懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我地有左, 其實應唔應該做姊妹呢? 我已將有左既事同新娘講, 佢話無問題..唔洗擔心..但佢無問到老人家意見!我現在很擔心佢d媽咪或奶奶知道左之後會唔鍾意..或日後影響左佢..我真係唔想累左佢!因為我知道有d老人家一定唔會鍾意..但佢話無問題, 那麼我應該點好呢? 您地會唔會做姊妹呢? 而佢一早已訂左裙比我了..希望你地可以比到意見我啦! 我現在很苦惱很矛盾~

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我唔會去.. 唔係因為怕老人家, 而係始終熱鬧嘅地方, 人地唔會就住你 (亦唔想人地吓吓就住你.. 好似你先係VIP咁~) 唔覺意撞到就唔好啦!
仲未講唔知自己會唔會好易攰, 肥咗/瘦咗好多.. 唔舒服.. 唔想人地安排哂野你先唔去得, 不如一早講好唔去啦!

別墅

但新娘表明已唔介意.. 你都會拒絕嗎?

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

始終當日太多人, 可能真係有人唔覺意撞到你, 咁點算呢? 而且你又剛剛有左, 暫時又唔可以太多人知, 咁你當日去到都係行行企企啦. 但係你有左喎, 始終做姊妹都係好辛苦, 就算唔駛你落手落腳幫手, 你全程企係度都會好辛苦.

我覺得一切都應該為左個bb著想. 既然你朋友搵得你做姊妹, 一定係好朋友, 你有左BB, 相信佢都會明白, 唔會要你咁操勞.

如果我係你, 我一定唔會做姊妹囉.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 ky0324 於 09-10-19 12:44 發表
但新娘表明已唔介意.. 你都會拒絕嗎?

佢唔介意, 咁你有無問過你老公介唔介意呀?
嗰日你有乜事, 佢欠你一世呀!

大宅

我唔會做姊妹, 不過會照去飲

大宅

我驚你嘔, 唔舒服, 人地仲要take care 你. 你有咩事, 大家都唔想.

子爵府

同意,5明樓主點解擔心個fd,5擔心個b?我上胎我老公個fd佢bb滿月,請我地去飲~我99話我&我老公都5去得,我叫我老公等我生完補返人情俾佢fd~我老公又C去飲,結果我第日38W就作動生~好彩我5係懷孕初期,我鬧到老公去CC下~不過可能係咁岩,睇樓主信5信la~

原帖由 kerkermui 於 09-10-19 14:00 發表

佢唔介意, 咁你有無問過你老公介唔介意呀?
嗰日你有乜事, 佢欠你一世呀!

別墅

多謝大家既意見..
係一個月前我將有左既消息話比新娘知, 佢就話驚我頂唔順, 可以唔洗做, 但當時我自己唸緊應該唔怕既..只看著她是我一生的好朋友, 一定要幫佢, 因為由佢講要結婚時, 我既心情已經好雀躍..好開心~心情好似阿妹要結婚一樣..~~ 所以無理到咁多!同佢好淡定話我okay, don't worry! 到呢個星期六佢就要結婚了..我同左我d屋企人講我呢個星期六要做姊妹, 佢地反應好大, 佢話你咁樣會影響人地..新人唔介意, 老人家一定會介意..叫我一定唔可以做, 您地都講得都好0岩!..但如果我而家反口, 我真係覺得自己好衰!其實我真係好矛盾, 如果我真係唔做sister, 變左佢就少左一個sister..與兄弟數目不balance..所以我才有這樣的煩惱!Anyway, 很多謝您地既意見!

大宅

BK Milk勳章

除咗個新娘知之外, 仲有無人知呀?
我o個陣都係一早應承咗, 但到佢大日子前既時候先知自己 bingo, 但我問咗媽咪佢都話ok, 不過要小心 d 囉
加上我老公又做兄弟, 而有個死黨又做姊妹, 不過一定要著平底鞋

我當日除咗玩遊戲落力 d (因為o係新娘屋企, 都唔多人), 去到酒樓都無乜點幫手....不過老實講, 你同個新娘講夜晚o個輪幫手做 reception 咪唔駛走來走去囉, 又有得坐, 又幫到手, 咁敬酒o個 d 你就咪做啦

大宅

原帖由 ky0324 於 09-10-19 14:21 發表
多謝大家既意見..
係一個月前我將有左既消息話比新娘知, 佢就話驚我頂唔順, 可以唔洗做, 但當時我自己唸緊應該唔怕既..只看著她是我一生的好朋友, 一定要幫佢, 因為由佢講要結婚時, 我既心情已經好雀躍..好開心~心情 ...

如果呢個情況又唔同...如果我係新娘, 講真我真係會唔開心, 臨時臨急真係會搵唔到人
你自己小心D就得喇, 一般都唔會要姊妹做操重o野, 再唔係就接新娘時先出現, 之後返屋企休息下, 到註冊/擺酒先再出現
我有左都有去飲, 暫時己經飲過兩餐, 一餐結婚, 一餐滿月, 來緊仲會去飲多3餐
百無禁忌

大宅

如果你同新娘真係咁好朋友, 你而家同佢講唔做姊妹, 佢又點會唔開心呢? 你同bb既安全先係最緊要呀, 頭3個月真係要事事小心~

兄弟同姊妹既人數唔balance 問題唔太呢! 講真, 都係影大合照時先會人齊既姐~ 幾多個男幾多個女又真係有邊個會care?

不過, 如果你真係好想好想為你既好朋友出一分力, 不如你晚上做reception 幫手啦~ games 果d 你唔好玩喇, 出門時你可以幫手撐紅傘呢d 輕 "can" 又岩你身份 (已婚) 做既野都得~

原帖由 Joanlpk 於 09-10-19 14:32 發表

如果呢個情況又唔同...如果我係新娘, 講真我真係會唔開心, 臨時臨急真係會搵唔到人
你自己小心D就得喇, 一般都唔會要姊妹做操重o野, 再唔係就接新娘時先出現, 之後返屋企休息下, 到註冊/擺酒先再出現
我有左都有 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我結婚時有個姊妹有咗4個月
到我飲哩位姊妹結婚酒時我又啱啱有咗<自己未知道>我又做返佢姊咪.佢遲我2個月結婚
而家佢生咗2件.我又生左2伴

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

下, 我又唔會唔開心喎
搵唔到人頂, 點都唔夠我好朋友個bb 緊要啦
結婚係大事, 但係人命仲緊要喎
如果 我知道我姐妹bingo 左
我點都唔會要佢咁辛苦幫我手
我自己都做過姐妹伴娘
有幾攰我真係好清楚
我唔會想, 萬一bb 有咩事
我一定後悔同內疚一世呀

原帖由 Joanlpk 於 09-10-19 14:32 發表

我有左都有 ...

再精明、理性的女性, 當身份變成母親
都會變得迷信, 及甘願向奸商進貢; 她們不是無知
只是不想將來, 後悔今天做得不夠

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

其實我覺得最緊要係你自己想點先?我唔覺有咩問題

既然你個FRIEND又唔介意,你又想去, 咁假如你體力上許可咪去囉﹗

但假若你又迷信...去咗會令你有咁大心理壓力, 驚好多野的話, 就不如唔好去, 費事自己擔心咁耐啦﹗我相信你個FRIEND都唔會怪你的
請勿打招呼~

洋房

回覆 1# ky0324 的文章

上個星期我同學結婚,我無去做姊妹,只系去影下相同熱鬧下,點知就成肚氣...我同同學講緊野,有個C9話我唔好掂佢D野,我同學話"佢知架啦..."跟住個C9話你都唔好對住佢,唔好同佢講野啦...當時激到我成肚氣,如果唔係D同學拖住我唔俾我走,我真係走左去,講野講成咁好無意思...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

去飲咪算囉!做姐妹好辛苦架!萬一你有咩頭暈身"興",個新娘咪仲唔安落?

大宅

原帖由 ky0324 於 09-10-19 14:21 發表
多謝大家既意見..
係一個月前我將有左既消息話比新娘知, 佢就話驚我頂唔順, 可以唔洗做, 但當時我自己唸緊應該唔怕既..只看著她是我一生的好朋友, 一定要幫佢, 因為由佢講要結婚時, 我既心情已經好雀躍..好開心~心情 ...

我當年有第一個B時, 我朋友都係我未夠3個月時結婚, 佢一早預左我幫佢做姊妹, 佢都我好好朋友,識左佢成廿年, 大家做女時都話要幫對方做伴娘添.但係一黎我未夠3 個月, 怕唔穩定, 二黎,我唔想成為人地負累, 幫唔到手不突止, 可能要人地照顧返你添, 所以我一知道有左, 我都同佢講唔好意思, 我做唔到佢姊妹, 佢不但無介意仲登我好開心添.
但係你個CASE, 星期六己經係佢結婚, 你而家先同佢講又好似遲左d, 你唯有同佢講你只可以係晚上坐reception, 我諗佢都唔會介意

1 mon 10lbs 9oz

10wk4d 4.6cm                 2yr9mons 95cm
11wk5d 4.7cm
20wk6d 494g
29wk1d 1.48kg
37wk5d 2.97kg

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我之前做個 friend 姊妹, 佢有另外一個姊妹都係有左, 都係掛個名咁, 朝早都冇去新娘屋企送嫁, 都係下午先同老公開始去教堂, 同埋去飲...

其實你而家有左幾耐? 見肚未?

別墅

Hello 各位BK mami,

很多謝您們的寶貴意見呀~~我覺得呢到好 warm..一有問題同您們分享,您們都會幫有問題既mami解答..真係誠心多謝您們!

當日1024我因早上有事未能出席到, 新娘不單沒有怪我, 原來她一早已安排我不用走來走去, 全晚坐在reception table到, 佢仲係咁叮囑其她sister來take care me...而我當日沒有麻煩到她們, 將整個婚禮完滿進行~

回應LPN.. 而家我是9 week Thanks~~

首頁

尾頁

跳至