論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Agree.

I also have 2 helpers now and I have also sufferred from bad experience.

All I can say is that being an employer is the luck of the a draw. Especially when you are hiring someone you have never seen and have no idea at all. I don't think one should complain if they are happy to hire someone who they have no idea of.

Having said that, there is still the chance of hiring a bad apple in HK. Just like any other employer and employee. That's why I said it is the luck of a draw.

There is always pros and cons in everything, different family have different needs. As for mine, I wonld not leave my family to someone who comes straight from the middle of nowhere country side.

原帖由 mwmm 於 09-10-25 02:12 發表
成日睇大家既post..其實真係唔洗咁偏激..
我想講一點比大家知...工人一個不如一個or十年前好過而家d姐姐..lee一點真係唔完全關工人事...我係做老闆既....而家我請既人..我都覺得差到不得了.比起以前..而家d人又驚sit ...

複式洋房

我都同意樓主的睇法,係香港做過嘅工人,未必個個衰,但可以話多數己經練精學懶,成仙成佛.我就好自量,有自知之明,好嘢冇我份,所以我會用D無喺香港做過嘅工人,起碼學壞同夠膽係你面前現形都要有一段時間.
点解香港D工人越做越差,冇他嘅,就係有香港哩D食X政府同某些食X狗議員lor,係唔係都盲目去幫工人爭取福利,成日係道攪X棍,博出位.睇吓人地星加坡,馬來西亞,中東....D工人有冇咁多花款玩嘢,因為人地嘅政府係幫自己人,保障僱主,香港政府根本就不知所為,中唔中,西唔西,其次人地國家根本就唔會有財仔借錢俾外傭.香港政府寵容外傭玩殘僱主,D外傭想留係香港繼續揾工,走去勞工處是旦揾樣嘢告吓係,咁你就家無寧日,貼錢買安寧lor.
原帖由 傻BB 於 09-10-23 13:33 發表

每個工人都係越做越衰

計我話唔單只兩年完約一定要換
仲要換無喺香港做過既
喺香港做過既工人, 唔理完唔完約都係咁衰
係好野人地都續約啦~ 幾時輪到你簡? ...

洋房

原帖由 mwmm 於 09-10-25 02:12 發表
成日睇大家既post..其實真係唔洗咁偏激..
我想講一點比大家知...工人一個不如一個or十年前好過而家d姐姐..lee一點真係唔完全關工人事...我係做老闆既....而家我請既人..我都覺得差到不得了.比起以前..而家d人又驚sit ...

有point wor, 我就信你對佢好, 佢一定對你同家人好既

複式洋房

你對工人好人會對你好?如果咁easy ge, 唔會有人出足糧都俾工人告la, 你話係咪d工人覺得僱主衰所以玩野? 如果工人係知足心地唔壞ge就算僱主刻薄d都唔會玩野啦,更何好多僱主係對工人唔差都俾人玩呢!

複式洋房

公主打去agent到投訴要她用地布抹地 !

複式洋房

用地布抹地有乜問題,係唔係掃地要吸塵机,洗碗要洗碗碟机,洗衫要洗衣机,用埋乾衣机(唔洗掛衫),又唔係叫佢用牙刷掃地,提訴D乜??簡直無理取鬧,咁富貴就唔好撈,送佢返家鄉,唔好阻佢歎世界.

原帖由 DicJas 於 09-10-25 16:20 發表

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 DicJas 於 09-10-25 16:20 發表

oh?! 然則佢想用咩抺地?

一係叫佢著件地布上身, 自己在地下自由碌丫, 用地布又爬低又盛, 一陣佢起身見頭暈就唔好啦~~

大宅

我個新工人第一次黎就發病啦!

日日話思鄉﹐日日發呆﹐工作越做越慢﹐
同BB齋坐唔講野唔玩﹐問她有沒有事可以幫忙﹐她又說沒有。

睇怕下個月都會同你個bun一樣。

原帖由 mothercare 於 09-10-24 17:48 發表
我的菲姐R做事勤快﹐對BB細心﹐煮食OK﹐淨係間中黑面

好﹐同她續約﹐放她回鄉兩星期﹐回來開始“發病”﹐開始變第二個人咁﹐天天話思鄉﹐日日發呆﹐工作越做越慢﹐
同BB齋坐唔講野唔玩﹐問她有沒有事可以幫忙﹐她又說沒有。

第二個月成日 ...

子爵府

都唔一定o既,,,
我工人做緊第二個約,我覺得佢比以前好!
我媽工人做緊第四個約,直頭好似屋企一份子!
我家姐以前都有個做左兩個約,,,
其實睇你好唔好彩,,,人夾人,,各人要求唔同啫!!
工人會變,僱主都會變!!

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ellawyc 於 09-10-26 00:14 發表

oh?! 然則佢想用咩抺地?

一係叫佢著件地布上身, 自己在地下自由碌丫, 用地布又爬低又盛, 一陣佢起身見頭暈就唔好啦~~

維尼媽又是我得快樂泉源!哈哈哈哈。。。

大宅

原帖由 saiwanho 於 09-10-26 10:59 發表
維尼媽又是我得快樂泉源!哈哈哈哈。。。

係呀係呀~~
XDDDDDDDDD

首頁

尾頁

跳至