婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

見到好多媽咪都話62 99係都要同孫改名,但又改得老土唔用得,究竟點老土法?

講黎大家笑下都好

翡翠宮

畀面勳章

我講先:

采馨
惠芸
敬群

當時我忍得好辛苦先可以唔笑

大宅

畀面勳章

99改:思敏、韻兒、子睛(係大姑9想幫女女改,99聽到又覺得好聽,死都想我用)
以上既名都唔算太老土
但姓冼根本唔岩音
62:卓欣
話欣欣向榮喎
99仲改埋英文名:fiona

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 冼B媽媽 於 09-10-22 14:22 發表
99改:思敏、韻兒、子睛(係大姑9想幫女女改,99聽到又覺得好聽,死都想我用)
以上既名都唔算太老土
但姓冼根本唔岩音
話欣欣向榮喎
99仲改埋英文名:fiona ...

哈哈,你99都幾潮~~~

呢堆名都唔算老土,不過同個姓唔夾音者,睇到我果堆就真係好笑,呀女真係改左,俾人由細笑到大呀!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實呢幾個名唔算太老土, 但就多數係我地呢輩用開o既名, 依家bb o既名通常都特別一d ga 喇!!
原帖由 冼B媽媽 於 09-10-22 14:22 發表
以上既名都唔算太老土
但姓冼根本唔岩音
話欣欣向榮喎
99仲改埋英文名:fiona ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我仔仔未出世c6改左文迪,我99超唔鍾意改左海榮同富強,佢話呢d先叫名喎!大佬呀~!姓吳叫富強?比我c6狂剷
到我仔仔出世之後,夾5行先知仔仔欠木缺水..所以搵左c6大舅母改佢識少少呢d野..比左幾個名我地..最後我地用左景榆呢個名!
冼b媽媽..你99改d名唔算老土喇不過夾唔到個姓姐..

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 arcaar 於 09-10-22 14:43 發表
我仔仔未出世c6改左文迪,我99超唔鍾意改左海榮同富強,佢話呢d先叫名喎!大佬呀~!姓吳叫富強?比我c6狂剷
到我仔仔出世之後,夾5行先知仔仔欠木缺水..所以搵左c6大舅母改佢識少少呢d野..比左幾個名我地..最後我地用左景 ...

姓吳名富強?sorry,真係忍唔住笑左出黎~~~

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 mother904 於 09-10-22 14:02 發表
見到好多媽咪都話62 99係都要同孫改名,但又改得老土唔用得,究竟點老土法?

講黎大家笑下都好

我9962幫我個仔改個名叫 "鴻鳴"

鴻=大展鴻圖
鳴=一鳴驚人

仲有用個"鴻"字係因為侄仔用左, 9962想好似D乜乜名門貴族咁, 啓X, 炳X... ...

不過我死都唔會用佢改既名

我地只希望囝囝做一個平凡既人, 開開心心, 健健康康, 生生性性咁就得喇, 唔洗搞咁多野

大宅

敬群好正喎

原帖由 mother904 於 09-10-22 14:05 發表
我講先:

采馨
惠芸
敬群

當時我忍得好辛苦先可以唔笑

禁止訪問

男爵府

我62 諗: 潤生, 可為, 其他唔記得
潤生: 超old style, 我62果個年代就ok
可為: 本來都ok, 但我同朋友個名一樣, 而且我有"火"嘅名唔夾我地個姓

比我地 band 晒~~~

男爵府

想講唔係個名有幾老土...係 99 有幾老土 :

5月生左第一胎, 係女...到同 bb 改名時, 佢話 : 細佬要叫沛言, 排沛字...家姐就沛 x, 你地諗啦...結果 c 6 改左沛詠...唉...真係好無奈...

99 : 實生第 2 個架咩...就算想生都唔一定有...就算有都唔一定生仔...唉...

伯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我99改左我個仔叫世龍,我老公唔鍾意,話個名太勁怕受唔起,而且落到旺角好易比人打(太似d大佬名),最後改左另一個名,但係我99响屋企仍然堅持要叫佢做世龍.....無奈!

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 wxxyxn 於 09-10-22 15:32 發表
敬群好正喎

真係?

洋房

我奶奶話個名要夠響~
仲話d名要開口喎.ja係嬅.嘉.呢d~
好似文.呢d合口既唔要得~
又要夠貴錢又乜咁.好煩~

最後我話咁不如叫錢錢.銀銀.鑽鑽.金金呢d啦.夠晒貴丫~

子爵府

中英1套過,無敵ar~

原帖由 yuet311 於 09-10-22 17:56 發表
我個fd個仔叫永道, 英文名window

子爵府

救命ar~

原帖由 EVA222 於 09-10-22 16:09 發表
我朋友幾聽62話,個女叫妙清,有人話似尼姑名.
我哥聽老豆話,個仔叫萬春,普通語發音應該不差,卒之頂唔順要改名.

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 EVA222 於 09-10-22 16:09 發表
我朋友幾聽62話,個女叫妙清,有人話似尼姑名.
我哥聽老豆話,個仔叫萬春,普通語發音應該不差,卒之頂唔順要改名.

萬春令我諗起姓雷,但係好有粗口feel,大個返學好易俾人改花名。

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 yuet311 於 09-10-22 17:56 發表
我個fd個仔叫永道, 英文名window

62 99改?難得夾埋個英文名。

首頁
12345...8

尾頁

跳至