單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

多謝你地大家既意見..我會好好考慮

別墅

好媽媽勳章

好彩你明白我 ..
原帖由 阿藍2006 於 2009-10-10 21:53 發表
唔緊要~~~
因為有好多媽咪都會求其按一個
我自己有時都會
如何愛你的孩子:   
嬌寵溺愛不應該      期望過高可成害    身心健康要涵蓋
應知孩子樂與哀      每天溝通添親愛    孩子有錯耐心改
言教身教一齊來      鼓勵讚賞也應該    管放得宜劣行改
家校合作樂滿載

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

因為我自己有時都會
原帖由 tobybaby1221 於 09-10-11 13:06 發表
好彩你明白我 ..

別墅

好媽媽勳章

原帖由 阿藍2006 於 2009-10-12 00:23 發表
因為我自己有時都會

如何愛你的孩子:   
嬌寵溺愛不應該      期望過高可成害    身心健康要涵蓋
應知孩子樂與哀      每天溝通添親愛    孩子有錯耐心改
言教身教一齊來      鼓勵讚賞也應該    管放得宜劣行改
家校合作樂滿載

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

禁止訪問

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

學下咩叫做責任?咩叫做有擔戴?

大宅

多謝大家關心我..我都仲係唸緊..比多一星期自己唸清楚

等待驗證會員

原帖由 loveutoo 於 09-10-14 22:37 發表

而家幾週ar?快d決定喇~

別墅

loveutoo ......諗成點呀...?

別墅

大家好~~~ 本人都係單親媽媽, 睇到呢個 POST, 都忍唔住出手打個 REPLY.....

單親冇人養, 照顧小朋友..... 攞綜援係冇辦法, 生多一個BB 想駁攞多一份綜援係題外話.... 就算比你攞多一份, 都跟本唔足夠養一個小朋友.... 多極每個月比多一千五百至一千六百你.....
但係.... 有冇想過.... 好唔好彩的話, 兩口子又分手.... 一個人又要帶住照顧多一個小朋友..... 又好好彩結識一個新男朋友.... 又搞大個肚.... 又生??? 會唔會變成"聯合國孤兒院" ?????? 愛一個人.... 要包容佢既所有, 唔好因為呢一刻好愛果個男人.... 有左所謂既 "愛情結晶品" 就屙佢出黎, 記念大家既愛?? 生得個小朋友出黎就要諗到好長遠.... 供書教學教導小朋友善與惡, 唔係一時之快因為愛就屙 BB...
自己本身已經有一個小朋友.... 有冇好好咁教育過果一個先????? 真係天生天養????

複式洋房

其實妳放上來討論!希望妳吸收意思!
唔好一意孤行!
希望妳能快些決定!
其實妳同男友如果冇共同點的話!好難長久!

我們結婚後生左後都要變單親!更何況而家妳倆個意思不一!希望妳想清楚吧!

複式洋房

原帖由 zaza4584 於 09-10-22 11:57 發表
大家好~~~ 本人都係單親媽媽, 睇到呢個 POST, 都忍唔住出手打個 REPLY.....

單親冇人養, 照顧小朋友..... 攞綜援係冇辦法, 生多一個BB 想駁攞多一份綜援係題外話.... 就算比你攞多一份, 都跟本唔足夠養一個小朋友.. ...

樓主真係要諗請楚,生兒不難教而難,希望你能好好認真處理這問題! 家家有本難唸的經,希望你能得到幸福而不是煩腦吧!

男爵府

假設無綜 x 個筆額外錢 (生多個)

吾知會吾會唸咁耐呢? ?-(?-(

原帖由 loveutoo 於 09-10-14 22:37 發表

男爵府

原帖由 loveutoo 於 09-10-11 00:02 發表
我女兒係2歲既時候..我係有做野架..佢返學..我返工..但佢真係成日病..佢有哮喘..一病就好容易入醫院..試過一個月只返得4日學..我唔係唔想做野囉..而係個bb一病左..就完全冇人照顧..因為我可以話冇阿爸同阿媽..所以冇 ...

我打左針幾年都唔會咁重喎~講真你咩都唔諗清楚~24歲好細咩....我都24歲啦~你識做足安全措施就唔會搞到咁~仲有~你個bf咁好心你就咪要啦~無心搵工無心要b無心結婚~要黎做咩啊~有左仲要諗咁耐~小心個肚再大d你都諗都無得諗啊~

男爵府

因為計過條數養得掂

咪可以生囉 (但吾係小朋友媽咪/daddy 養喎)

原帖由 gutgut22 於 09-10-25 23:44 發表

我打左針幾年都唔會咁重喎~講真你咩都唔諗清楚~24歲好細咩....我都24歲啦~你識做足安全措施就唔會搞到咁~仲有~你個bf咁好心你就咪要啦~無心搵工無心要b無心結婚~要黎做咩啊~有左仲要諗咁耐~小心個肚再大d你都諗都 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

我唔相信樓主為左多個千幾蚊而要生,
如果係, 佢根本唔使諗多個星期.
佢post得上來都係希望收到唔同嘅意見,
令自己係迷惑之中找到方向,
而唔係比人加多一腳.

男爵府

佢既方向
咪覺得自己"尚且"可養得掂
可以考慮生多個囉

無人話佢因為果啲錢而故意大肚
但養大一個小朋友除左夠錢養外
仲有夠多嘢吖

原帖由 newbiee 於 09-10-26 02:03 發表
我唔相信樓主為左多個千幾蚊而要生,
如果係, 佢根本唔使諗多個星期.
佢post得上來都係希望收到唔同嘅意見,
令自己係迷惑之中找到方向,
而唔係比人加多一腳. ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 bk_mommy 於 09-10-26 09:53 發表
佢既方向
咪覺得自己"尚且"可養得掂
可以考慮生多個囉

無人話佢因為果啲錢而故意大肚
但養大一個小朋友除左夠錢養外
仲有夠多嘢吖

...

我明白你意思.
只係, 回想自己當初感到迷惘無助嘅時候,
來到呢度, 見到好多唔同經歷嘅人,
好想得到佢地嘅意見/鼓勵.

失意時, 自己連信心都無埋,
因此不敢貿貿然出post請大家幫忙,
觀察左好耐, 覺得大家都好有心, 真係做到互勉互勵之後,
至將自己想知嘅提問.

或者你覺得問問題啫, 又見唔到個樣, 怕咩.....
但係, 當你失意時, 總希望得到正面嘅答案和關懷, 唔想再受到傷害, 即使一點點都足以令人崩潰.

明白有好多人呃綜援, 好可恥,
但係呢班人可以呃綜援, 根本已經係厚顏無恥,
我相信佢地絕對唔會因為聽到罵聲而唔開心或改變.
結果傷害到嘅係有真正需要個班弱勢社群.

我諗, 如果有人因為怕而將心事鬱埋唔敢提出,
呢個世界可能又多左一個唔開心嘅人,
甚至慘劇.

以上都係我有感而發, 而唔係針對你, 希望你唔好介意.

大宅

BK Milk勳章

樓主!你男朋友仲有前途可言,你呢?!

你本來已經有一個女,我女都系3歲同樣1歲時入學不停病,
而家都系有哮喘!我好明白想返工都冇得返既滋味!"
你選擇得系屋企照顧個囡,証明你本系一個好媽媽!"

你男朋友而家一句唔要你,咁你點算?!
你仲有一個女要你照顧,你而家生多一個出黎,
你可以想像會點,你女女身體唔好,已經好需要一個人去
照顧佢!加上,我覺得你男朋友完全唔會理你!"

他日如果佢一走了之,過自己既生活,咁你點算?!
佢已經講明,唔想生,唔想結婚!"
咁即系而家你一切既決定系你既決定,唔關佢事!

佢只系想要你個人,享受愛情,而你蠢蠢地為d小朋友打算"

可敢講一句,唔好彩!!唔好彩!你囡囡再次哮喘入院,
細b邊個黎照顧?!

對細b黎講你要照顧家姐唔公平,對家姐黎講都唔公平!
如我系你,我真系會唔要個bb,一心一意照顧囡囡!

搵到一個為了自己會改變,會負責既男人再考慮生b既問題
再考慮結婚問題"
你仲後生,大把機會遇到!

p.s:我當然想你生個bb出黎,如你諗到他日既生活
系你負擔到既~有方法,有決心自己1揍2的話!
我祝福你!"如唔得,你根本唔洗諗咁多野!
搵家計會幫你,以及以後唔好再咁天真!咁傻了!
專心揍囡囡,囡囡好需要你,而唔系需要一個弟弟/妹妹!
或者系一個媽咪既男朋友!

首頁

尾頁

跳至