十月(今日生日呀!)我都係同佢報K1, 現在返了學一個月都唔算好大問題, 但要留意下每個小朋友發展唔同, 但我身邊大部份朋友都選擇做返細仔, so far 都ok.

原帖由 monchuBB 於 09-10-8 11:21 發表
好多幼稚園呢兩個月開始招生,而家諗緊究竟幫呀仔報N1定K1,朋友話做大仔好D,讀小學時冇讀得咁辛苦。 有冇過來人比d意見呀? 唔該晒!!

珍珠宮

我大仔11月尾我果時都俾佢做細仔, 完全冇問題.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囡囡係08年5月出生, 呢幾個月都睇緊幼稚園, 老師意見叫我囡囡做"大女", 因為係第1個BB, "大女"返學會熟習D.

珍珠宮

原帖由 Sallyb1a 於 09-10-8 12:20 發表
我囡囡係08年5月出生, 呢幾個月都睇緊幼稚園, 老師意見叫我囡囡做"大女", 因為係第1個BB, "大女"返學會熟習D.

你女5月如果遲一年就4歲幾先讀k1.

複式洋房

我個12月28日,都係細仔,都OK

大宅

細仔12月尾咯,想要佢做大仔,男仔點都不如女仔成熟。

珍珠宮

原帖由 monchuBB 於 09-10-8 11:21 發表

做細仔啦. 報K1.
我個仔11月尾. 所以2歲8個幾月就讀K1, 重要係程度深嘅. 無問題喎. 有心機教就得喇.

第時大個仔, 某年要repeat, 或者要考2次先入到大學, 都唔會老過其他同學嘛.

洋房

我個女12月出世,做細女,而家K2都OK,

男爵府

原帖由 Sallyb1a 於 09-10-8 12:20 發表

5月出生乜有得揀咩? 唔係9-12 月出生先有得揀咩?

複式洋房

呀仔現在三年班,讀書都OK,其實好睇小朋友的吸收能力。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 Yan010408 於 09-10-8 12:33 發表

5月出生乜有得揀咩? 唔係9-12 月出生先有得揀咩?

你講得岩呀, 5月跟本唔使揀做大定細, 年尾出世個d先有得揀嘛.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

做細仔先, 跟得上就由佢, 跟唔上先repeat.

我女11月, 細女k1, 比老c話佢好bb, 睇埋下學期, 都係咁嘅話, 佢就會做大b.

瑪瑙宮

好媽媽勳章

我囡 9 月尾都揀左做細女, 番左一個月 k 1 都習慣到 , 日日番學都好開心 !

除非真係 12 月仲要好 bb 我先會揀
做大女 lor

比 d 信心佢啦 , 小朋友適應力好強既 , 唔水太擔心架 !!

侯爵府

好媽媽勳章

我女都係04年細女 我都係07年照幫佢報k1 in fact 佢k1 & k2時都仲係好bb 同學野真係慢d but今年見佢真係進步左好多 起碼望落去都冇甘bb look so唔晒心急既 真係唔得先比佢k3時再lum多1年law 我寧願比佢早d返學 見多d人學下野 好個係home對住工人la
原帖由 foggyao 於 09-10-8 13:14 發表
做細仔先, 跟得上就由佢, 跟唔上先repeat.

我女11月, 細女k1, 比老c話佢好bb, 睇埋下學期, 都係咁嘅話, 佢就會做大b.

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我大仔12月30日,係最初開學同d同學分別大,後適應完全都無問題!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

首頁

尾頁

跳至