跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

近日我開始帶阿女去圖書館,希望可以培養讀書興趣.... 
可惜, 我發現她很好動. 只將書本搬來搬去;
又當圖書館如遊樂場一樣,又跑又走,冇時停.
好辛苦才把她捉住,開始講故事,未夠5頁,又跑開了. 真氣死. 
回到家,就要求去圖書館... 
在家跟她講故事時, 也是一樣.. 坐不定.
請問有什麼方法可令她至少坐15mins ?
2歲小孩是這樣不定性嗎? 

大宅

晉晉去到圖書館都係咁架 , 係屋企好啲囉, 佢會揀書叫我地讀俾佢聽. 我諗要搵出佢既興趣囉, 例如晉晉早排鐘意雷電 , 咪投其所好睇雷電既書, 呢排鐘意 firefighter, 係咁睇住 firefighter 個本書mouth: . 借幾本唔同類型既書, 我諗女仔鐘意公主呀, 童話故事呀個啲卦, 佢有興趣, 自然坐定定啦.
http://hk.myblog.yahoo.com/deng-ton

大宅

醒目開學勳章

吓...我個女暫時只喜歡mickey 及barney...
等我嘗試一下...

原帖由 tanton3399 於 09-10-12 16:59 發表
晉晉去到圖書館都係咁架 , 係屋企好啲囉, 佢會揀書叫我地讀俾佢聽. 我諗要搵出佢既興趣囉, 例如晉晉早排鐘意雷電 , 咪投其所好睇雷電既書, 呢排鐘意 firefighter, 係咁睇住 firefighter 個本書mo ...

別墅

好媽媽勳章

你個囡算好啦, 我個囡第1, 2次去圖書館唔知係咪覺得静得滯,成日失驚無神係度大叫, 嚇死人。跟著我借D書係講係圖書館要點做的例如要安靜、唔好走黎走去同佢講多幾次, 跟著就好好多啦, 依家OK啦! 你都可以試下。

大宅

原帖由 babellt 於 09-10-12 14:31 發表
近日我開始帶阿女去圖書館,希望可以培養讀書興趣.... 
可惜, 我發現她很好動. 只將書本搬來搬去;
又當圖書館如遊樂場一樣,又跑又走,冇時停.
好辛苦才把她捉住,開始講故事,未夠5頁,又跑開了. 真氣死. 
回到家,就要求去圖書館... 
在 ...

babelt

我仔仔在書局就係咁樣, 所以到而家都未敢帶佢去圖書館

男爵府

我個人覺得,小朋友去到一個新環境,

佢會大叫,周圍走/跑,坐唔定,

係因為佢呢一個新環境產生好奇.

身邊有咁多新奇既野吸引佢地,又點會可以坐

得定呢??

我個仔都係,一去到圖書館就會沿住d書櫃周圍

行,又拎d書出黎隨意揭幾頁,扮晒睇,

跟手又攝返落去櫃到.

其實,等小朋友係圖書館摸索下,又可以教下佢

基本規矩.

當然,唔明白事理既人,就會話你,唔識教.

對唔住,我唔會理你!我一定會教個仔,靜!!
做一個c9唔係易事.

大宅

agree...
第一次去圖書館, 阿仔係咁四圍走, 又大叫, 只好即走.
第二次, 原本ok, 到臨走, 阿仔見到有個小朋友有架Thomas, 立刻扭! 瞓係地下大喊, 個圖書館館理員走嚟叫我叫佢唔好嘈, 我話我都想! 又即走.
依家, 去超級市場又好, 去圖書館又好, 我會同阿仔講好要安靜, 唔好攪人d嘢. 一有唔妥就走, 仲要同佢解釋點解要走. 相反, 做得好會讚佢, 請佢食少少嘢. so far 都ok.
有時同佢行過圖書館, 佢都會想入去睇書.

大宅

好媽媽勳章

我個仔每次去圖書館都係四圍走, 好似脫繩monkey 屋企人少, 佢會專心 D

首頁

尾頁

跳至