夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日自已鑽牛角尖...好辛苦呀~~!!!

我幾年前識佢跟住一齊(就算到依家都未註冊), 識佢時已知佢有1個仔, 我做左佢个仔既後母(佢个仔到今時今日都唔知我係佢後母), 後來我再同佢生左1仔1女, 女巳經28个月大, 仔就就黎3个月大, 佢係1个24孝爸爸兼男友, 好到我都冇說話講, 但只係對我哋3仔"那", 佢怕我唔開心所以到依家大嗰個5歲都冇乜點理, 所由野由爺爺嫲嫲負責, 我男友從來唔過問, 只將所有精神及金錢放係我地3仔"那"身上. 每次同佢嘈交都係因為個大仔, 每次都嘈得好"金", 有一次我仲出手(雖然我嗰時陀住個女), 但每次嘈完大家又好次冇事發生過甘, 就因為甘我對佢個大仔就越黎越唔鐘意, 因為冇野可以令我倆嘈交, 除咗佢!!! 所以我成日借意惡佢, 佢亦会成個可憐樣甘望住我....但過左之後自已又會覺得自已好過份, 好自責, 會唸只係一個細路, 做乜要甘對佢?!佢已經冇阿媽同老豆錫, 好可憐, 就算係一個唔識既小朋友我都唔會甘對佢. 但一對住佢就完全控制唔到自已~~亦因為怕將來有日會因為佢而同我男友嘈到分開, 係佢多次要求下都唔肯同佢註冊, 我好怕同佢結左婚又離婚, 好多問題都由呢個細路而起...我可以點?

複式洋房

原帖由 mother904 於 10-8-5 19:57 發表

點解仲要同呢種親戚來往?

因為,,我呀媽講....以德報怨......
而且佢好內疚,當年既事,佢覺得自己有責任,
佢唔想同佢呀妹d關係咁彊,
咪一直以黎都扮無事發生lo,
我地幾姊弟專重呀媽,
但個心永遠都有一條刺!

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 haupui 於 10-8-5 19:29 發表
今時今日就算我地4兄弟姊妹仲有同果個呀e聯絡,有講有笑...我地永遠都仲會記得佢比左咩童年我地..我地口係佢背後都仲成日提起以前佢點虐待我地,當笑話咁講...外來人以為我地無咩事好開心,但當中有無數既淚水....
我呀e到今時今日都唔知道自己係千古罪人!

點解仲要同呢種親戚來往?

複式洋房

我細個都係長時間4兄弟姊妹寄人離下..!
我地跟呀e住,呀媽出去做野....每個月返黎一兩次食反...
呀e本身都有2個仔,但超偏心,我4姊弟一直過唔係人既生活,從來唔敢同媽咪講,因為我地比人洸腦,(佢話呀媽有心臟病,一受刺激就會死)...一直比人打,比人哈,成日食面食粥,4姊弟都啞忍..!有時,寧願比人送去孤兒院!直至我14歲果時反叛期,一氣之下帶晒d細佬妹離家出走....我呀媽先知道所有野....而家脫離左果種似狗既生活,但好可惜.....

今時今日就算我地4兄弟姊妹仲有同果個呀e聯絡,有講有笑...我地永遠都仲會記得佢比左咩童年我地..我地口係佢背後都仲成日提起以前佢點虐待我地,當笑話咁講...外來人以為我地無咩事好開心,但當中有無數既淚水....
我呀e到今時今日都唔知道自己係千古罪人!
我想話你知,個小朋友得5歲,你仲清醒得切,唔好做第2個比人記一世的變態後母,我好同情個小朋友!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

假如你地分開,然后你再同第二個,而他又這樣對你子女,你會點?
個大仔已經沒佐阿媽啦!就連接近爸爸都要俾你甘樣....你好煩,但是大仔就真是可憐。
我有個親戚嫁佐俾一個,有3個小朋友的男人,除佐細仔之外,她用了6年的時間令兩個女接受她,而她自己為佐3個小朋友就唔生,外人根本看唔出她是后母.上個月仲一家人去旅行。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實你試下當係你親生既,會唔會好D呢??認真講,我好鍾意小朋友,就算唔係我既小朋友,我都唔想見到佢地俾人打,俾人鬧!!我既情緒一定比你大,但我都唔會拎小朋友出氣!!你要諗下,生娘不及養娘大,最重要係,你D小朋友見到你咁樣對哥哥,佢地大個都唔會尊重佢,佢會好慘架!!既然你老公都咁錫你地三個,你錫下個哥哥都叫好過冇呀!!唔係黑心,萬一將來你D小朋友對你唔好,得哥哥對你好,你問心自己會唔會後悔呢??做人千祈唔好俾自己有後悔既機會!!我相信你一定做得到的!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

醒目開學勳章

生娘不及養娘大,,接受你的小孩吧!
你要學懂愛屋及烏!小孩子無罪嘛!
你今日的付出,他日定必收到回報!

我朋友也做人後母,
可惜他小朋友在八歲時懂妒忌,,不肯接受我朋友,
但我朋友沒有放棄,,一樣愛護他,照顧他視如己出
不特已,,從來沒有打過他,罵過他..
帶他回娘家叫公公婆婆,,
直到小朋友長大懂性,,叫他一聲媽媽,,
他開心得流下淚來,,
我見到真係覺得好感動!

你都唔好放棄!加油!

等待驗證會員

樓主﹐加油。。。做後母真係唔易﹐做一個好後母就更加偉大﹐我相信樓主你好努力﹐唔好放棄啊。我知其他人好同情小朋友﹐不過樓主知自己有問題都識問下意見﹐其實話樓主有咩用呢? 都幫唔到小朋友。
樓主不如試下比他去學多D野﹐少見少少先囉﹐當自己覺得OK﹐再建立返個關係。 唔好成日諗係BF同第2個生既仔啦。。。事實唔會變。
我有時都會心情唔好罵女女﹐之後自己寫低自己做錯D咩﹐希望下次唔好。
我都希望過一排樓主會有進步﹐同我地SHARE做後母既辛酸同快樂。

大宅

好媽媽勳章

無父母愛錫,童年唔開心嘅小朋友,性格上好易扭曲.

孤兒變色魔 出獄更猖狂
(明報)2010年7月31日 星期六 05:05

【明報專訊】在[url=]深圳
[/url]被判死刑的萬健文於18歲就讀中四。那年是1999年,5月11日他在[url=]旺角
[/url]一大廈梯間非禮一名11歲女學生,事後緊握女童頸部致其昏暈。同月30日,他與另一姓梁男子在旺角新興大廈入屋行劫及非禮一16歲少女,以咬乳頭及指插下體等變態行徑淫辱少女,兩人犯案時留下指模,警方追查3日後拘捕兩人,萬健文更是在工業學校就逮。

10年前西九連環犯案

1998至1999年間西九龍區曾連續發生多宗風化案,案中色魔經常手持 刀犯案,專揀年紀幼小或者身穿校服的女生為侵犯對象,被稱為「西九龍色魔」。萬健文與同黨落網後承認與多宗案有關,他因旺角兩宗非禮案罪成,於2000年3月被判監8年4個月。

當年辯方代表大律師庭上求情時指稱,萬健文成長過程缺乏家人扶持,心理報告亦指他內心對性感到好奇及充滿幻想,需要頗長時間的心理輔導。據悉,萬健文身世坎坷,本姓姚,出世時已沒有父親,母親數年後把他遺棄,由一名姓萬男子撫養並改姓,養父其後回鄉養老,他被交由[url=]社署
[/url]監管,獲安排入住青衣一所為破碎家庭兒童而設的宿舍。

他在深圳落網後報稱自己住在[url=]屯門
[/url]寶田村2座單位,記者昨午到上址,發現單位重門深鎖。街坊稱,萬健文於08年上半年已搬離單位,對其印象不深,亦不知其去向。

專家﹕出獄首兩年考驗大

[url=]城市大學
[/url]犯罪學課程主任黃成榮指出,性罪犯出獄後再犯案是很可惜的事。性罪犯如能接受徹底治療,可大大減低再犯案風險,但臨床心理學家服務的資源不足,社會亦未必投放太多資源在罪犯身上,做成惡性循環。
黃成榮說,性罪犯服刑期間接受治療的環境不能接觸到犯案目標,可能令人看似治療很成功,但服刑期滿重返社會,接觸到不同誘惑才是他們最大的考驗,出獄後一至兩年所受考驗最大。

http://hk.news.yahoo.com/article/100730/4/jft0.html

大宅

好媽媽勳章

唔當人係自己生就唔好呃人對你好似親生阿媽咁愛錫.俾個正常嘅同年小朋友當係行善積得.到佢大個知自己身世唔知受唔受得住,原來自己一直咁愛錫嘅阿媽,係克薄後母,爸爸唔錫佢都係因為後母.

子爵府

你有幾煩 ar , 所有問題都係你自找!!

子爵府

原帖由 tessy1217 於 09-10-12 15:29 發表
我幾年前識佢跟住一齊(就算到依家都未註冊), 識佢時已知佢有1個仔, 我做左佢个仔既後母(佢个仔到今時今日都唔知我係佢後母), 後來我再同佢生左1仔1女, 女巳經28个月大, 仔就就黎3个月大,

你心好黑, 好變太 (
你自己說). 你識你BF時, 个仔應只是 1歲左右, 這個年齡的孩子是好可愛; 你都吳 like 佢, 吳嘗試接受佢
. 別人知道佢身世,都會對佢有測懚之心; 但妳這個後母對佢只有殘忍之心!

你知不知道你在情緒虐兒 ar??????? 個小朋友好可憐 and 無助 ar! mouth:

大宅

樓主, 你煩什麼?
現在是你兇個小朋友, 不是小朋友兇你.
你肯同個細路, 和目相處, 已然無問題.
可憐是個細路, 根本無主動權.

你同男友吵架, 吾好推落細路身上.
係你地大人問題, 關佢什麼事?

你吾話自己有問題, 吾可以接受個細路,
細路無錯架, 錯係你地大人玩出來.

個細路已經有個衰老豆.
請你吾好再做個衰後母.

因住有報應.

大宅

好慘吖個小朋友!!! 陰公

大宅

系咪自己有小小過分自私呢。 你可以不對他好 但你不能阻止人地的爸爸對他好吖 更何況爸爸也只是擺小小關注在他身上。

複式洋房

樓主, 我明白你的感受, 因為人都係自私的,但我們是成年人, 而他只是一個小朋友, 5歲....我個仔都5歲, 好得意....所以一想起你故意兇佢, 佢眼神可燐....我好心痛, 什至為了不認識的他, 哭了.......

要你視如己出是好難, 咁你信唔信恩果報應?亦都要勸你老公, 要理个仔, 否則会折福. 不過我相信都是你給他壓力他才"不敢" 錫個仔, 虎毒都不吃兒, 何況是他親生? 如果他真咁絕情, 我都建議你不要跟他, 因為他同樣對你三母女可以一樣咁絕....イ有个BK mama講得啱, 人在做, 天在看. 請你永遠記着, 社會有罪犯, 變態人等99%都有悲惨童年, 或被虐待, 或嚴重缺乏愛.....希望你大人有大量, 分點愛給他, 你會幸福的, 因為將來他長大了, 會感激你的母愛.....你幻想下如果你个女, 同一情況, 跟住老豆, 有後母, 而後母好似你咁對她...站在她立場感受下..媽媽不見了, 爸爸又不理, 只理呀姨和新的細佬妹....有時呀姨錫我, 我好開心, 但有時她又好憎我....冇做錯都憎我...点解....?

你会心痛嗎?

你有看過張柏芝的"忘不了", 看看吧, 怎樣做人後母? 其實只有3個字: 豁達, 愛

希望你現在就去擁抱一下大仔....小朋友透過大人的擁抱会感到被愛的

至於爭玩具, 尤得他們吧, 我的2小朋友, 日爭夜爭, 但希望你盡量"公平"處理, 是非分明, 誰錯都要教, 誰對都要讚. 2个妹大個有呀哥照顧好好架....

放下妒忌, 你會是最善良的慈母...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Billychaichai 於 09-10-12 18:49 發表
樓主,你係唔係人黎架,為左一已私慾,一個5歲細路都唔放過。諗起個細路無呀媽,老豆又唔理佢咁慘,你都重要兇佢,你係咪變態架。

我都為個細路難過,有個咁既老豆,為討好其他親人,自已個親生仔都唔理,完來呢D就係樓主心目中既好老公 ...

完全講晒我心目中既說話,同埋如果我老公係我死左先再娶,如果我知有咁既女人咁對我個仔,我真係做鬼都唔放過佢,嫁比呢d咁既人,有幾好,佢今日可以咁對自己親生仔,他日一定都會咁對佢d屋企人

禁止訪問

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

點解咁似(情越雙白線)ga情節....你好似是頭婆呀~~希望你可以回頭是岸啦...個小朋友真係好可憐ga...如果第日我死左..我老公搵個第二個係咁樣對我個女ga..我就真係死唔眼閉呀...

伯爵府

好媽媽勳章

而家係你生兩個出來同人爭父愛,唔係你親生所以你唔分母愛比人我地怪你唔到。但係你連父愛都唔抵得比佢享下真係好過份。重要你男友並非好男人,你真係要好好考慮下嫁唔嫁比佢。同前妻分開,有新女朋友,就可以棄兒子的感受不顧,連親生子都唔顧,淨識顧女人,呢d男人唔洗恨!我估樓主都驚第日分開時,佢都會如此對你的仔女。
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

首頁

尾頁

跳至