夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主,怎樣說也好,你也不會得到認同的,呻下也無謂啦。所有BK網友同樣是愛鍚子女的父母,你的「惡後母」心態,確實是令人反感。

最可憐的是,孩子不知自私的「惡後母」不是自己親娘,更可憐的是,孩子沒有母愛,更被一個懦弱的父親拋棄,不能愛屋及烏,就不要搶走別人的父親。

看罷你的留言,那句「憑咩同我個女爭」,請分先後,是你們搶走這孩子應有的愛,我還是不要說太多了,以免EQ有限的樓主將情緒宣洩在一個手無寸鐵的孩子上,加重你自己的罪孽吧,請重新思考自己及3個孩子的將來。真可憐。

複式洋房

回覆 1# 小迪仔 的文章

最重要係後面個3句到晒point

別墅

樓主, 我明白知易行難, 很多道理你是明白的, 只是你行不出來, 而你亦感到自己有所不是, 所以你才在bk尋意見。我不是過來人, 亦沒有相似的經驗, 我只是有感而發 :

雖然那個小孩不是你親生的, 但是他根本不知道你真正身份, 一直單純地以為你是他的母親, 他對你沒有任何不好的想法 (例子, 你可看看劉德華的星夢奇緣, 那個小男孩如何惡劣地對待他一直以為是破壞其daddy與母親感情的女人, 即莫文蔚飾演的那個角色), 你與那小孩可以在這樣良好的環境下培養感情, 相信較其他的後母來得容易一些了, 對嗎? 你有很多很多的空間去了解他呢.... 說到底, 他只是一個5歲的幼稚園生而已, 相信他的脾性不會較10多歲的青少年人差吧, 如你要與他好好相處, 相信不會是件太難的事, 再且, 他年紀這麼小, 他也是真的很需要一個母親去教育他。我明白感情是不可以一下子給培養出來的, 而心魔也不是一下子可以除去, 慢慢來, 你要相信自己是可以做到的。

退一步去想, 你一直不肯與bf結婚, 就是怕他會為著大兒子而離你而去。你有沒有想過, 如你bf真的離你而去, 那即是說你的子女會在單親家庭下長大。你想他們2個受到這個傷害嗎?一個一直愛錫他們的daddy走了, 他們會受得來嗎?

我不知道你是單純地不喜歡這個小朋友, 抑或是因為他代表著你bf錯與其他女人有關係而另你不開心。不過無論是那個原因都好, 你的一念, 除了是影響那個小孩子之外, 還會影響到你bf, 你自己及你的子女, 請三思而後行。不要做一些你老來會後悔的事。

祝你早日除去心魔。

侯爵府

好媽媽勳章

樓主想要支持,好,我支持你~
你怕因為個小朋友阻礙你同男友,我支持你走
你唔鐘意個小朋友痴住你男朋友,我支持你可以殺左個男人唔比佢痴(注意要負刑事責任)
你唔想其他媽咪批評你既惡行,我支持你改過自新
其實,你個post重點想要我地支持你咩呢....
好彩你只係post上網,如果你兜口兜面同我講你post d野,我怕我忍唔住.....叫你返火星~地球唔arm你~

複式洋房

樓主,
其實你怕唔怕有報應呢??

複式洋房

回覆 2# pattonwong 的文章

大宅

#回應 #pattonwong" 的文章

加油改過吧!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 tessy1217 於 09-10-12 15:29 發表
成日自已鑽牛角尖...好辛苦呀~~!!!

我幾年前識佢跟住一齊(就算到依家都未註冊), 識佢時已知佢有1個仔, 我做左佢个仔既後母(佢个仔到今時今日都唔知我係佢後母), 後來我再同佢生左1仔1女, 女巳經28个月大, 仔就就黎3 ...

其實係係咪想人認同你~佢個仔令你同你老公嘈交同好多問題都由呢個細路而起呢?
我覺得所有問題其實係因你而起law~唔好張你自己同你d仔女講到城個受害者咁樣~張d野推落個5歲小朋友道~而家係你同你d仔女~搶左佢爸爸o既父愛同資源~
其實你都知自己咁係唔好~都有自責~希望可以早d想通唔好鑄成大錯先嚟後悔la~

男爵府

我都係後母,我亦都冇偏心,我一樣十分疼愛佢,小朋友係無辜,有得選擇佢都唔想成為一個有老豆等於冇老豆既孤兒仔!我亦都因為佢個仔愛我比愛佢親生媽咪更多而驕傲!

子爵府

睇到我都嬲嬲地~講真樓主~睇p.1我以為你係話個小朋友唔接受你呢個後母咁~咁樣你同你老公鬧交關佢事我都會相..不過之但係佢以為你係佢媽媽了~咁你仲想佢點?佢可以做到d咩野~?講真~就算親生既~父母都好多時都會為佢地而鬧交喇~唔通你又走去惡自己既仔女咩?由day one你揀左你老公~你就預左接受埋佢架喇~為佢多諗諗喇~!人在做天在看~你會有老既一天~將來佢知道左原來你一直咁對佢~原來因為佢唔係你親生~!你估佢會對你兩老點呢?對你既子女點呢?一定唔會好囉~!
同埋你有冇聽過親娘不及養娘大呀?只要你對佢好~小朋友係會知既~!親唔親生有咩所謂丫?人與人之間要有愛~!對隻狗耐左都有感情喇~更何況係叫足你四年媽媽既小朋友呢?時間過左去就過左去架喇~唯有盡量去補救啦~!
你問人點樣先可以令到自己唔好咁諗..!唔係問人~而係你自己去真心去接受呢個小朋友~去愛佢~錫佢有如親生一樣~如果唔係就算講咩都無用啦~!當你嬲既時侯~請你想想佢係一個孩子~同埋你同佢親生母親唯一既分別~都只不過係差果十月懷胎架姐~!但係你同佢過左好多個十個月喇~!
仲有唔好標籤左自己係人地既後母~呢個年代無白雪公主架喇~所以更加無後母囉!同埋佢係一個男仔~唔會搶你老公既~!你小朋友們更加唔會無左老豆~因為個老豆本應就係果個小朋友先既~論搶都係你地搶左佢喇~你要多為佢諗下..上面d媽咪都講得o岩喇~如果有一天你唔o係度既時侯~唔係咒你~而係世事無常~加上你地依家好姐~唔代表將來都一樣架嘛~!你會唔會想你個仔女既後母同你一樣丫?如果同時真係發生左~你係對果個小朋友係好既~相信果個小朋友大左會識保護自己既細路妹囉!

大宅

好媽媽勳章

其實未為人後母不知當中辛酸~~我明白你的感受...
不過你有樣野比我好的, 孩子一直以為你是他的"媽媽", 我的從來不肯用這稱呼我...自問已經好錫佢, 好愛佢...老公更千丁萬足要把他視如自出, 我亦用心去做...不過每次聽到佢只用"姐姐"稱呼我時, 就知佢仲未接受我, 我的努力好似被冷水倒灌...
樓主, 真係好羨慕你, 你不用付出亦得到孩子認同, 我在未來要更加之努力亦不能代替佢心中媽媽的位置!
小朋友係天真可愛...其實佢同你的孩子一樣, 係需要爸爸媽媽疼愛架, 今日做不到視如自出唔緊要, 你嚐試把他當成你親人的孩子, 慢慢再去改變...相信你的心會好受點吧~~放下妒忌的心!
我地一齊努力做個好後母&好媽媽吧!

禁止訪問

大宅

原帖由 Sueita 於 09-10-13 09:27 發表
其實未為人後母不知當中辛酸~~我明白你的感受...
不過你有樣野比我好的, 孩子一直以為你是他的"媽媽", 我的從來不肯用這稱呼我...自問已經好錫佢, 好愛佢...老公更千丁萬足要把他視如自出, 我亦用心去做...不過每次 ...

沒想到開個topic 会有甘多反應, 我亦明白上得黎既都係好爸爸好媽媽, 我唔係要人認同及支持我既所作所為, 我想大部份人都誤会左我意思, 我要既係意见同支持去點改善現有狀況. 多謝你 Sueita, 你一句"你嚐試把他當成你親人的孩子", 已經解決左我既問題, 我沒想過可用另一方式去對個細路, 我會去嘗試. 多謝!

大宅

好媽媽勳章

加油~~

大宅

原帖由 tessy1217 於 09-10-13 11:54 發表

沒想到開個topic 会有甘多反應, 我亦明白上得黎既都係好爸爸好媽媽, 我唔係要人認同及支持我既所作所為, 我想大部份人都誤会左我意思, 我要既係意见同支持去點改善現有狀況. 多謝你 Sueita, 你一句"你嚐試把他當成 ...

加油呀樓主...

大宅

原帖由 Sueita 於 09-10-13 11:57 發表
加油~~

大家一齊加油la~

大宅

原帖由 Heady 於 09-10-13 11:59 發表

加油呀樓主...

多謝你既支持...:-P

大宅

好媽媽勳章

三個月之後, 你再嚟分享下當中的改變呀...希望到時會收到你好消息!

大宅

原帖由 Sueita 於 09-10-13 12:07 發表
三個月之後, 你再嚟分享下當中的改變呀...希望到時會收到你好消息!

好呀...我會記住你嗰句說話, 希望到時可以同你講 " 我做到了!" :-P

大宅

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至