跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇家長可否給予意見?明年女兒就會讀k1, 她是11月出世, 我本身全職媽咪, 我準備報元朗的幼稚園, 請問肖珍or真光好呢?我想囡讀上午班, 如有其他更好學校, 請大家給予意見, 謝謝!!

複式洋房

肖珍. 真光 兩間都好好. 真光派位可能好小小

大宅

但係真光好難入,上午校更難,兩間好,兩間都報邊間收就入邊間。

洋房

其實兩間都係最熱門幼稚園,如果你只揀呢兩間係好冒險,好難入.何況你女兒係07年出生,好多人出世(07.08年都超多)所以應該漁翁撒網.

大宅

真光的OPENDAY於平日舉行,想了解下佢的教學法及環境都唔得TIM,不過肖珍一班成40人,我好擔心佢混亂,因為課室都唔係好大,其實咁多人話佢好,究竟佢好係邊到呢?我都好想知道,我睇過佢的教育局視學報告就話佢唔係好好啦,而家有D想報三育,你地對佢有何評價呢?

男爵府

好媽媽勳章

2007年出生率咁高. 真係要報多幾間, 到時再睇邊間收, 邊間收上午/下午再選. 每間學校都實有優點同缺點架啦. 建議報晒三育, 肖珍, 生命, 真光. 其實上午校位咁少, 咁多人爭, 真係你選人, 人選你架.

大宅

原帖由 cacachow 於 09-10-13 14:02 發表
2007年出生率咁高. 真係要報多幾間, 到時再睇邊間收, 邊間收上午/下午再選. 每間學校都實有優點同缺點架啦. 建議報晒三育, 肖珍, 生命, 真光. 其實上午校位咁少, 咁多人爭, 真係你選人, 人選你架. ...

我想請問你地所講的真光係邊間真光呀?我見元朗有好幾間的。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

原帖由 鄧豬太太 於 2009-10-13 01:04 PM 發表
真光的OPENDAY於平日舉行,想了解下佢的教學法及環境都唔得TIM,不過肖珍一班成40人,我好擔心佢混亂,因為課室都唔係好大,其實咁多人話佢好,究竟佢好係邊到呢?我都好想知道,我睇過佢的教育局視學報告就話佢唔係好好啦, ...

hi..我之前都想讀三育..不過聽d小學家長話小一時追得好慘喎...

男爵府

好媽媽勳章

屏信街, 即周宋主愛隔離, 朗屏西鐵站隔離嗰間

原帖由 sister4 於 09-10-29 23:09 發表

我想請問你地所講的真光係邊間真光呀?我見元朗有好幾間的。

別墅

真光的OPENDAY

06 Nov (Friday) - 10:00-17:00

水晶宮

畀面勳章

原帖由 jessicaxu 於 09-10-29 23:39 發表

hi..我之前都想讀三育..不過聽d小學家長話小一時追得好慘喎...

追得辛唔辛苦係小朋友資質ge問題,選錯小學令小朋友追得辛苦,絕對係家長ge責任!

水晶宮

畀面勳章

原帖由 full 於 09-10-11 22:21 發表
肖珍. 真光 兩間都好好. 真光派位可能好小小

小學派位分區,靠住址,唔係靠幼稚園

別墅

除非唔玩大抽獎!其實撰學校都要睇返小朋友嘅需要。
原帖由 701003 於 09-11-1 11:23 發表

追得辛唔辛苦係小朋友資質ge問題,選錯小學令小朋友追得辛苦,絕對係家長ge責任!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

聽人講真光open day 只限家長去..(係果間學校讀既家長), 除非你識人係入面度..都會有機會拿多一兩張ticket..
冇ticket 入唔到去喎..
佢好似唔開始比外人入.

大宅

原帖由 adakitty 於 09-11-2 11:48 發表
聽人講真光open day 只限家長去..(係果間學校讀既家長), 除非你識人係入面度..都會有機會拿多一兩張ticket..
冇ticket 入唔到去喎..
佢好似唔開始比外人入. ...

吓! 咁都算係open day 呀? open day 唔係for public架咩? 淨系俾係果間學校讀既家長? 咁係咪應該叫家長日呀?

大宅

其實知道佢(真光)出年一月先派表,又話派完即止,都知佢「巴之閉」咁,唔係咁有好咁,加上而家又話開放日唔係對外開放,直情係玩高調,吊高來賣咁。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係架..奇奇怪怪咁..

GINNYTSIM, 知唔知真光多唔多功課架..
我個朋友話多..佢仔仔讀K1..
但係唔係話小朋友K1唔可以比佢咁早揸筆既咩..?
原帖由 ginnytsim 於 09-11-2 10:16 PM 發表

吓! 咁都算係open day 呀? open day 唔係for public架咩? 淨系俾係果間學校讀既家長? 咁係咪應該叫家長日呀?

別墅

My daughter studies K2, not so much homework. It's ok for a 4 year old kid.
No need to worry about the admission. If you think or feel like the school, just go and try.
I applied the school because of the environment. I know nothing about the school. Even when it came to the interview, i just let my kid talk to the teacher and that's all. She was happy when she had a lot of gifts after the interview. I think the most important thing is your kid feels 'comfortable' when staying with a stranger , that is the teacher. I saw some kids crying when they had to leave their parent to have the interview.

原帖由 adakitty 於 09-11-3 06:45 發表
係架..奇奇怪怪咁..

GINNYTSIM, 知唔知真光多唔多功課架..
我個朋友話多..佢仔仔讀K1..
但係唔係話小朋友K1唔可以比佢咁早揸筆既咩..?

別墅

我個仔07年11月, 有冇人知佢地會唔會唔收細仔??!

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

肖珍今個月派表啦....
你地不如in左先...
因為真光係大約出年2月先派表
如果肖珍收就唔洗再煩啦

首頁

尾頁

跳至