跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

我又嚟報到~

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

仲有加埋我吖,唔該!

Ringco/10月2日/boy/Rennon朗霖

Thanks thanks thanks~

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 SweetAA 於 09-10-23 09:05 發表
我見姑娘比既單張話打完卡介苗2-3星期手臂針口會有小紅丘疹或潰瘍(我記得我細個打完係會有潰瘍含燶架)呢家囡囡24日啦!我都冇發現有以上情況出現呀!妳地BB有冇呀!會唔會係對支針冇反應呢?
我因為要11月先返健康院,而佢比個 ...

我阿仔十月頭打,呢兩日開始發出嚟,左手手臂有一點紅色凸凸哋,佢好掹、比之前扭計呀,我諗關卡介苗事。

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 SweetAA 於 09-10-23 14:50 發表

我想問一點紅色凸凸哋係有冇膿架?
我個囡手臂有一點紅色,但我唔知係皮膚敏感(似面仔上D粒粒,冇膿架)定針口?

喺針口個位囉,似蚊「冷」,又似谷緊嘅暗瘡,未出膿住,過幾日唔知,觀察下先;摸下粒嘢阿仔會發脾四,我估有啲唔舒服啩。

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 SweetAA 於 09-10-23 14:52 發表
妳地BB飲完奶掃完風,會唔會落床之後再吐奶呀!有時仲打c egg!
搞到我好擔心佢吐左奶「濁」親唔知呀!
我已經飲完奶掃完風,再抱多廿分鐘先放床仔架啦! ...

我阿仔就掃下風,嗝下,再扶佢坐直下又會嗝下。你仲可以話下用個BB攬枕/孕婦三角枕sip下佢背脊等佢打側瞓幾個字先俾佢瞓返平啦。

打c-egg我阿仔之前多啲,而家冇乜囉噃,個橫隔膜develop得好啲就少啲喇,唔使担心。

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 jkfamily 於 09-10-23 15:32 發表
我呢排真係勁忙勁唔掂~~

我發燒,燒左6日,越燒越高(試過去到40度),原本以為自己冷親,點知原來係乳腺炎(因為頭幾天個胸只係小小谷,我以為係正常)
醫生話我已經太高燒,建議我食抗生素,等炎症好些少,先再繼續餵~~

我宜家要停餵三日人 ...

Oh, poor you...祝早日康復!

唔怕,keep住泵,泵得清會越泵越多,啲全泵奶媽嘅經驗嚟!

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

想問下呢餵奶粉+用樽餵人奶嘅姊妹有冇呢個問題:

我上個幾禮拜開始通常一日四餐奶粉(4oz)+四餐人奶(4oz),原先好地地阿B食奶粉後三個半至四個鐘度嗌一次,人奶兩個鐘嗌一次,但係個衰豬仔前兩日好似發咗顛咁食完奶粉兩個鐘就叫,人奶仲誇,一個鐘內!咁搞發一日可以食十幾餐!為咗拖佢時間唯有俾啲水佢飲(1-2oz),但係只係拖多佢半個鐘佢都係同我食咁多奶...

佢呢兩日嗌食奶啲喊聲仲要好惡!聲嘶力竭嗰隻!總之behave得好crazy...成日嗌食瞓得唔好,瞓覺時又成日紮好似人哋發惡夢咁。

佢嘅反應真係令我好tense好depressed,因為我真係唔知佢做乜又幫佢唔到...本來一直好好地嘅我終於喊到收唔到制。

真係唔明,佢個body clock好似亂哂咁。我老公同99尋晚開始同阿B做個實驗,唔俾我餵佢食人奶,剩食奶粉,so far四餐又真係tune返佢回復三個半至四個鐘先嗌,仲要好似變返以前咁斯文返啲,仲要食飽飽瞓返好lum。

莫非有啲BB真係只適合食奶粉?全人奶俾唔到佢諗住有一半都好吖,點知又真係咁邪。我老公話試兩日,如果佢真係正常返就以後剩食奶粉...而家我泵出嚟啲媽媽奶尋晚嘅就倒(好浪費,滴滴皆辛苦...哎~),新鮮嘅就雪起佢,都唔知用唔用得着。

做媽媽嘅想俾最好嘅嘢佢,點知都唔知係咪真係對佢好...起碼成家人都搞到好緊張好唔知點咁(包括BB),同原意背道而馳咁囉...哎~

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cinderella_mama 於 09-10-24 14:27 發表
我想問餵人奶媽媽飲唔飲得豆漿嫁!?
怕唔怕bb飲左會敏感嫁!??!

我想飲黑豆豆漿呀...

我有飲熱嘅黑豆漿,陪月話啲人奶會濃啲,我阿B冇敏感。

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 黑白豬 於 09-10-24 13:50 發表
甘勁?

我生果陣150lb,生完之後140lb,過左2日就137lb,到依家都係甘,無輕過!我懷疑係因為我依家有個陪月姨姨照顧,我又停左無餵人奶,一日三餐超豐富,又有湯水、又有燉品,想瘦都幾難! ...

我未有阿B時112lb,臨生前一日152lb,而家123lb囉,我又係日日食陪月姨姨啲好餸好湯代茶甜品,我諗都幾難返去家鄉囉...

首頁

尾頁

跳至