自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

我老闆的阿哥就係

次次佢講電話時

都唔知佢講完未

就算心知係講完

都唔敢收線

(因為一般人講完話都有..啦...呢....喎...etc)

反而我覺得講嘢無尾音

好像有點掘....
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

原帖由 doryee 於 09-10-14 09:55 PM 發表
我出哂名比人話無尾音,講野勁掘,已經好努力加返D尾音,但總係唔自然

我就覺得無尾音好像句說話未講完咁
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

原帖由 greenbb0114 於 09-10-15 03:20 PM 發表
冇計既~廣東話就係咁嫁喇..
就算有尾音都係囉囉囉..
有d人囉得好討厭,,
例如: 乜你唔識做嫁(咩)? / 哼,你唔陪我去咁我自己去(囉)!!!
就算有哩d尾音都係冇禮貌既.但反而自己講國語果陣.
會好自然咁加左"呀 / 喔 / 唷" ...

有時廣東話同一句嘢

但說法唔同

意思都唔同

例句

1.你自己去玩得啦 !

2.你自己去玩得啦 ~~~~~~(啦字拉長音來說)

1者感覺上無乜反意的意思....

真係叫你自己去玩

相反2.者

係唔係感覺上說緊反話

有意思係話你自己去都唔搵埋其他人

首頁

尾頁

跳至