跳至

首頁

尾頁

別墅

聽說先加西蘭花,波菜,但是否只係要葉?

和加餸仔的應該先試什麼呢?

如果加紅蘿蔔,連續食三日會唔會太多呢?

別墅

我自己就先加魚肉落粥, 比較易消化. 先將鯇魚腩洗淨蒸熟再拆骨同埋放落已煲好既粥底就ok.

之後我亦有加南瓜, 亦可以加西蘭花, 紅蘿蔔蓉. 之後先豬/雞肉....我估都幾好味~

每款食物試3 日, 冇乜特別敏感反應就可以再試另一種食物, 又係以3 日為試用期~

唔好食牛肉, 蛋白, 蕃茄, 果仁住...這些會較易敏感~

Born         3.185kg     5 Months  7 kg
1 Month    4.21kg       6 Months 7.87kg  
2 Months  5.24kg       12Months 9.4kg
4 Months  6.93kg       13Months 9.6kg

子爵府

紅蘿蔔同南瓜果d,如果分量唔多,食幾日都ok。我個仔果時,因為食得太多,攪到面黃,雖然慢慢會退,不過睇落唔好睇囉..........

別墅

原帖由 mikitten 於 09-10-20 08:09 發表
紅蘿蔔同南瓜果d,如果分量唔多,食幾日都ok。我個仔果時,因為食得太多,攪到面黃,雖然慢慢會退,不過睇落唔好睇囉..........

下...會面黃架

子爵府

原帖由 lamlonglong 於 09-10-20 12:07 發表
下...會面黃架

如果食得過多,面、手掌同腳掌膚色會比較黃,我仔有一排隻腳板底係黃色咁,因為99次次買親南瓜俾佢食,就買一個南瓜仔,食得太多先會咁,唔洗擔心~

大宅

畀面勳章

咁快可以食粥仔?我囡囡都係食奶奶多 ~ 米糊仔食幾匙都唔食呀 ~

大宅

慢慢試,唔好灰心呀。我大女個陣時都差不多試咗兩個月先至叫做可以穩定食一餐粥仔。

原帖由 mic.mic 於 09-10-20 23:17 發表
咁快可以食粥仔?我囡囡都係食奶奶多 ~ 米糊仔食幾匙都唔食呀 ~
We live by faith, not by sight............

大宅

我係粥仔加少少豬肉吊吓味,我都係試食菜同瓜類。西蘭花、菠菜、節瓜、南瓜。遲D可以試蛋黃、豬肉碎。

原帖由 duckchickhome 於 09-10-19 22:16 發表
聽說先加西蘭花,波菜,但是否只係要葉?

和加餸仔的應該先試什麼呢?

如果加紅蘿蔔,連續食三日會唔會太多呢?
We live by faith, not by sight............

複式洋房

請問西蘭花點整放落粥到呢?

大宅

我會先煮熟及煮淋西蘭花,如果有攪拌機就連莖一齊打到變糊狀,再放入粥仔一齊煲。無攪拌機,初頭只要花個部份,用刀剁碎剁爛。

原帖由 bonbonchiu 於 09-10-21 21:34 發表
請問西蘭花點整放落粥到呢?

大宅

我都係加瘦肉煲粥,等d粥有味,另外都試過南瓜。其他暫時未試過

禁止訪問

男爵府

better not eat tomatoes first as it is more allergic.

原帖由 magnetlau 於 09-10-23 13:04 發表
carrots, tomatoes, pumpkins...

大宅

係呀,蕃茄唔好試住,較易致敏。

原帖由 magnetlau 於 09-10-23 13:04 發表
carrots, tomatoes, pumpkins...

複式洋房

請問瘦肉是否只用來吊味, 不會給BB食?

粥太約煲幾耐? 什麼時候放瘦肉?

第一次食幾多?

唔好意思, 好多問題.

原帖由 yanyan0218 於 09-10-22 12:33 發表
我都係加瘦肉煲粥,等d粥有味,另外都試過南瓜。其他暫時未試過

大宅

我反而最先係加蛋黃, 會試加菜同廋肉
而家食飯仲會比幾粒飯佢地食下, 佢地食到架!

大宅

你可以用保溫壼焗吓D米,D粥煲一陣就會好快綿。我通常煲30mins左右。健康院比咗張固體食物既清單給我,佢話可以開始試食肉,首先係 1) 豬肉 2)雞肉 3) 魚肉 4) 牛肉,每次試一樣,每樣試3-4日,每次1湯匙肉泥。

我會攪爛D肉,等粥滾起就放埋D肉入去一齊煲。

原帖由 didi2008 於 09-10-23 15:46 發表
請問瘦肉是否只用來吊味, 不會給BB食?

粥太約煲幾耐? 什麼時候放瘦肉?

第一次食幾多?

唔好意思, 好多問題.

複式洋房

我用有基珍珠米1包分2次洗乾淨後吹乾. 放入機打碎放落盒分多次煲. 有時間煲之前先放入熱水约1小時再去煲. 暫時會加~红罗白. 南瓜. 菠菜. 蕃薯. ~~~ 魚. 肉遲d先加

複式洋房

明白, 唔該哂

原帖由 pionachang 於 09-10-24 00:03 發表
你可以用保溫壼焗吓D米,D粥煲一陣就會好快綿。我通常煲30mins左右。健康院比咗張固體食物既清單給我,佢話可以開始試食肉,首先係 1) 豬肉 2)雞肉 3) 魚肉 4) 牛肉,每次試一樣,每樣試3-4日,每次1湯匙肉泥。

我會攪爛D肉,等 ...

大宅

無攪拌機可以就咁steam熟菜, 跟住用磨蓉器磨到變蓉, 幼細過用刀刴架

首頁

尾頁

跳至