跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第三回 好媽媽勳章

請問有冇0807mami 打算BB直接K1,
而出年唔讀N1架?
可唔可以分享吓? 唔該晒!!

大宅

醒目開學勳章

我就唔打算俾個囡讀 N1 ,因為我個囝(現已5歲)有讀 N1 ,結果不停病和哭了三個月,最後因為唔捨得無俾佢返,但他都能考到在九龍塘都算有名的幼稚園,所以都不用太擔心,自己在家用心教下佢陪下佢玩,效果都差唔多。

男爵府

多謝分享!! ^-^

洋房

我好想比囡囡讀N1,但佢爺爺嫲嫲全家都反對,我煩到不得了 始終覺得佢依家學嘢真係學得好快,真係唔想浪費呢一年!!!

男爵府

我都係打算比個囝讀K1唔讀N1, 係因為怕BB會成日病

複式洋房

我都打算俾我仔仔到3歲時直接入k1,出年佢先剛剛2歲,好似太細個,太早入讀怕佢成日病。

民房

回覆 6# cathyb 的文章

me, too! i will let my baby start from k1. but i employed the madarin private teacher & joined english playgroup at explorer island. dont want to waste her timing.

男爵府

多謝你們的分享!

但我現在還是心大心細, 考慮緊卑唔卑bbN1下學期, 到時佢2歲半. 但好貴…….

因我是在職媽媽, 現在由嫲嫲湊bb, 要收工返去先可同佢玩一陣, 日間在地上碌來碌去, 悶得不得了.

其實已買了很多玩具同書等, 卑佢玩, 但佢要有人陪佢才願玩…..

請問大家有無意見可卑我呀? 唔該晒!!

侯爵府

回覆 8# cathyb 的文章

umum...我諗我同你既諗法差唔多.都係想比BB讀N1.但外在因素係學費都幾貴.我就係工人湊BB既.如果再加埋N1學費都幾重皮...我而家都放棄左搵N1學校嚕..而家係搵緊屋企附近既playgroup..同埋我都明.有時BB一個好似好悶咁..我而家唯有阿Q D諗..佢都可以借呢個機會獨立囉...唔一定成日要人陪既...咁當然..姐姐每日都會同BB玩1-2個中.同埋我地一番到去都會同BB玩...所以暫時都ok既

男爵府

回覆 9# christyheihei 的文章
多謝你的回覆.
bb幾大呀?
我都有報playgroup卑仔仔去,
不過仔仔只喜自己玩,
講故事, 做手工都唔願意, ……

另外, 其實有參加了些free 的試玩班, joindcourse,
發現原來有d價錢只差幾十蚊, d環境同質素可以差好遠.
真係要周圍試, 先知邊間好…. (仍在尋找中..)

侯爵府

回覆 10# cathyb 的文章

係呀.我暫時只係同囝囝(歲半)上過1堂pg咋.因為D時間好難就得啱.同埋屋企附近唔多選擇.我唔想BB咁辛苦.去pg都要搭咁耐車.....你住邊頭O架????

大宅

我都是一樣啊,我之前想比BB讀N1,因為在家裡我真的不識得去教BB,讀書的話可以有人教下他。但是考慮到經濟因素,唯有放棄了。

甘請問各位媽咪,你們而家開始報名K1末(下年讀書是吾是今年要報名啊。?)我BB都 是7月出世的。

侯爵府

回覆 12# elaine200311 的文章

我諗應該係今年報名O架喇///到時有排煩嚕.

別墅

BB is active and likes to go out to see new things and meet people. So she will go N1 this coming Sep. In addition second bb is due this Jun ...

大宅

我個b響1歲時已經返學啦 (全日的育嬰院), 係就係好多病, 大大小小都中過招, 但係正如e生話齌, 遲病定早病o既o者, 點都係要經歷過先有抗體

但係佢響學野方面, 學校教左佢好多野, 自己坐potty, 收玩具, 認識身體, 有規律, 學玩不同的玩具, 很多很多野, 好多時家長又要做家務, 又比好大壓力比bb, 反而覺得在教育方面, 無學校咁大得益, 我無後悔比bb咁早返學, 反而我仲可以幫bb儲多d錢 (2公婆都工作), 比佢入一d好的intl school, 講真, 你去interview, 人地見你個record, 知你1歲已經開始學習自理能力, 點都比起3歲前仲係響屋企的保護下成長, compare起上黎, 前者點都優勝d

別墅

你好,阿b有無政府資助呀~~~

民房

我唔打算俾個囡讀 N1 ,返去都系比人,反正我冇返工.自己教可能就冇人家甘多知識

首頁

尾頁

跳至