跳至

首頁

尾頁

男爵府

couple 發表於 12-5-10 16:26
我小朋友一依家10個月, 報左幾間托兒所, 全部唔收, 要等下一年度了.
我反而覺得澳門幼稚園課程較淺, 香港讀 ...
一般香港過澳門媽咪的心態,我以前都係咁諗,不過以我以前係香港老師,依家係澳門媽咪,仲有平日與香港一些老師、校長朋友的溝通,我可以話你知依家的澳門學校程度不比香港低(以前就好低),依家反而可能仲深左、辛苦左..............當然學校有好有壞,有紅底有教會要睇你點選,佢將來先可以接得上,仲有澳門唔似香港有免費教育,就係唔係都升得班,澳門似大陸唔合格要留班的,再唔係會叫你轉校,我小朋友下年小4,要讀朗文小6的書,佢學校冇補考,所以壓力會大,但佢學校出來的,有的當年可以去香港考到10優狀元,有的亦係港大醫科生..........聽一些外國讀書的朋友講,澳門有幾間學校,係外國大學見個名即收的。

大宅

想請教各位澳門香港媽媽...我都係澳門香港人, BB係澳門出生, 咁點樣可以幫BB
辦番香港o的證件呢??

因為我已經係澳門居民, 咁BB一定係澳門居民, 但係我第時有可能番香港, 咁BB辦唔辦到香港永久居民 (我同老公都係香港永久居民).

真係唔係應該點個, 請教各位!!

別墅

回覆:turnround 的帖子

打去香港入境處問點攪!父母係香港永久,小朋友一定有資格申請香港永久Id

大宅

回覆 KARMENLAM 的帖子

I moved in for 9 months, same feeling as you.But my husband lives here, have to follow him.
I guess we will stay for 3 more years at least.
Lets make some gathering and support each other.

大宅

回覆 chingching416 的帖子

Me too, 我對澳門醫療無信心!經驗之談:澳門醫生吾斷症!

首頁

尾頁

跳至