嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個bb由6個月開始食米糊, 7個月在米糊加菜蓉+水果蓉食都無問題, 但只食得十幾啖就唔想食. 吟住她8個月係時候食粥仔, 但試過用各種方法燉粥她都不喜歡, 以為落多肉/蔬果/魚湯/魚肉熬味會吸引她食, 我仲試燉杰d, 點知次次她好似一見到個spoon隊埋去就變臉, 只有食純米糊先無咁抗拒. 次次燉完粥有99%是掉咗佢/比工人食.
我既擔心又氣餒, 真係唔知仲可以點樣去引她食

大宅

不要氣餒,我train 我仔食solid food,係由6個月,去到almost 10個月先叫完全ok,中間所有食物都係掉,冇計,只好轉下花款,咩都try下,但我都keep住日日比佢 try,第一次食曬一碗糊仔,我開心到暈,所以,唔好氣餒,加油!

男爵府

我個仔7個月都係咁, 我都好氣餒, 日日倒粥

別墅

妳可以試下俾飯仔佢食, 我個都是唔肯食粥, 都是由7個月開始食飯.
原帖由 olive008 於 09-10-12 17:45 發表
我個bb由6個月開始食米糊, 7個月在米糊加菜蓉+水果蓉食都無問題, 但只食得十幾啖就唔想食. 吟住她8個月係時候食粥仔, 但試過用各種方法燉粥她都不喜歡, 以為落多肉/蔬果/魚湯/魚肉熬味會吸引她食, 我仲試燉杰d, 點知 ...

男爵府

原帖由 DL00 於 09-10-13 13:44 發表
妳可以試下俾飯仔佢食, 我個都是唔肯食粥, 都是由7個月開始食飯.

我真係想, 因為試過煲到好飯咁, 佢肯食多D, 但咁細個唔知食唔食得飯, 所以我唔敢

複式洋房

我都試過煲到好杰好似飯仔咁, 佢試了幾啖之後都合埋咀仔, 有時仲大哭. 好似驚咗米d味咁. 呢幾日餵純米糊(Stage3有蔬菜味)都OK. 都未敢加其他料, 怕她又不喜歡.

唔知bb一路食糊仔唔食粥/飯得唔得呢?

大宅

畀面勳章

唔駛氣餒喎.我個b都係唔食粥ga, 眯一路keep 住食糊仔囉.
再大少少就俾粉佢食.

別墅

me too...my baby always cry when only eat a little bit. He's also the same age as your baby, now he's getting better. I found out he want more sticky congee and dont like watery. And need to have one food he likes to eat (like egg yolk, corn etc).

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔之前都係咁,果時日日倒粥,食2,3啖,合住個口唔食,side哂我99既心機,煮左2x次都係咁就放棄左,但最近心血來潮又煲比佢試下,佢又ok,肯食wo,不過而家佢10個幾月大lu,可能又出左2隻牙仔,所以識得趙野呱,我都唔知點解會咁,當初真係以為佢唔like食粥架....
可能你bb遲d又會食呢,

禁止訪問

2018復活節勳章 環保接龍勳章

伯爵府

我個囡咪又係咁, 又 8個月食粥仔, 到依家16個月食爛飯仔, 一時時食得好, 有時食唔到半碗就扭計, 有時又同我成碗食晒, 不過唔知係咪食飯仔食到厭, 所以我 正午果餐係食飯仔, DINNER 果餐會煮 ABC 粉 / 烏冬 / 通粉,
不過全部都會煮得林 D,

複式洋房

睇完咁多媽媽的意見, 開心了好多. 呢幾日試比粟米蓉bb食, 佢又好鍾意,所以今日加了3小少spoon粥(杰的)落去, BB無反抗, 我好開心呀! 原來佢好鍾意粟米甜味. 遲d加多d粥試吓!

大宅

醒目開學勳章

My baby is almost 7 months and she doesn't like to eat congee or eat very little. She doesn't gain any weight, she's 15 lbs only.
If a child lives with encouragement, he learns confidence. If a child lives with praise, he learns to appreciate. If a child lives with approval, he learns to like himself. If a child lives with acceptance and friendship, he learns to find love in the world.

複式洋房

BB 8個半月, 自從3個月開始厭奶, 4個月就食糊仔, 之後又食粥仔, 但無論食什麼都係吾未大口, 甚至咪實個咀.

佢食野的schedule 如下:
9am 100-120ml (早上7 點幾起身, 9點才瞓住飲少少奶, 瞓左才肯飲, 醒時吾飲, 如果吾瞓就開60ml糊仔)
12:30pm 100ml糊仔, + york + potato
4:30 100-120ml 奶 (瞓左才飲, 多數吾飲, 又開60ml 糊代替, 不過近排連糊都吾食)
7:00pm食粥仔, 日日吾同款, 前排食到combi 綠柄碗仔1-1.5碗, 我都幾滿意, 但近排非常扭計, 好難餵, 餵得好辛苦
11pm 100-120ml奶 (多數飲到, 好steady)
3am 100-120ml奶 (多數飲到, 好steady)

本來按上面的份量, 都算ok, 不過近排食得差左, 餵糊餵粥都周身郁, 合埋口, 吾吞...無辦法之下, 買左樽吳德物次, 飲左幾日, 一d反應都無 (不過今日才發現份量飲吾夠)...

有無媽咪的bb都係咁樣, 吾食野? 有無辦法呀? 日日幾餐同bb搏鬥食野,真係好辛苦, 攪到佢而家瞓緊覺都咪實個咀, 點算? 大家分享下.

別墅

BB就係咁,我個BB3個月開始唔肯食奶,每次食得2-3OZ不過到佢5個月左右,可以食粥仔我就唔擔心佢唔食奶啦
到而家10個月,佢又鐘意番食奶喎,呢幾日佢餐餐都食到5-6OZ,好開心
所以呢..千歧唔好氣餒
只係暫時性,只要佢其他野肯食就冇問題啦
努力呀!

男爵府

雖然食唔多1/5碗, 但我每日都仲會煲粥, 有時一啖都唔食, 轉米糊, 通常都係3湯匙到就唔食, 前日比薯蓉佢好鐘意, 點知尋日比又唔肯食, 日日都唔同都唔知比乜佢食好

民房

我個女十個月大, 又係唔鍾意食粥同米糊, 佢食唔到一陣, 已經唔耐煩, 一係合埋口, 就算好彩塞到入口, 都吐番出來, 食餐粥要攪成粒鐘先食得果半碗多d, 真係無佢辦法, 好驚佢唔夠營養

大宅

我阿囡而家就嚟9個月大, 6個月時開始吃糊仔, 初時就用飲開的奶粉開米糊(可令bb容易接受這味道); 先慢慢學用匙食, 到後來食到半個賿碗份量才慢慢試樽裝bb food, 試不同水果/蔬菜味, 到而家可以吃自己煲的粥仔(新鮮菜葉/瓜/蕃薯+蛋黃; 有時加雞/豬肉), 但d 粥&餸一定要煮熟後再用攪拌器攪吓才肯食但就可以"杰d", (因最初煮熟後無攪爛d, 阿囡食了幾口就唔肯食, 可能d質感唔鍾意, 所以試吓煮熟後再用攪拌器攪吓, 佢又肯食大半碗至一大碗), 而家佢一日食4餐 ( 因佢瞓得多, 午餐才食粥, 而餐與餐之間有時會食少少麵包, 夜d嗰餐與餐之間就食少少菜葉 - 用胶剪剪細d就得), so far 都 ok, 可以試試/參考! 慢慢就唔攪爛d粥仔, 等佢試吓! bb要慢慢適應新嘢, 比d時間大家, 努力!

複式洋房

hi Lilau

"但d 粥&餸一定要煮熟後再用攪拌器攪吓..."

=> D粥 都可以攪 嗎? 係唔係 煮好的粥+餸 一起攪?

原帖由 lilau 於 09-10-27 17:55 發表
我阿囡而家就嚟9個月大, 6個月時開始吃糊仔, 初時就用飲開的奶粉開米糊(可令bb容易接受這味道); 先慢慢學用匙食, 到後來食到半個賿碗份量才慢慢試樽裝bb food, 試不同水果/蔬菜味, 到而家可以吃自己煲的粥仔(新鮮菜 ...

男爵府

bb7個半月大, 我用南瓜同瘦肉煲弼俾bb食, 但佢唔食, 我估太淡, 可以加d什麼材料會好味d呢? 同埋有可以食肉碎未呢?

首頁

尾頁

跳至