自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我都係有保留, 身邊認識既小朋友, 英文好既都唔係靠呢套教材。靠呢套嘢既, 英文又唔係特別好。或者我識得人少啦。

其實我唔係反對各位BK媽咪買呢套教材, 反正又唔駛我比錢...... 我只係想提吓各位, 唔好諗住用幾萬銀買套教材, 掉比小朋友自己搞掂, 佢D英文就會突然間好好。最幫到小朋友既始終係父母。

如果父母真係幫唔到, 另一選擇: 上英文班既小朋友會肯講英文多D, 始終學英文係要雙向既。

大宅

demo碟我都睇過,其實好吸引架
不過都係果句...家長要陪太子一齊用先有好效果囉
家長能抽出幾多時間係大前提???
原帖由 guilty 於 09-10-13 21:28 發表

agree....
其實您可以問佢拎隻demo碟比阿b試下睇....如果中意又覺得啱用先決定買唔買...

大宅

我囡囡1個月開始聽歌仔,每次一聽就定型,好開心架,而家去到8個月開始睇有對白cd,唔知佢明唔明,不過好鐘意,真係唔會周圍爬座定睇,仲自已睇睇笑,我都諗緊佢係咪明架

如果你有時間跟進的話都o.k,因佢D內容會不停講同一樣野,所以你要唔怕自已睇到好悶架

我哥哥個囡都有用,佢而家9歲,英文講得都o.k,由bb開始我嫂好有恆心比佢睇,我覺得都有用,所以我比個女睇。

但真係自已可以持之以恒先好買呀

大宅

[quote]原帖由 laamchu2911 於 09-10-13 23:57 發表
其實佢lee套教材真係唔錯架, 有好多配套既.

我個女5個月時就買左, 依家就黎兩歲, 一路都有keep住用.
期間真係好想放棄, 因為真係好辛苦, 而且又無人幫到手.

我個女係我爸幫我湊既, 就係因為lee套野我堅持每晚都會帶佢番屋企, 就係為左播碟.

之前可能太細又未識講野, 完全睇唔到佢有咩反應, 以為無用. 但係依家真係好開心見到佢有成果, 佢識好多英文生字, 因為佢會無啦啦同我講....

其實只要妳搵到個好既教育顧問, 就無問題架勒, 有咩唔知點用就打比佢問, 佢好樂意教架...
不過就真係要搵個肯定佢做得耐既囉, 如果唔係就好似買保險咁, 果sales走左就無人跟架勒

佢地又有免費更換產品服務, 真係好好...
因為小朋友細, 又未識揭書, 成日都會揭難, 我成套書換過新既都得
仲有d卡, 佢地實整皺整難, 又可以換, 真係幾好

不過, 真係要好有恆心同時間先得囉....

*** totally agree!!! 係你要搵到一個好既教育顧問,我就慘啦,搵左一個一d都無follow up既教育顧問,我舊年5月幫佢買左,到今時今日,一個電話都無比我,一d follow up都無。買呢套野時,我知道會有一年免費會籍,不過當時要求會籍要翌年才生效,但個會籍有乜用,我一d都唔知,到左上個月,我去換碟,先至知道有d免費traning course教我地d家長點用呢套野,果個衰顧問又無打電話通知我,而家個會籍仲有3個月就完,如果早d知道,我諗會掌握呢套教材好d囉!!

總之一句講晒: 一定要搵一個肯follow up既教育顧問。

大宅

好媽媽勳章

有冇媽媽想sell 呀? 我都買套2手...(一手太貴啦)...

男爵府

HI,
DISNEY 我已賣了, ENGLISH-TIME我女已用完了,你有否興趣呀,如有你可PM我吧!

原帖由 heha345 於 09-10-20 12:16 發表
有冇媽媽想sell 呀? 我都買套2手...(一手太貴啦)...

洋房

我覺得不需要它, 因為現在有很多教材網址(自費), 每日都有新update教材好玩..適合小朋友又學又玩..

民房

好媽媽勳章

原帖由 ticomao 於 09-10-12 23:03 發表
如果你諗住比套嘢小朋友自己學就一定唔work, 如果你諗住陪佢學就買邊套, 或者去圖書館借乜圖書都一定得。

100%agree

要父母下好大苦功的, 小b無可能(自學), 最多係自己睇下碟, 念口璜 咁唱下英文歌.........

父母有心伴讀的話...圖書館大把選擇

想當年都買左full set, 終於在yahoo賤價賣出

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

佢地都有打來話上門講解佢地既product, 仲講到如日日開比小朋友聽, 兩三年小朋友就可以講到一口流利既英語
我半信半疑.....
幾萬蚊太貴了, 所以唔會買~
我地兩公婆要返工, 兩個小朋友就放係奶奶度湊, 奶奶都唔會日日放比兩個小朋友聽, 小朋友有一口流利既英語要好多野配合

子爵府

BK Milk勳章

我覺得套教材幾好~每日都持續使用中,囝囝係4歲半開始用,用左1年3個月,由好抗拒英文,進步到而家會同我對答,睇toy story、cars 都可以聽英文,另外教育顧問又跟得好。而且我唔想因為而家唔用幾萬,將來一上小一就要開始補習,呢條數仲襟計!

補充一點:我自己另外買英文練習俾佢做~我係唔使解釋,佢可以自己做到;我留意到佢默書可以好輕鬆咁同我地講,唔需要溫習,識默寫識讀識串,重點唔係小朋友識,而係可以輕鬆面對默書完全無壓力。

貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

大宅

記得06年我生完阿女坐緊月,D教育顧問硬要sell我話家訪,當時我的起心肝同自己講話:一定唔買,英文,我(我教小學的)自己都識教,我都有大把字咭和picture cards,不過好奇想知要how much和究竟係D乜,點解咁出名。

家訪咗2粒鐘,無買,但覺得好吸引,大人都覺正,於是成日心思思,後來阿女三個月大,借咗D Sing Along ,Play Along 的DVD俾阿女睇,當佢喊時,睇DVD就唔喊,而且佢仲越睇鐘意添!於是我同老公講,不如買套正版俾阿女,學英文同止喊!

點知我老公拍晒枱鬧我,話唔信學英文要靠佢,仲叫我咪買!

我後來阿女9個月大時,終於都買咗,我一個人俾晒3萬9,由印傭負責陪公主睇書讀咭,到阿女2歲時,已識好多英文字,我放工就考吓佢,同佢唱吓歌,佢進步好多,而且套教材成為我哋的共同語言,阿女學得好開心,好鐘意唱歌跳舞看書,學英文好快同好好記性。

每晚剩係睇佢表演唱英文歌和做動作,我覺得已經抵番晒,自己無買錯,阿女(現在三歲幾)真係學到,英文問佢看圖問答,都幾OK,而且佢好開心好輕鬆,連我老公都認套嘢work。(P.S.:阿女英文好,但中文好差,K1功課用中文讀,佢不明,用英文解,佢先明)

不過我都聽過有D人話無用,都係老師,仲送埋人添,所以得唔得,睇你有幾堅持同配合。work 定唔work,要靠大人,唔放棄咁俾佢用,套嘢係hardware,大人係software,互相要配合。

大宅

好媽媽勳章

請問english time同DWE有咩分別呀?

原帖由 EVA9049 於 09-10-20 12:26 發表
HI,
DISNEY 我已賣了, ENGLISH-TIME我女已用完了,你有否興趣呀,如有你可PM我吧!

禁止訪問

男爵府

原帖由 heha345 於 09-10-21 01:10 發表
請問english time同DWE有咩分別呀?

我個人覺得DWE較合BB開始,因CARTOON人物多較熱鬧,但大小小的就覺悶,加上用法較複習,練習跟本不想做太浪費時間,另ENGLISH TIME較科幻+簡單得多,我女較喜歡的.

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 heha345 於 09-10-20 12:16 發表

上淘宝買1 set 祇佰幾元RMB

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至