夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日自已鑽牛角尖...好辛苦呀~~!!!

我幾年前識佢跟住一齊(就算到依家都未註冊), 識佢時已知佢有1個仔, 我做左佢个仔既後母(佢个仔到今時今日都唔知我係佢後母), 後來我再同佢生左1仔1女, 女巳經28个月大, 仔就就黎3个月大, 佢係1个24孝爸爸兼男友, 好到我都冇說話講, 但只係對我哋3仔"那", 佢怕我唔開心所以到依家大嗰個5歲都冇乜點理, 所由野由爺爺嫲嫲負責, 我男友從來唔過問, 只將所有精神及金錢放係我地3仔"那"身上. 每次同佢嘈交都係因為個大仔, 每次都嘈得好"金", 有一次我仲出手(雖然我嗰時陀住個女), 但每次嘈完大家又好次冇事發生過甘, 就因為甘我對佢個大仔就越黎越唔鐘意, 因為冇野可以令我倆嘈交, 除咗佢!!! 所以我成日借意惡佢, 佢亦会成個可憐樣甘望住我....但過左之後自已又會覺得自已好過份, 好自責, 會唸只係一個細路, 做乜要甘對佢?!佢已經冇阿媽同老豆錫, 好可憐, 就算係一個唔識既小朋友我都唔會甘對佢. 但一對住佢就完全控制唔到自已~~亦因為怕將來有日會因為佢而同我男友嘈到分開, 係佢多次要求下都唔肯同佢註冊, 我好怕同佢結左婚又離婚, 好多問題都由呢個細路而起...我可以點?

大宅

其實每次嘈都因為d細小既問題, 如佢個仔入我地房我會唔鈡意; 痴住佢老豆我又唔鐘意, 成日想幫自已對仔女搶番個老豆, 好變太(但其實我男友係好錫我嗰兩個, 當寶一样, 根本唔使掙)...而我男友都冇俾壓力我, 佢亦知親蔬有別既道理, 所以呢幾年都係我對個大好佢當bonus, 唔好咪當正常lor...

大宅

其實係我當初唸得太簡單, 我不嬲都好錫小朋友, 所以當初就算知道佢有小朋友都唔介意, 以為自已可以應付...但點知....我都唔知我究竟有冇選擇錯, 有時都会後悔, 如果我冇接受我而家唔会甘辛苦, 個小朋友唔會慘上加慘, 只怪自己冇唸清楚, 太盲目去愛, 盲目既時侯明明係問題都会變唔係...

大宅

原帖由 EVA222 於 09-10-12 17:20 發表
你男友為你討你們三人開心,故意忽略大仔,交由爺爺嫲嫲負責,大仔應該feel得到,成長中是無形傷害,可能影響佢日後人格,你得到一切,有甚麼不滿,想送佢入保良局,從此消失在你們眼前? ...

老實講, 我真係有唸過及search 埋保良局資料...但最終都冇做, 亦冇俾過d資料我男友...如果真係做左我唸我都會討厭自已...其實見有時對佢好見佢甘開心我都会開心, 佢會同佢爺爺嫲嫲講媽咪買左乜乜乜俾我呀、好開心呀呢d說話, 而我嗰一刻亦会唸令佢繼續開心d, 但當佢同我個女掙野既時侯我就會好嬲好憎佢, 心裡亦會唸"你憑乜同我個女掙?!"

自已都知自己好自私, 佔有慾好强...但真係唔知點控制自己.....

大宅

原帖由 超女 於 09-10-12 17:23 發表
樓主你真係好過份
你點唔鐘個細路
佢始終係你老公個仔
比著係你.
人地咁樣對你兩個仔
你會點?
如果你仲係咁落去o既話
你而家o既好老公好快成為你前夫.
你要明白一樣野.
如果你對佢個仔好少少
你老公會對你更加好.
用 ...

我完全明白...但當偏激情緒埋位時就.....

大宅

原帖由 超女 於 09-10-12 17:25 發表
擁有時不知道珍惜
失去時先知道可貴
唔好做一D另自己後悔o既事

其實我已經預左他朝一日我同男友既關係会因為個細路而分開...所以到今時今日我都選擇唔簽紙註冊, 免得到時離婚...

大宅

原帖由 tengtengma 於 09-10-12 17:57 發表
樓主. 妳都話睇到佢, 知你對佢好就好開心, 佢當左妳係媽媽,其實小朋友爭野係好正常, 自已親兄弟姊妹都會爭玩具啦, 佢己經5 YEARS 你可以同佢講道理佢明架,
總知妳錫佢多D,俾多D母愛佢啦,佢會知架, .
到時妳多左個乖 ...

佢唔知唔係我親生架..因為係佢1歲時我已經接手...係我對仔女未出世時我都好錫佢架...去度边都帶住佢...但依家冇lu...連佢爸爸對上嗰次帶佢出街都係半年前...不過我会試下去控制下d偏激思想架la

大宅

原帖由 超女 於 09-10-12 18:00 發表

我發覺你係一個悲觀o既人
你會預佐分手而唔去結婚
點解唔為佐而家個家庭可以継續落去而做多少少呢?

我一d都唔悲觀架, 不過係結婚呢样野執着d...我唔会容許自已結完婚離婚

大宅

原帖由 EVA222 於 09-10-12 18:01 發表

如果勸你視如己出,一定不可能,我自己也做不到.
當你有歪念,妒忌心發作時,你要想天在看,一定不可以,做得好是為你的兒女積福,當你兒女受苦有災難你心痛嗎? ...

我会努力架 la....

大宅

我希望大家明白我開呢个topic只係想同d真心聽我講既人去傾, 家家有本難唸的經, 而這正正就是我家既問題, 我要既係支持、開解, 等自己唔好一直甘, 我想改善, 但身边冇幾多人知道這情況, 包括父母亦不知我已做人後母, 往往令自己鑽牛角尖...這全是我自己既問題, 亦唔關我另一半事, 請各位尊重並針對我既問題, 我明白我既所作所為對一個5歲大既細路黎講係過份, 但我可以點做令自己视他如已出呢? 我可以點做令自已一视同仁呢? 如有方法請提出指導! 及唔好再作無謂既攻擊!

多謝支持!

大宅

原帖由 Sueita 於 09-10-13 09:27 發表
其實未為人後母不知當中辛酸~~我明白你的感受...
不過你有樣野比我好的, 孩子一直以為你是他的"媽媽", 我的從來不肯用這稱呼我...自問已經好錫佢, 好愛佢...老公更千丁萬足要把他視如自出, 我亦用心去做...不過每次 ...

沒想到開個topic 会有甘多反應, 我亦明白上得黎既都係好爸爸好媽媽, 我唔係要人認同及支持我既所作所為, 我想大部份人都誤会左我意思, 我要既係意见同支持去點改善現有狀況. 多謝你 Sueita, 你一句"你嚐試把他當成你親人的孩子", 已經解決左我既問題, 我沒想過可用另一方式去對個細路, 我會去嘗試. 多謝!

大宅

原帖由 Sueita 於 09-10-13 11:57 發表
加油~~

大家一齊加油la~

大宅

原帖由 Heady 於 09-10-13 11:59 發表

加油呀樓主...

多謝你既支持...:-P

大宅

原帖由 Sueita 於 09-10-13 12:07 發表
三個月之後, 你再嚟分享下當中的改變呀...希望到時會收到你好消息!

好呀...我會記住你嗰句說話, 希望到時可以同你講 " 我做到了!" :-P

首頁

尾頁

跳至