烹飪搵食

跳至

首頁
34567...17

尾頁

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 dincat 於 09-10-27 14:22 發表

一齊貼啦
我都整得好樣衰架, 係影靚D相呃下人

咁先至有交流, 互相參考觀摩

唔係呀, 你果啲邊樣衰姐, 肯定唔夠我樣衰啦
我都有貼圖架, 不過真係唔起眼, 我又唔曉執相, 求其影左就算啦

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cupcake with buttercream icing~
個樣ok得, 但真係好死甜, 甜到我作嘔

男爵府

原帖由 uhtcl2006 於 09-10-27 22:00 發表

cupcake with buttercream icing~

好得喎~!!
你可以比少d糖~^^
。。。。。。。。。。。

水晶宮

原帖由 ∼星子∼ 於 09-10-27 23:10 發表

好得喎~!!
你可以比少d糖~^^

咪就係真係得個樣囉, 我想問下你呢, 點解我打完個buttercream之後, 食落好似有沙咁既, 我知係啲糖未溶, 但點做先啱呢, 我係跟大蚊個食譜做法, 但就無落奶, 改左落水, 因為我未食過出面既cupcake, 所以唔知自己有無做錯呢 ???

男爵府

原帖由 yantonbabyshop 於 09-10-27 14:23 發表
紐約芝士蛋糕
有食普嗎.?thx
另外想問下咩叫放水焗...??
thx
我呢個唔駛放水焗架~好簡單,而日式既芝士蛋糕就要放水焗~
紐約蛋糕食譜:
cream cheeses......290克 酸忌廉...............50克
牛油(溶)................60克 糖...................25克
糖.....................65克
大蛋...............2隻
檸檬汁.....1茶匙
檸檬青.....1/2茶匙.
做法:
1.模掃上牛油加粉備用
2.芝士和糖一起打至冇粒粒便加蛋,蛋分5,6次落,每次打約2分鐘
3.加汁同檸檬青,最後加牛油攪勻至混合
4.預熱180度焗35至40分鐘
5酸cream加糖打滑
6.焗好後放5.係餅上用餘溫焗5分鐘~!!
焗好後放涼攏擺雪櫃雪硬便可以
係咪好容易呢???
。。。。。。。。。。。

男爵府

原帖由 uhtcl2006 於 09-10-27 23:14 發表

咪就係真係得個樣囉, 我想問下你呢, 點解我打完個buttercream之後, 食落好似有沙咁既, 我知係啲糖未溶, 但點做先啱呢, 我係跟大蚊個食譜做法, 但就無落奶, 改左落水, 因為我未食過出面既cupcake, 所以唔知自己有 ...

好似係要加奶架~!!我自己整過~!!
會唔會未打到d牛油鬆發呢??仲有你係咪比糖打??至好用糖霜打~!!
。。。。。。。。。。。

水晶宮

原帖由 ∼星子∼ 於 09-10-27 23:23 發表

好似係要加奶架~!!我自己整過~!!
會唔會未打到d牛油鬆發呢??仲有你係咪比糖打??至好用糖霜打~!!

我老公食左話好好味, 我就食到想嘔...
你講得啱, 我係用糖打架, 因為本身都無唸住食, 所以咪偷懶晒囉, 連奶都唔落

大宅

唔好意思!我正在試驗upload相片,請多指教!
http://www.facebook.com/photo.php?pid=12539&id=100000460994311#/photo.php?pid=12539&id=100000460994311

我第一次整的生日蛋糕,送給外星女的。
再烦,也别忘微笑;再急,也要注意语气; ­
再苦,也别忘坚持;再累,也要爱自己。

大宅

啊!我根據提供的資料研究左两個鍾(我太蠢啦! )終於成功啦!

好多謝你地呀!仲公仔畫出腸咁教我,我係透過facebook上載架!
再烦,也别忘微笑;再急,也要注意语气; ­
再苦,也别忘坚持;再累,也要爱自己。

男爵府

原帖由 kinbb媽咪 於 09-10-28 00:02 發表
啊!我根據提供的資料研究左两個鍾(我太蠢啦! )終於成功啦!

好多謝你地呀!仲公仔畫出腸咁教我,我係透過facebook上載架! ...

你個蛋糕簡單得黎好好~!!個公仔整得好好呀~!!
。。。。。。。。。。。

大宅

星子~~hi
唔明>>檸檬青.....1/2茶匙.(咩黎架)
做法:
1.模掃上牛油加粉備用(加咩粉...只掃牛油,,ok ma.?)
thx

原帖由 ∼星子∼ 於 09-10-27 23:20 發表
紐約蛋糕食譜:
cream cheeses......290克 酸忌廉...............50克
牛油(溶)................60克 糖...................25克
糖............. ...

大宅

5酸cream加糖打滑(ok)
6.焗好後放5.係餅上用餘溫焗5分鐘~!!
(放餅上...全個面放..?但點整到有大細圈好靚咁...??

原帖由 ∼星子∼ 於 09-10-27 23:20 發表
紐約蛋糕食譜:
糖............. ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 uhtcl2006 於 09-10-27 22:00 發表

好靚丫,我唔知幾時先可以整到

水晶宮

原帖由 laam0416 於 09-10-28 08:54 發表

好靚丫,我唔知幾時先可以整到

慢慢啦, 我呢個係睇得唔食得
不過我老公琴晚食晒成個, 重話好好味, 但我嫌太甜, 甜到
我唸hk人真係唔會可以食咁甜, 下次我要改良下用糖霜, +埋奶同埋減小落糖既份量之得啦~

男爵府

大廚勳章

尋晚既餸: 蝦膠瘦肉釀翠玉瓜.... D肉又幾爽口

水晶宮

原帖由 SEricsson 於 09-10-28 11:37 發表
尋晚既餸: 蝦膠瘦肉釀翠玉瓜.... D肉又幾爽口

?ib_____DM7MhkEcT

好掂呀

男爵府

大廚勳章

你地貼多D餸出黎啦, 我唔得閒整甜品住, 只有時間整餸. 等我唔使日日諗煮乜餸...

我得閒D至整甜品食.... 你地D甜品好鬼吸引唧!

珍珠宮

好媽媽勳章

[蒜心炒牛肉]

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

洋葱美極牛仔骨
---生命無價,請支持領養---

大宅

好媽媽勳章

昨晚焗豬排飯 但點都縮唔到圖

首頁
34567...17