夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公係一個超級大男人,所以事佢都係話晒事
而我同佢一齊十年之後先生阿仔,我因為太想生bb係有之前就無做野等呢個仔仔出世,因為我老公係中級紀律人員,收入好好,仲有間大既已婚宿舍住
之不過佢既性格令人好難忍受,平時小時都會對我呼喝及指罵,間中我都會駁幾句,但一般來說之後都係我求和...
曾經亦被佢動手打過(一兩下動作,如扯頭髮,推我落地,飛筷子等等)但每次都沒有道歉,他當是酒醉不知,因為常喝酒
到08年被我發現他經常借故北上說按摩,實約會女人,更甚被我知道他更改返工時間,且常不回家過夜,這段期間我向他要求改過,甚麼方法都試過但都不成功,之後我放棄不要求了,只望他要是回來便不要無端發惡便算
今年頭他一連多天不回家,返家後竟因小事和我吵咀,心感不忿駁咀後便一直吵,在晚飯是他出言說我不是他老婆,要離婚更說想打死我(亦有出拳向我,近眉位置停下..)用啤酒潑向我,更令兒子都弄濕,之後還向著兒子說我是狗等話侮辱我,我決定離開了...
就在事發後一個月裡我安排家人朋友幫我搬物件離開,帶同仔仔搬入庇護中心,而他在發覺我離開後多次要求我回去,說剛打算改過等等(但在我未離開這一個月裡而當然沒有改好)
當時我仍然十分恨及怕他,沒有理他亦把兒子轉校逃避他,亦找律師辦手續,他用了4個月時間求我原諒(全部都是用短訊及書信,因我不肯接觸他)
到今天他已完全返回前時的兇惡模樣對我,而他亦不肯放過爭取兒子撫養權,更向法庭申請多日探視及過夜要求,而我因兒子跟他過夜之事感覺很辛苦,我知他始終是兒子爸爸,但我很愛我兒子,但他當日又是放下我們不顧尋歡不回嗎?為何現在卻如此緊張兒子啊!
最近我經常在想,是否當初我沒離開便不會如此,我可能真的忍到便沒事了??又他求我時我肯回去便真的改好嗎...???是否我錯失了時機等等...我好痛苦,可能因為兒子原固我仍然要跟他接觸,失去我遠離他的目的吧,反正現在就不以前一樣要受他氣...走出來也是如此,早知不走了吧!
不過我知現在就算我肯返回他都不肯了,他認定我像仇人般對待,覺得我令他破費請大狀及請工人爭取撫養權....
很怕兒子會判給他,雖然我律師及社工等等都認為判給我成數大點,但最近曾給他惡劣態度影響下做了一些不智行為,如曾出口罵他被他拿來指控我等等,我怕因為如此令官覺得行為不當不合照顧兒子,為了兒子我情願跪下,情願他當請我是工人照顧兒子,我不願離開我仔仔...究竟我係咪做錯????

大宅

其實除左過往發生的事會影響個官點判,同時,你都要留意番你自己打算點樣照顧小朋友,如果你打算自己照顧,你要諗定如何安排你自己時間、有穩定收入、有時間陪小朋友,等等。
另外,你自己父母都支持你的話,你係媽媽,個官會覺得你既支援應該好好多。
第三,你係庭上表現一定要情緖好穩定,個官先會覺得你唔會因為情緖易失控而對你照顧小朋友有質疑。
最後,事情發展到呢個地步,我自己覺得唔好再諗番轉頭係咪返去啦,你呢位老公都係為啖氣,覺得自己係威係勢,輸唔起、無面,你返去佢都唔會當你係工人。唔好儍啦,為小朋友好都唔應該放手俾佢。

別墅

你老公甘對你,我本人覺得你無做錯啊!呢一切都係佢自己做成。不過我睇落你仲鐘意佢係嗎?不過事情到左呢個地步都無得念如果當初你返去佢身邊會點。。。目前try ur best 唔好比佢再影響到你,就算仔仔要見佢,你比佢見,不過你唔好跟埋啦。加油!calm down

大宅

你老公有暴力傾向, 唔洗恨啦..

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

你返去遲早打c你

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

算啦....呢D男人咁衰...
你可唔可以搵份工呀,你有工做,仔仔埋可以跟你囉.

侯爵府

你的確錯失了時機

佢係公務員,重要係紀律部隊...

佢打你時,你應該即時報警+驗傷,而家無「官官相謂」呢回事啦,對方係紀律部隊人員更加要秉公辦理,因為個個都怕比人投訴,一個唔該「入咗」,可能要受靶外,重唔單止無左「大糧」,紀律聆訊後分分鐘無埋份工,無宿舍住....呢d人打女人咁無良,好應該一無所有

佢而家梗係要同你淨撫養權啦,因為有小朋友,佢先繼續享有住宿舍的權利....

你既然自己都有工作能力,而你家人朋友亦肯幫你,你千其唔好向呢d男人低頭,多點問律師同社工意見,問佢要膳養費....

你要加油!
8-)

男爵府

你c6對你同兒子都咁差, 走係明智決定, 佢之前就係睇死你懦弱, 先越來越放肆, 忍, 只會助長呢啲人. 要對付呢啲人, 一定要堅強, 冷靜.

二小姐講得好, 佢係紀律部隊, 仲夠膽打老婆, 佢應該怕影響份工, 你絕對有本錢同佢爭阿仔, 一定要俾官知道佢啲衰野, 就算現在過左無得驗傷都要照講.

Sorry, 看你文章覺得你好懦弱, 但為左兒子, 你要堅強, 唔好屈服, 唔好求佢, 唔好話情願做佢工人, 記住, 係佢唔啱, 分開係佢損失!

禁止訪問

洋房

最憎就係一啲唔尊重女人的男人, 由其是自己老婆, 如果真係遇到這些男人, 應該立即保護自己, 以免日後受到咁大的傷害..
所以樓主你走係應該的, 這個男人一啲都唔要得...

瑪瑙宮

咁o既男人 早走早著, 您重後悔? 佢要番個仔, 可能只係呈罰您, 令您得不到撫養權來報佢心中之恨. 個仔跟番佢係好事嗎? 佢咁o既榜樣. 肯定佢唔會向個仔動武嗎? 佢似乎有精神病, 佢有無睇醫生驗下有無燥狂症之類. 您咁多被精神虛待有証有據. 又叫您做狗, 又飲酒, 又打人, 又玩女人, 咁o既人浪費緊政府公帑. 佢只不過有錢. 您搵份野做便有經濟能力. 唔好比機會佢.

大宅

他打我的事我從來沒有報過警,只曾和他的朋友傾訴,而最後一次他向我潑酒之事他就有承認...
但律師說這些只是他對我不好,不能証明他對兒子差,因為社工報告都說他與兒子很合得來,我知仔仔都喜歡跟他玩,但其實亦怕他,所以不敢在他面前扭計,很合作的,而他亦相信是很愛兒子,不過更愛的是自己啦....兒子相信他會當是他附屬品,我亦相信將來兒子大一點有不聽他話時將會如何....
而我和兒子其實已經上了樓,住2人公屋單位,他亦由法庭判了要付我兩生活費,暫時生活絕對不是問題,而我亦早已找了前僱主,亦承諾會聘請我,打算待兒子出年上小一之後便返part-time,因我如現在返工的話對方又會因我工作原固來做理由,表面上我真的嬴面很大,但亦有隱憂不知對方會有甚麼計謀,因他不惜工本請了大狀來打官司...一天未判我真的仍活在不安中.......

瑪瑙宮

其實個官會唔會問下個細路想跟邊個?

大宅

原帖由 Nancy20090615 於 09-10-11 22:31 發表
其實個官會唔會問下個細路想跟邊個?
阿仔得5歲,社工同律師話應該唔會問,不過之前社工係問過阿仔,阿仔話跟媽咪,仲寫埋係份報告度tim..
本來我應該好放心,但係對上一次上庭見個官完全無理份報告,仲比佢好多探視時間再加過夜,依家每隔一星期佢就有4天見面,比我仲多,我驚個仔比佢荼毒學埋佢d衰既性格
而因為咁樣坦白講呢排我係寵個仔多咗,就係為咗怕阿仔會因為我太多教訓而小遷就而傾向佢,唯有望快d判到比我時再教好仔仔.....唉

大宅

原帖由 Nancy20090615 於 09-10-11 17:56 發表
咁o既男人 早走早著, 您重後悔? 佢要番個仔, 可能只係呈罰您, 令您得不到撫養權來報佢心中之恨. 個仔跟番佢係好事嗎? 佢咁o既榜樣. 肯定佢唔會向個仔動武嗎? 佢似乎有精神病, 佢有無睇醫生驗下有無燥狂症之類. ...
講真我都覺得佢應該有精神病or燥狂,但呢d人點會肯承認同佢睇e生呀..?
佢之前出完去滾人未返到家or滾完直接返工後都會sms同我係咁e道歉,但問題係佢一直無改之餘仲要返到家就當無野發生過,無當面認錯仲會係照舊對我呼喝同搵小事同我嗌交...係小到地下有dd塵都鬧,成日話我執屋唔夠仔細,住間宿舍過千呎,而我又要照顧仔仔,而講真我自問雖然唔係十分乾淨但都做足基本野,無人上來會話我家污jo low,佢話有潔癖但只係要求我做,執完野又止會話你郁過佢d野,好似書檯上面既擺放就要求我放回原位......簡直慘過做工人
我...唔覺佢視我為老婆,有時甚至覺得連工人都不如,好似我前世欠咗佢.....究竟我幾時先還完呀

瑪瑙宮

唔好意思咁講, 佢似當您工人多 d . 希望時間幫您從這段關係走出來, 和重新建立. 至於囝囝, 跟個咁o既老豆點會學得好, 希望個官開眼睛判跟您, 真係祝福您地!

大宅

原帖由 Nancy20090615 於 09-10-12 01:02 發表
唔好意思咁講, 佢似當您工人多 d . 希望時間幫您從這段關係走出來, 和重新建立. 至於囝囝, 跟個咁o既老豆點會學得好, 希望個官開眼睛判跟您, 真係祝福您地! ...
你唔使唔好意思,我自己都係咁覺得....係比工人更差

伯爵府

BK Milk勳章

Don't worry!!

You found a job and you have a flat to stay, really nothing to worry about.

You are the one who have been taking care of your son. Your son 100% will stay with you as you are still a full time mother. 情緖穩定 is important too. Always stay calm and show that you can take care your son.

Add oil!!

伯爵府

BK Milk勳章

比佢好多探視時間再加過夜

I guess your son is very small. Daddy's role is important too. 多d探視時間 is understandable. When your son becomes a primary school student, I bet he will only meet his dad once a week.

大宅

原帖由 moyan 於 09-10-12 01:37 發表
Don't worry!!

You found a job and you have a flat to stay, really nothing to worry about.

You are the one who have been taking care of your son. Your son 100% will stay with you as you are still a f ...
好多謝你...我依家都盡量保持情緒穩定,一定唔可以衰比佢睇
反而我而家打算提出改變探視形式,叫佢上來我家探仔仔,一來我可以唔使離開仔仔,二來睇下佢會點來
不過佢好精,唔肯依我呢個方法,不過我會同官講,我相信呢樣方案法官會接納多d,因為咁樣阿仔就唔使怕影響到學習同平常生活,又唔使成日無端舟車勞頓
到佢真係上來時,我會用軟皮蛇態度,對佢一切挑釁採失聰方式,若佢發癲我就可以出禁制...唔怕佢惡!我會努力ga la

首頁

尾頁

跳至