婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

一個字:搬/生.

禁止訪問

禁止訪問

民房

係咁ka啦...我而家都睇化左....

我之前聽左99講d野....成日唔開心..又cry...

我媽咪知道後同我講.. --> "我唔覺得我個女有問題喎"

個心舒服晒~

禁止訪問

男爵府

同佢講 : 你個仔娶我前已經知我係咁架啦
如果我樣樣識, 又有$$, 我就未必揀佢個仔啦

你老公有無講d咩先??

禁止訪問

民房

我分享我的經歷:

我62係娶咗我99之後一年納妾,喺74年前妾侍係合法,雖然我不認同,畢竟係上一輩嘅事,我做新抱無意見。但99接受唔到,於是蝦蝦覇覇妾侍,迫佢自己走,62又係大男人,乜都唔到女人話事,99嘅9962又睇唔過眼99做乜咁惡,男人納妾好平常唧!我99同細路最後搬離,同 62維持一段有名無實嘅婚姻,但明顯放唔低,咁多年都有一口怨氣!10多年前62移民,妾侍係外國婚姻關係中得唔到身份,62不惜離婚都要名正言順帶妾侍到外國,99反而申請到都唔去!

以上係背景資料,到我同老公結婚時,老公話要同 99 住,因為得 99 一個人,其他仔女喺外國,我見 99 都好開明,況且都好同情佢遭遇;老公都講得好清楚,有 99 照顧我哋,咁我可以出嚟做嘢,為將來儲多 d 錢;於是同意!仲同自己講要好好孝順99,唔好同自己媽咪有分別!點知開始咗我3 年嘅惡夢!一結婚,99就同我講:嗰仔交俾你照顧,佢d嘢我唔會理!以後我要享福!我話好!原來我照顧嘅定義同99唔同,自己仲懵盛盛!婚後發覺汚糟衫積咗三日無洗,99同我講要洗衫啦,我話咁咪去洗囉,都係擺落洗衣機,唔使同我講!我真係天真,唔明99做乜洗衫要同我講。每日放工返到屋企,99同我講,有兩碟餸未煮,你入廚房煮咗去,我又入廚房煮咗去,唔明老公話99會照顧我哋,我可以放心出去做嘢,但而家返到屋企俾99指到頭昏!

一個月後,99同我老公講,家用俾我得啦(零用當然要繼續俾佢,我對老公d錢點使無意見),以後由我負責買餸,我話我要返工,只可以星期日去買餸,佢都話無問題,我仍然順得人!老公話老人家易係街市"線"低,我話我明白!但99開始諸多挑剔,話我點解要9點後至去街市,要晨早8點前至買到最新鮮嘅餸菜,又話d菜擺幾日至食唔新鮮,要當日買當日食。咁我買一個星期嘅餸真係好多嘢,好多時攞到手痛,我買個餸籃裝餸,又俾99閙做乜要攞多四両,攞個膠袋咪得囉。我心諗我攞唧,又唔係你攞,做乜鬧我?我仍然唔識駁咀,但好唔開心!諗住百佳買完要人送貨,因我屋企好隔涉,一係揸車,一係小巴的士或行路,無其他方法去。99鬧我買完要自己攞返屋企,擺係人哋度會俾人換哂d過期貨;仲有,買時如果有50包,50包都要睇均,選最好嘅!我話:吓?!

Honeymoon 去韓國滑雪,點知老公跌斷手返嚟,我係機場送老公入咗醫院,返屋企話俾99知,點知企係門口俾99鬧咗15分鐘,話我做乜俾佢個仔去滑雪,點解無做好人妻子嘅責任!我硬食,同99去到醫院一句都無同老公講!

遲d至講埋個尾,俾99督住個鼻鬧,到我同99開火同埋點安排離婚,最後我老公同意搬走

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

咁就明白62當初點解要娶妾仕啦!!!!!
62自己都頂唔住佢~
原帖由 AnnieMack 於 09-10-14 18:37 發表
我分享我的經歷:

我62係娶咗我99之後一年納妾,喺74年前妾侍係合法,雖然我不認同,畢竟係上一輩嘅事,我做新抱無意見。但99接受唔到,於是蝦蝦覇覇妾侍,迫佢自己走,62又係大男人,乜都唔到女人話事,99嘅9962又睇唔過眼99做乜咁惡,男 ...

禁止訪問

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Really sad for you but congratulate for your successful escape ~~
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

真係慘情!

大宅

好媽媽勳章

最緊要你老公撐你
咁你6299再多說話都冇意思

大宅

好媽媽勳章

原帖由 AnnieMack 於 09-10-14 18:37 發表
我分享我的經歷:

我62係娶咗我99之後一年納妾,喺74年前妾侍係合法,雖然我不認同,畢竟係上一輩嘅事,我做新抱無意見。但99接受唔到,於是蝦蝦覇覇妾侍,迫佢自己走,62又係大男人,乜都唔到女人話事,99嘅9962又睇唔過眼99做乜咁惡,男 ...

好同情妳,小時候,我媽媽的背景都一樣,但我們長大後,情形便相反了,而家到媽媽蝦嫲嫲,一樣無日安寧!

民房

情況一路惡化落下,事實上,99俾咗好多提示我,但我真係唔醒目,一直以為老公婚前承諾就係一切!或者咁講,唔係唔知,只係想避免有婆媳衝突,一切回避,費事令老公難做!

百佳送貨服務引致99多番責駡,最後佢話:我都拎咗咁多年,點解你唔使拎!我開始覺得佢變態,以前超市無提供送貨服務,就無法唧,有提供,點解我唔可以享用,點解要跟足佢嘅方法做事!

99訂咗好多家規要我遵守,例如厠所唔俾我擺我物件,只可以擺99沖涼用嘅番皂啦,洗頭水啦;我自己物件要攞番入房;沖完涼請自己省番沖缸......又閙我做乜沖涼要用咁多枝嘢,我諗又關你事?

每次企出嚟就扮健康專家,食襯飯佢就會話:唔好食魚,有孔雀石綠;唔好食牛,有瘋牛症;唔好食雞,有禽流感;唔好食菜,有毒菜;唔好食豬,有哮喘葯;唔好飲汽水,有糖尿病;唔好食雞旦,有胆固醇;唔好食飯,有假米;唔好食乜食物,有痛風.......有一次,老公問:亞媽,有乜食得?佢啞咗......你以為佢咁健康,假!轉頭大魚大肉係咁食!

99原來身懷國粹絶技 - 變臉,老公係度,佢成個慈母樣,同我初相識時一樣;老公唔係度,即刻變臉,永遠跟係我身邊,不停話我有乜做得唔好!

食完飯當然又係我洗碗,有一次經痛叫老公洗。第二日99見我入廚房跟埋入嚟,話我無洗乾淨爐頭,無抹乾淨廚房;我未嫁入嚟,你都無抹得咁乾淨,係我咁好手尾。點解見到咁唔諗吓唔係新抱做,又係鬧我!我洗完碗,叫99入廚方檢查一吓,佢即刻話:我唔係咁意思!無理佢,我走去沖涼,沖完涼出嚟,佢話:係囉!我而家講句嘢都唔得啦!

另外一次俾說話我聽:亞X太唔識做嘢㗎!因為佢新抱做哂全部嘢,服侍得佢好好,所以佢乜都唔識!我只答:佢新抱唔要佢就慘啦!(真係天真,暗示得好清楚啦!)

有一日,我忍唔住同老公講我好辛苦,老公話:我都知亞媽係欺善怕惡,佢係度"恰"你,但我無嘢可以做到,你哽咗佢!亞媽年紀大啦!你又知佢無咗老公,忍咗佢啦!我話:你婆婆仲在世(當年婆婆90歲),99有咁樣遺傳,我咪要忍多30年!況且對唔住99係62,唔係我,點解要我代為還債,點解攞我出嚟做祭品!

我知道我入咗死胡同!每日都係99出氣袋,每一次出錯佢一定指住我嚟話!放工後寧願繼續留係公司都唔願返屋企!

禁止訪問

民房

以前我99都係咁,屋企有人就唔話你,冇人就話呢樣果樣,大肚都要我做家務,我番工已經要企10個鈡返嚟仲要做,d99都唔知係咪想心抱死!後來生咗就自己湊,又話後生唔做嘢,老果個駛セ做呀!好彩之後冇一齊住,如果唔係就惨喇!你咁好辛苦!睇吓可唔可以搬走唔同佢住啦!唔通你想以後放工後寧願繼續留係公司都唔願返屋企咩!同老公傾吓,睇吓可唔可以搬啦!見到你咁,好似我以前咁,都"登"你辛苦,不過有時我都會話番99,有時實在忍唔住,做女都未受過咁多氣,好彩老公都體諒我同信我佢亞媽咁對我昨!最緊要係老公錫你,唔好為咗d冇胃人唔開心,佢見你好蝦就越嚟越得蝦你架喇!

民房

無諗過同老公關係惡化得咁快。老公後來同99傾,返嚟話俾我知:亞媽話你乜都唔識,佢要親自教你呀!亞媽真係好好,無時無刻都為仔女設想!我心諗:佢都無當我係女!況且佢識得乜,得個小三程度,成日扮專家教我50年前佢做女d嘢!老公又好慘咁話:亞媽話既然新抱咁唔鍾意佢,佢要去老人院住!呵!原來㩒咗"老人院"警鐘,即刻觸動咗老公條神經!係我面前就咁惡死,係老公面前就扮可憐,我又唔信佢會入老人院。

我要求搬走,老公梗唔肯,話99無咗老公,唔可以無咗個仔。我話只有我搬走,你同99住,得閒上嚟探我,佢又唔肯,成日怕我俾綠帽佢戴。

嗌得多同老公都好傷感情,有一次嗌交時老公突然好惡咁話:你唔好以為嫁咗俾我就可以留係屋企唔使返工,除咗亞媽無人可以留係屋企,你唔出去做嘢,咪使旨意返嚟有飯食!(仲有好多極難聽嘅說話,不過我唔講,唔明點解佢要咁講,講咗係無彎轉) 跟住仲話:亞媽無講你壞話,你亦唔好講亞媽壞話!我當堂呆咗,我幾時話過要留係屋企,亦都喊咗出嚟,跟住我話我要離婚,老公亦明顯好後悔講咗呢d說話,跪地認錯,話俾d時間佢處理,但呢番說話,成為咗我哋婚姻上一個永不結"焦"嘅傷口!

好明顯99係老公心中,係好神聖,我亦發誓唔再講99一句!

有一日放工返到屋企,99例牌喺身邊哦,突然好惡咁用手指篤住我鼻話:你呀!(佢無叫我名好耐!只係你呀你呀咁叫我。)邊個要你返工㗎?你留係屋企唔得咩?咁犯賤嘅!屋企d嘢唔使做呀?我推開佢手指衝番房鎖門。(我後來都覺得自己好蠢,點解唔話俾99知佢個仔唔會養我。)99係咁拍門話有嘢要同我講,直至老公返嚟至開門,99扮哂無事,我又唔同老公講呢件事。

突然明白99嘅單單打打同暗示說話係為乜,點解老公會誤會我要留係屋企,好明顯佢暗示我,見我無反應,於是假傳聖旨,同我老公講話我想留係屋企,希望由個仔入手,叫我唔好返工。到今時今日問番老公,點解以為我要留係屋企,佢都沉默。

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

後面果兩段真係越睇越火滾, 無啦啦比人鬧都唔知咩事......

首頁

尾頁

跳至