論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人休息日真係24小時喎!!!
工人去左勞工處.......話我俾唔足佢休息日...激死我啦

男爵府

咁又正常喎, 佢幫你就當然好啦, 唔幫你當然你都唔可以出聲....等同於你放假, 你老闆打比你問野你都唔LIKE啦.....

我工人黎O既時候我地講左佢唔駛做任何野, 垃圾都唔駛倒, 不過佢都好好, 放假時會幫我攪埋亞仔食野及煲好粥仔比我個女佢先走...就算佢早走, 佢會早D起身幫我煲, 夜晚返黎又會幫吓我地手湊吓個女

複式洋房

係呀, 休息日佢地係有權唔做任何野.
我個又係好好, 一早幫我做好多野先出門口, 夜晚返到黎都幫我洗碗拖地同亞仔玩.
I'm so lucky!

複式洋房

我真係而家先知, 但其實我對佢真係好好, 同我做左五年, 長俸都一早預早俾左半佢, 我叫佢做既嘢都好合理, 佢突然間唔出聲就走左, 去左勞工處告我冇嘢俾佢食及想放假要24小時出去逗留, 話我唔俾佢咁做, 我之前同佢傾左叫佢放假返到屋企唔洗做嘢就可以訓覺, 而家佢話我唔合法, 我問心無愧, 居然咁對我, 你就好la, 工人咁好, 我一直以為我對工人好, 工人就會對我地好。其實佢而家咁走左, 我根本就唔洗長俸佢, 只怪我當初心軟, 佢話爸爸死左, 等錢用, 我咪預先俾長俸佢囉!!

原帖由 JHsbb 於 09-10-11 15:13 發表
咁又正常喎, 佢幫你就當然好啦, 唔幫你當然你都唔可以出聲....等同於你放假, 你老闆打比你問野你都唔LIKE啦.....

我工人黎O既時候我地講左佢唔駛做任何野, 垃圾都唔駛倒, 不過佢都好好, 放假時會幫我攪埋亞仔食野及 ...

複式洋房

我又想問下, 咁工人返假我係咪應該要佢24小時後先返屋企? 咁咪即係係出面訓??? 個勞工處職員話佢有權要求放24個鐘既休息日, 咪對我地僱主好唔合理? 佢係出面訓? 有咩意外, 又係我要賠?

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 sweetcouple 於 09-10-11 16:06 發表

根據勞工法例, 佢地有權休息24小時;

但根據入境條例, 佢地的入境條例包括左必須住在僱主指定地址!

所以你問勞工處, 佢會答你工人有權放24HR.... (你知啦, 政府D人做野, 只係睇自己範圍) ...

24小時休息
我當佢係放sunday
saturday 的10點佢已入房休息, 到sunday 的10點, 開始叫佢做野law

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

難道在家訓就不算休息嗎?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

樓主既工人係唔係是旦搵D野告你黎拖延出境時間咋, 講真佢地放假有冇24小時休息好難proof, 如果個工人堅持要做埋D家務先放假, 咁唔通佢自己唔出門口我去趕佢出去咩

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

呢d屈人野真係忍無可忍。究竟勞エ署同勞資d官点做野。工人d屈僱主个案越來越普遍。楼主請您聨絡CATW88,她会見記者講屈人case。。

複式洋房

就算我地明知佢真係咁做, 咁又點丫, 咪又係冇得出聲............有排煩啦......!!
原帖由 小黑咪 於 09-10-11 20:14 發表
樓主既工人係唔係是旦搵D野告你黎拖延出境時間咋, 講真佢地放假有冇24小時休息好難proof, 如果個工人堅持要做埋D家務先放假, 咁唔通佢自己唔出門口我去趕佢出去咩 ...

別墅

24小時休息是指24小時不可命令佢做野,不表示可以訓出面,樓主工人強詞奪理.

大宅

係就話24小時,但係大家D工人都吾會見你倒瀉屎都掂行掂過卦. 咁吾通佢出手相助,然後又去告你? 佢想拖時間你咪由得佢囉, 我都吾知佢都證明比人知你無放24小時假,同埋叫佢做野.

大宅

我老闆有時星期日都打電話問我野, 唔通我唔聽咩, d工人真係chi線

所以我只係比最基本既野佢地, 千其唔好以為你對佢好, 佢會多謝你, 個個反轉朱肚就係c:;pppp: :;pppp:
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都冇叫工人星期日要做左d家務先出去, 亦都冇request過佢返到黎要幫手睇b
不過佢自己走去做咋....

男爵府

唉!我個工人bun bun就真係好精,一放假就真是什麼都不做。有時真係羨慕有個好工人的媽咪!所以我好想快些過,等阿b返學,就不須對住佢。

男爵府

唉!我個工人bun bun就真係好精,一放假就真是什麼都不做。有時真係羨慕有個好工人的媽咪!所以我好想快些過,等阿b返學,就不須對住佢。

複式洋房

勞工處職員話:呢個係僱傭條例

原帖由 kt2007 於 09-10-12 15:35 發表

大宅

咁你咪寸過工人囉, 放假前個日, 晚上8點叫工人唔好做野開始計24小時, 咁即係放假8點回來, 叫工人即做野囉, 吹我地唔脹啦, 如工人寸你話咁早, 你話入境處無規定僱主幾時開始計24小時

原帖由 iamabluemummy 於 09-10-11 15:11 發表
工人休息日真係24小時喎!!!
工人去左勞工處.......話我俾唔足佢休息日...激死我啦

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

妳叫佢7:00 開始放假, 妳哋8:00 才開飯, 佢係放緊假, 食自己, 佢要同妳計嗰日食用錢, 早, 午餐, 都夠 $10 啦. 唔駛俾佢食晚餐, 佢要放 24 小時呀嘛.

原帖由 interasian01 於 09-10-12 17:07 發表
咁你咪寸過工人囉, 放假前個日, 晚上8點叫工人唔好做野開始計24小時, 咁即係放假8點回來, 叫工人即做野囉, 吹我地唔脹啦, 如工人寸你話咁早, 你話入境處無規定僱主幾時開始計24小時

...

首頁

尾頁

跳至