懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我琴日見紅,咪聽政府醫生姑娘話入院law,點知過左十幾個鐘都冇陣痛,醫生叫我返屋企......食了詐糊!!!

但其實我見紅後,keep住有m痛的感覺,而且醫生都話bb頭仔已經落到好低.....

有冇媽咪試過咁呀?

結果幾耐先真陣痛,幾時先生得呀?

可否分享下!

大宅

原帖由 翡冷翠 於 09-10-9 15:12 發表
我琴日見紅,咪聽政府醫生姑娘話入院law,點知過左十幾個鐘都冇陣痛,醫生叫我返屋企......食了詐糊!!!

但其實我見紅後,keep住有m痛的感覺,而且醫生都話bb頭仔已經落到好低.....

有冇媽咪試過咁呀?

結果幾耐先真陣痛 ...

我試過呀~
有一見紅便入院,點知冇陣痛
就叫我返屋企等
過左兩日,開始有陣痛
醫生比我留院,再痛左第三日便生BB

別墅

如果你痛得好有規律,如大約十五、十、七八分鐘一次,已經係陣痛喇!
其實見紅後幾耐先陣痛真係因人而異,我覺得你應該計住自己幾耐痛一次先至最重要,不過最好去醫院穩陣D,食詐糊都無計呀!

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

生之前5 日見紅, 入醫院住左4 日都未生得,(未有規律ge陣痛) 點知出院之後就有d痛, 凌晨ge時候痛到頂唔順就入院啦...
我係無啦啦好急尿, 但又痾得唔多, 痾完之後好痛, 痛到郁唔到, 如是姐十幾次...
你而定放一個輕便d ge走佬袋係門口附近, 一有規律ge痛就入e院...

洋房

我都食左三次炸糊呀, 辛苦老公走黎走去. 最後一次係姑娘話穿左水, 但穿得少所以用勾整穿左. 最初我見到個勾真係腳都軟埋, 不過原來係無感覺的, 整穿左就真係好多暖水了. 其實呢d都係因人而異, 總之放鬆心情就得了. anyway, 恭喜你先!

男爵府

我星期四傍晚見紅,星期五早上醫生睇完,話唔好響醫院等,叫我回家等,但到依家(星期六早上)都未有陣痛呀,唔知要等幾耐呢.....hehe!

想問有此經歷的媽咪,你地等陣痛出現果幾日,仲有冇見紅架?因為星期四晚醫生曾用手同我check過,佢話之後會流血係正常wor......但今朝我仲見有少少血既?!你地都係咁嗎?

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

我keep 住小紅lo, 一日用5塊護墊

大宅

hi~!!我生我丫女果時係穿水之後5個鐘左右就生左~!!
但我有個朋友3個月之都生左~
佢個情況都好似你咁樣~!!
佢初頭係見啡先,第日就見紅~
佢都係無規律既陣痛~!!
果幾日都keep住好似m痛既感覺~
睇佢講都會痛成10幾廿秒既~!!
不過呢d其實都唔算係陣痛~!!
我生果時~醫院既姑娘話~
如果係真既陣痛~起碼都要1分鐘痛40秒以上先算~!!
不過我朋友都持續咁痛左4日就生得啦~!!
我諗你都應該係呢兩日生得咖啦~!!
總知一覺得痛得好快同好蜜
就快d去醫院啦~!!
祝生產順利~!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

下, 咁如果去c+, 入左去但食詐糊, 咁咪要俾好多 $?

真係唔識分點先係真喎..

大宅

回覆 1# LPN 的文章

hi~!!如果你係好似我咁穿左水既就一會知~!!
因為你會覺得特然之間好似瀨左尿咁~!!
d肚水係暖暖地既~!!
如果係見紅先,就最明顯~
如果係陣痛先既話~!你就最好記底己幾分鐘開始痛同痛幾多秒~!!
因為我頭先都講過~!
如果真係規律既陣痛~!!
一般都要痛40秒以上先算係~!!
所以到時你自己最好就記底~!
去到醫院都可以比d姑娘睇下,呢d時間算唔算係陣痛~!!

男爵府

我自上次(星期四)見紅之後,都有keep住間中m痛.....希望真係就快生得啦....

大宅

咁係咪如果見紅, 但冇乜陣痛同冇穿水, 就唔算生得? 真係有乜都要 call 醫生或醫院先得..

我個醫生仲要嚮我 38-39w 時放假!!! 雖然佢有個 partner 醫生, 但始終都冇咁好...

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我見紅左第三日醫生就要我催生了,因未有肚痛同穿水,怕胎盤有事會胎死腹中。

大宅

回覆 13# mupooh 的文章

而家真係唔係幾敢催生.. 見紅可唔可以開刀架?

複式洋房

我三兩日就會見到少少啡 我都好擔心...成日都以為生得 因為我預產期係10月10而家已經過左一日..不過朝早見有啡果陣老公話得好少叫我睇定d 之後又唔見啡喇 而家都唔知點!!

大宅

回覆 15# luyu 的文章

咁你有冇打俾醫生? 定係打去醫院問下?

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我本來book了8/31開刀,但8/27早上見紅,醫生話好難捱到8/31,建議我一係即日開刀,一係8/28,一係自己生,我揀了8/28開刀,但佢話阿B個頭已好低,所以建議我8/27黃昏先入院觀察.

8/27嗰晚都有啲規律性的痛,成晚都瞓唔到,又好鬼緊張.

因早了一晚入院,多付了$600,另外因開刀日期提前了,又要多付$3000緊急開刀費.

如果要在星期日或non-office hours開刀,要俾$7000緊急開刀費instead.

Just for your reference!

別墅

有冇媽咪試過咁呀?

翡冷翠:
我27號凌晨見紅入院,醫生都係叫留院觀察,28號朝醫生巡房,問仲有冇紅,我話有,醫生問我繼續留院好唔好,於是我就繼續留院(始終覺得係醫院安全d)好彩有留低咋,下午2點已經開始10分鐘一次陣痛,29號凌晨已經生左囡囡啦!
所以妳繼續留意呀!如果醫生比妳留院就入院好d啦!我諗妳BB都快出世啦!恭喜哂!

複式洋房

原帖由 LPN 於 09-10-11 19:15 發表
咁你有冇打俾醫生? 定係打去醫院問下?

冇ar 因為我差唔多呢一個月開始都已經係間唔中見有啡色喇 咁大概一個week有一至兩次...但係每次都係好少好少...only護x少少 其他又冇咩問題 我去健康院檢查又話正常 同姑娘講果d都話 如果見真係多既 就直接入e院囉...不過次次都係咁少 同埋佢又唔係鮮紅色,我真係覺得好難分.....bb又成日o係入面郁黎郁去 都ok,但係因為始終都係因為過左預產 而家係比之前擔心同緊張既!!

男爵府

有冇媽咪試過咁呀?

我第1胎個 Case 同你一樣, 返屋企隔一日陣痛再入院就生得。

首頁

尾頁

跳至