跳至

首頁

尾頁

別墅

如題, 我想問假設你老公係citizen, 你係PR, 返到黎個bb攞唔攞到citizen?

別墅

原帖由 mrs_lui 於 09-10-21 15:34 發表
如題, 我想問假設你老公係citizen, 你係PR, 返到黎個bb攞唔攞到citizen?

I just discussed the same issue with my colleuge. She gave birth in HK (her 1st son) then get HK passport. At that time she and her husband are both PR. Then later, she become citizen and get the Singapore passport. And she also help her apply 1st son to get passport. Now her son has two passport. Amazing to me, I thought her son need to gave up the Singapore passport.

But for her 2nd son is born in Singaopore, so she said only can get Singapore passport. Very very difficult to get Hong Kong passport la.

I check with her because I also want to know whether my baby can get Hong Kong ID card (or passport. Seems that my baby can only get Singapore passport.

別墅

原帖由 Fiona_mama 於 09-10-21 15:40 發表

I just discussed the same issue with my colleuge. She gave birth in HK (her 1st son) then get HK passport. At that time she and her husband are both PR. Then later, she become citizen and get the Si ...

我想問你個同事第一個仔係攞到singapore passport 係咪即係等於攞到 singapore citizen???

因為我打去香港的新加坡領事館問過, 佢話小朋友18歲之前係可以攞兩個國籍的passport , eg, HK and SG passport.

但如果你個女都唔係o係香港生的話, 咁應該佢係冇得攞 HK Passport.

別墅

我想問你個同事第一個仔係攞到singapore passport 係咪即係等於攞到 singapore citizen???
--> Yes

因為我打去香港的新加坡領事館問過, 佢話小朋友18歲之前係可以攞兩個國籍的passport , eg, HK and SG passport.
--> umm She said can hold until 21years old wor.

但如果你個女都唔係o係香港生的話, 咁應該佢係冇得攞 HK Passport.
--> I think so..... so just keep Singapore passport lor.但我同事用香港人custom counter同bb一起過關 (Singapore passport )都ok wor.唔使去排foreigner custom counter

別墅

原帖由 Fiona_mama 於 09-10-21 16:22 發表
--> Yes

...

哦, 明白晒, 咁你同事個仔係幾耐之前攞ga? 聽講就算o係外國生, 個bb返黎做返citizen, 同埋父母其中一個係citizen都可以申請返baby bonus

別墅

加多一個問題, 知唔知你個同事幫bb申請幾耐先攞到citizen, 同埋o係bb幾大的時候申請

複式洋房

是可以拿babybonus 的。
我个仔是两个月申请。
Mrs Lui,你是帮相中的bb申请吗?他以家几大?

別墅

原帖由 kristygoh 於 09-10-21 18:10 發表
是可以拿babybonus 的。
我个仔是两个月申请。
Mrs Lui,你是帮相中的bb申请吗?他以家几大?

Kristygoh, 其實相中bb係女仔, haha, 不過不是我的baby :)

我的bb下年再出世 :) 之前考慮緊要唔要返香港生好, 不過返香港生好似有好多野要搞咁, 好麻煩... 你有冇咩意見可以比我呀, 邊度生好呀

別墅

mrs_lui,

你係第一胎?

我同事幫bb大約一歲多申請citizen,好快,1個月ok,只要parent其中一個係citizen便ok。Singapore action quite fast one. only need you pay $$$$ ha ha

佢個大仔唔可以申請baby bonus,因為parents are just PR when the baby was born.

Baby bonus can give to baby which has citizenship when born. Or either 1 parent was citizen at the time the baby was born (even born oversea).

如果香港係公立醫院生,ok平好多, 不過返香港私家生好貴啦。同singapore差唔多,如果單人room,singapore仲平d tim。

我覺得邊度生都好,有老公陪先係重要啦。

複式洋房

我是有左4个月返香港的。当时在dubai, 想到坐月完全没人照顾,又没野食,真是好可怕,所以就把心一横,老公quit分工,就返香港。
返到香港,一直在政府医院产前检查,在玛加烈生,我觉得好好。讲真save 好多钱。比在dubai生起码save 十万港币。
坐月又有阿妈同家人照顾,感觉好像王后一样,要食甚麽补的都煮比我食。十二朝之后‘枕’住有好多朋友来看我同bb, 真是好开心。我坐月一直心情好好,没有忧郁。
如果返左新家坡生的话,点敢洗我个个奶奶煮野我食呀..仲要受气的话...我可能会杀死她haha..
mrs lui, citizen 的问题你不用担心,一定拿到, 考虑那里有人可以照顾你,让你好好休息,生完仔个个月真是好累的!

別墅

原帖由 Fiona_mama 於 09-10-22 09:46 發表
mrs_lui,

你係第一胎?

我同事幫bb大約一歲多申請citizen,好快,1個月ok,只要parent其中一個係citizen便ok。Singapore action quite fast one. only need you pay $$$$ ha ha

佢個大仔唔可以申請baby bonus,因為parents are just PR when the baby ...

fiona_mama

係呀, 第一胎呀

其實返香港生主要係想幫bb攞hk id card, 等佢第日長大有多d choice, 唔一定要留o係新加坡, 因為我對新加坡的所有野都係麻麻地~~~

別墅

原帖由 kristygoh 於 09-10-22 10:32 發表
我是有左4个月返香港的。当时在dubai, 想到坐月完全没人照顾,又没野食,真是好可怕,所以就把心一横,老公quit分工,就返香港。
返到香港,一直在政府医院产前检查,在玛加烈生,我觉得好好。讲真save 好多钱。比在dubai生起码save ...

我都係諗住去瑪加烈生呀!!! 同你咁啱gei!!!

不過我媽媽會quit左香港份工過黎呢邊照顧我, 佢話返香港又冇地方比我地住, 問我點解唔留o係新加坡度生....

而家都仲係好 1516

複式洋房

原来你成6个月架拿!要快d 决定啦!
要帮他拿id card的话就一定要回去,到时他就可以柬做不做NS (男仔来的吗?)
住的问题... 租几个月?

別墅

原帖由 kristygoh 於 09-10-22 12:18 發表
原来你成6个月架拿!要快d 决定啦!
要帮他拿id card的话就一定要回去,到时他就可以柬做不做NS (男仔来的吗?)
住的问题... 租几个月?

係呀, 6個月喇, 9個月就唔可以坐飛機喇!
我o個個係仔黎ga

我想租1-2個月, 我睇過有d酒店係短租套房, 都要差不多HKD9,000, 你有介紹呀?

大宅

MRS LUI

你老公係新加坡人.個BB就可以攞新加坡藉啦.係邊度生都一樣可以啦.

我BB係新加坡生.都可以同佢入藉.但我同佢拎HK PASSPORT.佢18前都可以決定佢攞邊邊既藉.

別墅

原帖由 吉永老師 於 09-10-22 16:32 發表
MRS LUI

你老公係新加坡人.個BB就可以攞新加坡藉啦.係邊度生都一樣可以啦.

我BB係新加坡生.都可以同佢入藉.但我同佢拎HK PASSPORT.佢18前都可以決定佢攞邊邊既藉. ...

吉永老師, 你bb o係新加坡生攞到hk passport 咩? 應該唔得wor..

大宅

MRS LUI

唔係掛。我阿B頭一個月內已經同佢申請左HKPASSPORT囉咊。。。我仲同BB返左2次香港添啦。:lol  點會唔得呢??

你只要阿爸/阿媽係香港人。同佢係出世一個月內去中國領事館交申請表。佢地會SEND番香港做個PASSPORT。。因為果陣BB唔拎是但一個PASSPORT。去申請PR。佢會比人當非法入境,所以拿拿臨冇坐完月就去申請囉。。

大宅

仲有。。阿B除左有passport外。仲有香港身份証添架。。

別墅

原帖由 吉永老師 於 09-10-23 15:21 發表
仲有。。阿B除左有passport外。仲有香港身份証添架。。

下... 真係完全唔知道可以咁喎

即係你個仔唔做citizen, 做PR, 咁因為做PR係冇新加坡籍, 所以你就幫佢申請HKSAR passport喇, 係咪咁呀?

大宅

MRS LUI

係呀.我冇同佢入新加坡藉.因為我地2公婆都冇入藉.都係拎PR.所以BB都係拎PR.做番個香港人.哈.

首頁

尾頁

跳至