跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企d玩具仔仔好似玩厭哂,有時有d又玩幾玩又吾玩,屋企物品又再諗吾到有咩新既俾佢!見佢悶時我又悶,買新野又吾知買咩好!所以想參考下大家同月出世既bb玩緊乜!

anyone can share pls?? many tks!

大宅

畀面勳章

可能我個仔玩緊DWE, 玩教材都spend on 左部分時間,所以都玩唔覺佢會有"玩厭",不過我發現我個仔對於"電動會動玩具"唔太好, 有朋友送左架電動發聲車佢玩, 佢望完/攪一陣就唔理佢, 層層疊積木/水杯等要疊或穿的野佢反而次次都玩,佢個玩具箱都係尺半左右的膠箱,大部分都係益智玩具,生果/食物等等,又鍾意對住張生字poster 指字來讀(當然太空音),你有無同佢一齊玩 ??

大宅

原帖由 lusea_88 於 09-10-20 14:50 發表
可能我個仔玩緊DWE, 玩教材都spend on 左部分時間,所以都玩唔覺佢會有"玩厭",不過我發現我個仔對於"電動會動玩具"唔太好, 有朋友送左架電動發聲車佢玩, 佢望完/攪一陣就唔理佢, 層層疊積木/水杯等要疊或穿的野佢反而 ...

玩DWE教材-->有咩玩架?係咪好似有部讀卡機之類既野?點玩?係部機讀d有公仔既字卡?知吾知有無得散賣?即吾連DVD?

生果/食物玩具-->>你指生果/食物形狀既膠玩具??

我係全職媽媽,成日都陪住佢架,可能就係因為有太多時間對住佢,所以反而吾知做咩好!俾佢玩puzzle之類既玩具,佢只會拎黎周圍掟!同佢睇書,可能睇過好多次睇到悶,佢又睇吾耐,一係就只係拎住本書"夾夾下",吾通要不停買新書?...

大宅

畀面勳章

DWE 有好多不同教材的 :讀卡機(早午晚3次), 聽CD(3隻CD按不同時段播,即使睡覺都要播),2隻DVD (1日播1次,通常都係我接返阿B後同佢沖埋涼就PLAY俾佢睇,卡機同CD 就放係baby-sitter 度, GAME CARD/FLASH CARD (1日最少玩1次),DWE 無得散買的,可能係二手市場會有人散放
生果/食物就教佢認, 仲有英文/數字/顏色的積木都同佢玩認, 我個仔好鍾意砌野,所以都暫時未見佢厭, 加上我個仔又鍾意睡覺(1日最少1-2次小睡,半小時以上),所以我覺得佢好似有些忙,咁多野要學/玩, 既然你係全職媽咪, 不如你同佢返下WEEKDAY playgroup, 2-3堂per week, 咁樣你又可以學埋有咩可以係屋企同阿b玩咩

原帖由 pino 於 09-10-21 13:23 發表

玩DWE教材-->有咩玩架?係咪好似有部讀卡機之類既野?點玩?係部機讀d有公仔既字卡?知吾知有無得散賣?即吾連DVD?

生果/食物玩具-->>你指生果/食物形狀既膠玩具??

我係全職媽媽,成日都陪住佢架,可能就係因為有太多時 ...

別墅

Anything with buttons i.e. TV/DVD player/VDC player switches, light switches, remote controls, phones etc.

Lusea, my daughter still naps 2 times a day, 1.5 hour to 2 hours each time.

大宅

畀面勳章

咦... 咁你個女係咪都比較高呀 ??? 因為有人話睡覺多會令骨骼生長快d的, 我個仔就成日俾人話2歲大, 拍埋d 2,3歲小朋友都差唔多高添, 有個街坊仲改左個花名俾我個仔叫"長人",真攪笑...

原帖由 bb77 於 09-10-23 23:55 發表
Anything with buttons i.e. TV/DVD player/VDC player switches, light switches, remote controls, phones etc.

Lusea, my daughter still naps 2 times a day, 1.5 hour to 2 hours each time.

別墅

very good, your baby can sleep more.

my baby only sleep 1.5 hr per day, she keeps me very busy, and tired.

原帖由 bb77 於 09-10-23 23:55 發表

複式洋房

Isa 呢排鐘意做家務, 成日攞紙巾周圍抺, 又抺面, 又抺公仔, 仲順便抺埋地! 又鐘意幫忙收衫晾衫, 不過, 佢最歡喜都係同狗仔玩, 成日同人地d woo woo 玩到攬頭攬頸 ...

別墅

我16個月大的囡囡最喜歡玩電話 或電視搖控, 呢排仲鍾意好肉緊咁咬實d牙仔然後個頭抖震, 個樣好好笑

大宅

畀面勳章

呢d 動作我個囝未夠1歲已經係咁了...真係好攪笑
原帖由 yeelamma 於 09-12-11 00:43 發表
我16個月大的囡囡最喜歡玩電話 或電視搖控, 呢排仲鍾意好肉緊咁咬實d牙仔然後個頭抖震, 個樣好好笑

禁止發言

首頁

尾頁

跳至