跳至

首頁

尾頁

大宅

好想喊呀, 我開始唔識得同呀囝相處呀!!?

囝囝快9個月啦, 佢已經有自己的思想, 亦可以說佢係想點就點; 唔知佢係聽唔明我講吔呀, 定話佢唔想聽呢??!! 囝囝最近每次換尿片就四圍走/爬, 總知一定唔會正常的瞓係牀上面, 每次必定會大喊收場!! 呀囝好鍾意抓人頭髮, 叫佢停又唔聽, 話比佢知我會好痛佢又繼續, 佢定先可以唔再呀百厭呀???!!!

點算呀??! 你哋有無相同的煩惱呀, 我又可以點做會同呀囝相處好些呢??

大宅

我個仔換片都週圍郁嫁, 一定唔會好似2-3個月定定比你換片嫁啦, 所以我次次都要比玩具 / 其他引下佢, 快快手先換到, 或者你可以用學習褲, 會方便d嫁!! 而我仔都鐘意抓頭髮嫁, 我次次都鬧佢, 又扮下喊話好痛, 再唔係你試下打佢手板仔, 話咁樣係唔啱嫁. btw, 佢始終係9個月小bb咋:loveliness:

大宅

我個女都係咁, 一同佢換片, 我就出晒汗, 一定要比d野佢玩先至得. 另外, 佢又係成日抓我d頭髮, 整斷我d頭髮. 其實你個仔都唔係百厭呀, 係bb都係咁架啦.... 好正常!

大宅

My boy is exactly like yours. Yes, he is 好百厭 but I don't think we can do anything to change the stiuation. He is just 9 months old. According to this issue's baby-mo, 好百厭 babies are actually clever baby as they know how to show you what they want. You can continue to teach them not to move around when changing diaper but at the same time you have to accept that they will not listen to you (at least for a period of time) .

大宅

但我睇好多書都話"8-10個月BB"係非常時期, 要開始話比BB知什麼是對/不對, 若不清晰地教明BB, 會對佢以後的發展會影響好大, 到佢再長大後, 可能已經唔受教呀!!
所以我先咁緊張!! 我真係好怕比人家話我"慈母多敗兒"呀, 到呀囝大個會"趕我去老人院"呀!

大宅

Just keep on telling them what's right and what's wrong but in no way that you have to expect them listening to you immediately. They are too young. I am sure that they will know it eventually.

大宅

Just keep on telling them what's right and what's wrong but it's impossible for them to react to you immediately. Our babies are still young

別墅

換片四圍郁,扯頭髮,扯眼鏡,沖涼上水大叫大喊,拎唔到D野發顛大喊,俾人拎左手上面既野發脾氣大叫大喊... 好平常遮!基本上每個bb都係咁架,佢呆呆濟濟你先驚呀,係咪?

不過你都講得好岩架,如果而家bb做D野唔岩,都要開始俾佢知道,我都會用嚴勵語氣喝佢, 佢初初都聽唔明,被人鬧都唔知咩事,後來開始feel到喇,會收下手不過都仲識扮喊,吹脹...

男爵府

ahmo,, 其實你仔仔都唔係特別百厭啦..
我地bb e+都9個月喇..
佢地識行識走,, 動作靈活左好多..
你仲想佢乖乖地?! 好難lor

你試下換片之前同佢講"阿仔我地e+換片喇"
次次咁講,, 換多幾次你一講佢就知要訓低ga喇..
再唔係試下俾d玩具佢一路玩你一路換..
如果係街同佢換你就俾包濕紙巾or新尿片佢玩住先
佢拎條尿片都會掛住玩唔理你ga..
如果佢唔鍾意玩玩具,, 你就試下唱歌仔/講故仔
總之你點tum佢訓覺就點同佢換片~

抆頭髮呢個問題...
我個女由4~5個月就開始= = 一抱就抆實..
有時訓覺都會伸隻手過黎捉住訓..
後尾我發覺佢抆我頭髮既原因係佢怕我走左去..
e+佢捉我頭髮時我除左會扮喊叫好痛
仲會安撫下佢
話佢知我唔會走左去,, 摸下佢手仔~
佢就會慢慢鬆手ga喇.. 你都試下

複式洋房

呢d唔算係百厭啦,如果佢而家仲靜靜治治訓响度比你換片你仲驚呀!同其他媽咪一樣,我都係比件玩具佢揸住,快快手咁換片。
至於玩頭髮,都係因為佢好奇,而且佢自己都冇咁長,梗係覺得好玩啦。通常我由得佢玩,有時仲專登比佢玩添。佢玩得多,就自然冇咁好奇,就慢慢會唔玩。總之佢一扯,我就話好痛好痛,佢其實都明明地,知道自己整到媽咪㗎。

大宅

好多謝你哋的分享呀, 我聽咗咁多先知我囝囝都唔算太戥都安心好多!!我會比多些愛心, 耐性同佢相處!
但另一個問題係, 當囝囝戥時, 我"唔"佢一聲, 再用眼晴惡望佢; 起初囝囝知我駡佢, 佢即刻篇咀想喊, 但2秒之後佢竟然對住我笑....見到佢個樣, 我仲可以諗呀......
開始要同呀囝鬥知啦, 比些心得我呀!!

首頁

尾頁

跳至