單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我本身已有一個3歲既女兒..早己離婚..一直拎綜援生活...現已有一個2年多既男友..我地有左bb...但我真係對婚姻失去信心...如果我想要呢個bb..我可以繼續拎綜援嗎??幫幫我啊..我唔想殺左個小生命

大宅

佢同我一樣唔想結婚..而佢又岩岩失業..都唔知點算好

大宅

佢自己都唔知自己想點..又想要..但又怕養唔起bb害左佢..他知道我有左第一時間已叫我墮胎..但我唔係太想

大宅

我今年24歲..其實我地每次都做安全措施..但佢經常拿我開玩笑說忍唔住..我都立即起身...佢玩我太多次啦..就到呢一次佢又係咁..但我呢次又以為佢玩野..我咪冇理佢囉..點知就係咁中左..
我都有唸過佢到底有幾愛我..因為佢而家好似拖住個肚咁..又唔知自己想點..我個肚會越來越大..我身體已經開始唔舒服..同埋好累啦..成日都想訓覺..我每次問佢到底想佢..佢話要比一個月時間佢唸下..但我個肚咁樣..我會好辛苦..我都試過叫佢比錢我唔要bb..佢又話比時間佢唸..講真..我有d想自己生..自己搞定..但我真係好驚好驚..因為我怕照顧唔黎

大宅

我女兒係2歲既時候..我係有做野架..佢返學..我返工..但佢真係成日病..佢有哮喘..一病就好容易入醫院..試過一個月只返得4日學..我唔係唔想做野囉..而係個bb一病左..就完全冇人照顧..因為我可以話冇阿爸同阿媽..所以冇人會幫到我..如果我真係想拎多d綜援而生多個...咁我咪好白痴囉..綜援得幾多錢啊..2000蚊一個人既生活都冇..如果我真係想拎多d..我早就生多幾個啦..根本我都唔想依賴綜援..你地又話我..避孕可以打針..我都知道..亦打左差唔多2年..我打針體重打到重左20幾磅...我同健康院姑娘講..姑娘就叫我停針..我先用安全袋...你地唔好以為我想呃綜援啦..我由頭到尾都冇唸到你地咁樣..我唔有都有左啦..我都唔想害左個bb..但我真係做唔到野..你地罵我都冇用架..你估拎綜援真係咁好玩得嗎...

大宅

我都有同佢講過我想要..佢都話想要..但真係怕沒能力養佢..點解佢冇做野呢..因為佢想轉工..去做酒店..但一定要讀課程..又唔可以邊做邊等佢開課..如果呃政府要罰2萬..而家佢都係等緊..讀完出黎又怕搵唔到工做..就係咁..我地唔知點算好..而且我地2個真係唔想結婚..所以我先唸..如果佢一路搵唔到工做..唔通我地冇得食咩..到時佢安定d再打算結唔結婚..所以我先問..如果咁樣我仲可唔可以拎多個人而已

大宅

多謝你地大家既意見..我會好好考慮

大宅

多謝大家關心我..我都仲係唸緊..比多一星期自己唸清楚

首頁

尾頁

跳至