婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩星期前已經好無奈99, 62 帶了阿囡去澳門.
去做甚麼係睇蔡琴姐姐演唱會, 我已經話唔去啦, 阿囡兩歲都未夠, 去咁遠幹甚麼?? 就是為了62 要係佢d 朋友show off 個孫女, 佢兩個都傻傻地.

個日得我一個人, 老公去了番工, 我已經話我帶阿囡去街, 去澳門阿囡要錢唔值over 1age 要船票!!

雖然阿囡唔係第一次去澳門, 但次次都有baba mami, 今次無端端話去就去. 我現在大住個肚, 可能佢地唔想我一個人湊囡咁辛苦. 但個晚我好唔開心, 同老公嘈, 佢又唔理我, 叫佢打電話問個囡回來未, 又搵唔到99.

我整晚係度買news, 怕有意外.

今次99 無意中又好似放風比我聽, 話佢21/11 生日同62去澳門睇cheng siu 秋.

今次我一定要想個方法, 唔比阿囡去.
我想話我阿爸有親戚請飲, 要我同阿囡.

現在想請問大家有沒有甚麼好的藉口, 我怕62, 99 會再有下次, 我一定要有多手準備.

many thanks!!

子爵府

畀面勳章

直接同老公講話唔想阿女跟佢地去, 叫你老公攪店佢~

大宅

有親戚回港要出席啊女都要一同出席:;pppp:

複式洋房

唔得,奶奶生日大唔得過您親戚結婚,呢個藉口唔可以!

你個女D証件響邊呀?衰D,扮唔見左囉!

複式洋房

恕我問一句,直接d講句,需要有藉口嗎?

大大方方講句想享受親子樂咪得囉,佢想羅威,上次已經好足夠,再講,鄭少秋唔會因為見到佢有個孫而俾面佢,走落台同佢握手,甚至咀佢兩啖...

做人阿媽既,梗係唔想仔女離開自己咁遠呀嘛,更何況仲要係咁細個

99生日雖然夠大,不過佢係去睇演唱會呀,大佬,唔係擺酒呀,需要搵個孫陪你去睇???

大宅

畀面勳章 大廚勳章

h1n1

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

演唱會對咁細嘅小朋友會吾會吾係太好呢

大宅

收埋d証件扮唔見左囉,一係照直講唔想個女離開自己囉,個女係妳嘅,點解妳咁怕事唔照直講啫,萬一出左咩事咁點算先...

男爵府

演唱會咁嘈又夜, 小朋友會驚...更係唔好去啦~我會直接同62 99話唔淮亞B去, 唔需要找咩借口..因為您先係佢媽咪...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你係媽媽有需要借口嗎?1句唔比就得啦

大宅

老公係唔會理, 因為佢覺得無問題 !!
其實我都唔明點解我係人媽咪, 但個囡我無話事權.
當中可能好多原因, 可能因為個囡係99照顧, weekend & holiday 我才接回來. 仲有一個最大問題, 就係老公個家人全部人都聽晒62 支笛, 唔會say no & 62 最喜歡order 我老公做野, 有時我都好嬲, but 這是他們家的事, 老公唔覺有問題, 難道我做人新抱出聲.

但係為了個囡, 我已經好多意見 !! overall, 唔係大問題, 我都可以就, but 我唔想佢地一以再再以三帶阿囡去做d 咁無奈的事. 演唱會, 阿囡聽唔聽都無所謂, 我最擔心其實d 音響咁大聲, 對佢耳仔唔好. 而且62 d 朋友係食煙, 上次係澳門一齊食飯, 我已經覺得呼吸困難. 所以今次絶對唔可以比佢帶個囡去, 如果唔係我做阿媽會好唔開心, 因為62 99 根本無尊重過我. 我話no 佢地上次已經無聽, 仲要用order 的口吻去叫我回家取證件比99 .
個次我已經喊了好多次 !!

可能大家會覺得我無用, 但我一直只係唔想老公難做, 或者比人話我唔識做人新抱, 但今次我一定唔會讓步, 但又唔可以咁直接話我唔想, 唔比, 所以先要想一個藉口. 而且我連老公都未講, 費事佢又話我.

男爵府

如果係我, 我為左個囡好, 為個囡著想, 我係唔會理會別人的想法, 感受, 意見....即使99, 62, C6
話之62係屋企係皇上咁..
個囡係我ga>>>唔係您生亞囡出來,
佢地邊樹有得so off?
您做亞媽唔想佢地同亞囡去澳門,咪唔想lo...唔需要找借口..
唔明點解您c6會因為咁而話您呢???您都係為個囡著想, 您係佢親生媽咪...
同埋點解星期一至五晚上唔接返亞囡返屋企, 咁亞囡先會同您close d, 親密d..

大宅

你唔俾個女的證件佢地,佢地都唔會帶到個小朋友出境

唔想個老公難做...唔等於要令自己難做...更唔等於要俾人恰到上心口+當你無到

忍讓只能有限度~萬事都應該set個底線,任何人一踩到該底線都無情講

大宅

下? 樓主你好怕你老公? 點解老公唔體諒下你?
我想問, 可唔可以唔比你99湊BB?? 因為只要佢湊你BB, 佢一日都會咁, 有求於佢嘛! 而且避得一時避唔倒一世! 問題始終要解決!

複式洋房

我覺得你係怕事囉~~~俾咁多藉口自己....又話怕老公難做又話99幫你湊b又話62話晒事..
如果咁樣就算俾一百個藉口你同你6299講..到時佢地話帶就帶..你都唔會反抗
所以你作為一個媽媽..係應先以仔女的角度出發..有d乜嘢係對佢地唔好的就唔好做....唔可以係人地想點就點..遲d你細b出世..佢地話帶佢去..到時你又俾呀..唔得呀嘛..所以一定要企硬

洋房

原帖由 TwinkleBell 於 09-10-20 22:56 發表
我覺得你係怕事囉~~~俾咁多藉口自己....又話怕老公難做又話99幫你湊b又話62話晒事..
如果咁樣就算俾一百個藉口你同你6299講..到時佢地話帶就帶..你都唔會反抗
所以你作為一個媽媽..係應先以仔女的角度出發..有d乜嘢 ...

完全同意,
你寧願自己可能有D唔好的口碑, 還是個女隻耳第時可能會有D問題?
你係佢媽媽黎架, 仲要諗咁多? 呢D係你的責任.

男爵府

樓主 既然你都知d音響咁嘈對囡囡唔好
點解仲要俾囡囡去呀??

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

你囡囡同佢住又真係幾煩, 但都要老實同佢地講架!

我覺得你點都要試下, 勇敢d啦, 個囡係你架! 最後佢地唔聽, 我會收埋阿囡個証件話搵唔到, 睇佢地點去!

大宅

你對住這些人, 更應理直氣壯去講清楚. 人善被人欺. 唔可以帶個女去澳門/離港,是很合理的事,收埋d証件.下次邊個敢做報警, 同你老公講,不要自己出面. 老公不理自己先講, 唔好蝦大肚婆, 你唔講再荒謬的事會陸續有來.

珍珠宮

出發前幾日, 張d証件放係公司, 返到屋企將d野摷哂出黎, 先扮比c6睇, 仲要c6幫手一齊揾~ 之後係咁CALL 6299, 問佢地有冇見過, 仲要質疑佢地上次用完有冇比返你~~

戲要做似D~

首頁

尾頁

跳至