在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Hi, jelly
咁岩既,我工人都係7月到,我8月生小b,妳個幾號出世呀?我個小b8月5號。我第一次請工人嫁咋!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ron106 於 09-10-29 10:36 發表
你媽咪真係偉大~

係呀, 媽咪真係好 ^^

佢琴日 & 今日去左我個妹度啦, 因為我妹唔係好舒服, 我媽咪幫佢睇住個女(22 months old) 等佢可以休息下訓下~

好彩囡囡都好肯跟婆婆 冇扭計搵媽咪

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Czerny 於 09-10-29 10:40 發表
Hi, jelly
咁岩既,我工人都係7月到,我8月生小b,妳個幾號出世呀?我個小b8月5號。我第一次請工人嫁咋!!

我個bb係 8月8日.

係個工人係 賓 or 印? Mine is 印

別墅

咁就要多加留意,依加d病好惡。
我大女有鼻敏感+氣管敏感,一天氣轉就病發。舊年k1足足睇左大半年e生,老師都話見佢食葯都食到怕。

原帖由 ron106 於 09-10-29 10:37 發表
多謝提醒呀~~我個女呢2日都有D鼻水同咳~真係要幫佢著多件衫。

別墅

其實賓同印邊個好D????

原帖由 jelly-pudding 於 09-10-29 10:47 發表

我個bb係 8月8日.

別墅

我都係印印,第一次來無經驗嫁,老公話,個個都咁上吓,不如請個白紙喎,情願慢慢教,而且有婆婆睇住。

妳個b識轉身未?我個可以轉一邊。只識轉右,唔識轉左
原帖由 jelly-pudding 於 09-10-29 10:47 發表

我個bb係 8月8日.

別墅

係啦~~吓吓感冒都發到104度~~嚇死我~

原帖由 Czerny 於 09-10-29 10:59 發表
咁就要多加留意,依加d病好惡。
我大女有鼻敏感+氣管敏感,一天氣轉就病發。舊年k1足足睇左大半年e生,老師都話見佢食葯都食到怕。

別墅

賓or印都無話邊個好d,只係妳好唔好彩請到個好既。論盡家傭個邊講嫁咋

別墅

touchwood,我大女病未試過燒到104度,佢好少傷風感冒,只係敏感症,其實食西葯都無o麥用。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Czerny 於 09-10-29 11:16 發表
我都係印印,第一次來無經驗嫁,老公話,個個都咁上吓,不如請個白紙喎,情願慢慢教,而且有婆婆睇住。

妳個b識轉身未?我個可以轉一邊。只識轉右,唔識轉左
...

我個b可以轉到身少少啦, 又未完工可以成個身轉晒.

我個印姐, 27years old. 之前係Singapore 做左4年, 再去HK做左4年, 之後返左印尼一年, 再黎HK打我工.

佢好like BB, 湊得好好, 好有心機. 家務煮飯就一般啦不過不失囉.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Czerny 於 09-10-29 11:20 發表
賓or印都無話邊個好d,只係妳好唔好彩請到個好既。論盡家傭個邊講嫁咋
Agree with you! just depends on luck~

Ithink my 2 sisters and me are lucky, our maids are all so far quite good.

別墅

我個印印10年前係新加坡做左2年,跟住返印結婚生女,10年後既今日,係我到打工。所以我話佢係白紙就係咁解嘞!

哈哈。講講吓,變左講工人,我地可能比人返個去論盡家傭個邊啦!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Czerny 於 09-10-29 12:05 發表
我個印印10年前係新加坡做左2年,跟住返印結婚生女,10年後既今日,係我到打工。所以我話佢係白紙就係咁解嘞!

哈哈。講講吓,變左講工人,我地可能比人”訂”返個去論盡家傭個邊啦!! ...

咁我地講下第二樣野啦~ 你地亞b食咩奶粉 or breastfeeding?

民房

hihi 我都係76年在職媽媽呀~ 大家好!
我有個4個月大既女. 我做QA.

民房

我個女俾婆婆湊, BB星期一到星期五都住係婆婆屋企. 我就每日放工都去婆婆屋企睇BB同食晚飯.
不過因為由公司去婆婆屋企要成個幾鐘, 由婆婆屋企返自己屋企又45分鐘, weekdays都累.....加上weekends自己湊返BB, 真係好累好累.......

所我都唸緊請工人, 但係間屋又細, 有多個陌生人真係煩........

別墅

我兩個女都係奶粉,無食過人奶。都係a+,不過我依家諗緊比唔比細女轉奶粉,因為細女食a+好似唔係好好,每一餐都哭一大輪或"樓'一大輪先食。

原帖由 jelly-pudding 於 09-10-29 12:24 發表

咁我地講下第二樣野啦~ 你地亞b食咩奶粉 or breastfeeding?

別墅

我個女都係食幼粉大~~食美素佳兒~

別墅

係呀~~好有同感~~加多張床間房又好似好迫。

原帖由 QQ妹 於 09-10-29 13:26 發表
我個女俾婆婆湊, BB星期一到星期五都住係婆婆屋企. 我就每日放工都去婆婆屋企睇BB同食晚飯.
不過因為由公司去婆婆屋企要成個幾鐘, 由婆婆屋企返自己屋企又45分鐘, weekdays都累.....加上weekends自己湊返BB, 真係好 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 QQ妹 於 09-10-29 13:26 發表
不過因為由公司去婆婆屋企要成個幾鐘, 由婆婆屋企返自己屋企又45分鐘, weekdays都累.....加上weekends自己湊返BB, 真係好 ...

but you can have more time to stay with baby wor...

BTW, your baby is so cute ^^

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Czerny 於 09-10-29 13:57 發表
我兩個女都係奶粉,無食過人奶。都係a+,不過我依家諗緊比唔比細女轉奶粉,因為細女食a+好似唔係好好,每一餐都哭一大輪或"樓'一大輪先食。

我第一個月餵日本奶粉 +少少人奶 (一日一餐人奶only), 但係亞仔成日唔飽 (2個鐘就要食一次), 又易嘔奶, 而且一日有4-5次poopoo, 又重得唔多. 媽咪話可能日本奶粉稀d, 水汪汪咁bb仔唔飽. 之後轉左A+ 安嬰兒 (我細個時都係食安嬰兒), 轉左又真係好d喎... 可以3-3.5個鐘一次, 而且重得好好多! 我個仔出世6磅半, 一個月9磅多d, 2個月已經13.5磅啦 ^^

首頁

尾頁

跳至