自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問各位姊妹開刀做手術,
例如開刀生bb要幾耐傷口先復原呀?
聽有d朋友講,
就算睇落表面埋口入面仲痛....

子爵府

個個唔同,有人開完第二日若無其事,我就成年都忍忍痛,就算而家兩年幾條疤都痕有時刺痛,其實係睇你本身神經線生既位置同開刀個位,如果切倒神經線多就會好似我咁.

大宅

吓...咁耐都仲痛呀...
聽人講話打直痛過打橫...
唔知有冇關係呢...

公爵府

我痛左差唔多成年,出面兩個禮拜就無事,入面就痛成年先唔痛!

等待驗證會員

我都好快唔痛, 醫生話要快d落床行, 我生完第二日就落床行, 落床果下真係好痛, 到第三日, 除左剛落地果一下會疼之外, 行順左, 都唔覺得疼lu

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

個個人都唔同,我生完24小時就落床行,其實都係頭兩3日痛,之後就唔痛!!!

公爵府

而家唔打直開刀生bb喇

複式洋房

恩,我下午开刀生bb,第3天下床,就算是两天后下床的吧。
只是痛了几天,以后都没有痛过。
现在几个月了,只是有时会少少痒。
我觉得开刀医生好重要呀。手法如果普通,痛苦的是我们呀。
你是我微笑的答案.

大宅

開刀線係自然溶化定要拆線果隻呀?
咁開刀後會唔會某d動作做唔到,
例如彎腰果d....
同埋開刀有冇d咩注意呀...
係咪戒一般牛肉雞蛋之類就可以呢?
唔好意思..好多野問..
因為擔心會影響照顧小朋友... thx..

大宅

原帖由 alik 於 09-10-18 21:37 發表
而家唔打直開刀生bb喇

緊急或胎盤前置有時都會打直開刀...
我係打橫開..不過頭一個月都痛,而家傷口都係好痕...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 pollybell 於 09-10-18 13:16 發表
個個唔同,有人開完第二日若無其事,我就成年都忍忍痛,就算而家兩年幾條疤都痕有時刺痛,其實係睇你本身神經線生既位置同開刀個位,如果切倒神經線多就會好似我咁. ...

咁我應該係中神經線啦...
因為好似你咁,而家2年幾都有時刺痛+痕

你條疤係點架?我果條係深紅黑色突起架...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

之前我問過醫生
真真正正好番要大約一年時間
佢話唔好睇表面,表面係好快
而裡面就要慢慢先好
而且佢話係一層層咁聯線,唔知你地係咪咁(我因當時割埋水瘤而要做多個手術)
可以做d快步行嗰d la
唔好做sit-up呢d運動,好易會爆傷口ka
我自己就半年到就唔痛la
係有時抱呀b喂奶時比佢一腳呻中就會痛
而家6年la,只係會痕la,好煩

禁止訪問

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

開刀好睇醫生手勢!大仔時傷口間中痛和痕,但細仔就完全無野!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

你係講痛覺定咩先? 我開完刀已一個月了, 其實我個傷口可以話係從來都未痛過(除左頭一下落地同第一,二日), 到而家都係好似無疤痕咁, 只不過有條淺粉紅色既一條幼線係度...不過我本身身體唔係好, 生完頭暈唔舒服(又要餵夜奶又唔夠訓)成大半個月, 而家個元氣恢復左8成到

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

表面好快無事..內裡幾年...
痕就一路痕到八九年先開始無乜痕...
所以開刀真係唔好...順產好d..

大宅

原帖由 kellyly 於 09-10-19 07:21 發表
之前我問過醫生
真真正正好番要大約一年時間
佢話唔好睇表面,表面係好快
而裡面就要慢慢先好
而且佢話係一層層咁聯線,唔知你地係咪咁(我因當時割埋水瘤而要做多個手術)
可以做d快步行嗰d la
唔好做sit-up呢d運動,好 ...

...咁咪唔做得運動囉....

等待驗證會員

原帖由 ~~kitty~~ 於 09-10-19 11:17 發表

...咁咪唔做得運動囉....

我諗真係好睇個人架, 我開完刀個半月到, 因為真係頂唔順個肚攬, 每曰做半個鐘sit-up, 但我都冇事wor

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個傷口都要2個星期先唔痛, 我個friend順產就好快冇事, 都係順產好

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我係養和開刀... 我覺得開完刀,麻醉藥過左,傷口痛+子宮收縮好痛,我要求打左兩支止痛針... 不過第二日落床就超級痛 (食左止痛藥),之後每次上落床都有dd痛... 到我第六日出院已經無點痛... 我記得痛的時間唔超過一星期!

生完BB兩星期返醫院洗傷口,傷口紅紅地埋得好靚,之後我有用"疤痕敵"貼住傷口,一直都係淡粉紅色及好平,不過後來懶無再用,依家就有少少肉突起 & 少少暗紅色,都OK接受到!

至於傷口,到依家差唔多八個月,一直都無咩點痛,係最近試幾次偶然好似俾針拮幾下的痛... 問過醫生,話係開刀後的神經線痛,無咩特別,所以唔理佢囉!

首頁

尾頁

跳至