自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 nicolwong 於 09-10-23 22:33 發表
乜唔係企定定既咩?!

當然,如果係平時返工日子及繁忙時間就一定讓畀

人行.

我出post係因為,

依家成日見新聞話,小朋友好容易企得埋電梯邊而

夾到.咁大人就應該畀小朋友企中間.

我地一家三口出街,阿仔細,我地會左 ...
左行右企呢個concept做得好好, 香港人節奏快, 要安全, 可以全企右面唔郁, 又或者行樓梯, 唔應該阻住左面趕時間嘅人, 自己覺得, 係公德心嘅一部分。

王國長老

王國長老

原帖由 牛精仔 於 09-10-24 01:49 發表
左行右企呢個concept做得好好, 香港人節奏快, 要安全, 可以全企右面唔郁, 又或者行樓梯, 唔應該阻住左面趕時間嘅人, 自己覺得, 係公德心嘅一部分。

王國長老

王國長老

原帖由 小黑咪 於 09-10-24 00:07 發表
其實D人趕時間都唔差果1分半分鐘啦, 用扶手電梯點都係企定定對大家都安全D.

想企既就企, 想行既就行囉.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我又覺得電梯唔應該行,安全d,如果係趕時間,應該早少少出門,唔係攪到自己趕頭趕命,心急個1-2分鐘,如果係咁趕咪跑樓梯囉!

我帶住2個女搭電梯係教佢企定定,唔會教佢行電梯,如果行電梯係岩既,大家都會教自己個小朋友行電梯啦,但其實家長又唔會教小朋友行電梯,會話比小朋友知唔可以行,係好危險既,不過點解得自己時,就係行電梯岩既呢!?

大家仲記唔記得咩叫身教?定係只係對住自己個小朋友面對先會做呢?

(唔岩聽既請勿插我,大家都係發表下感受姐,所以我都唔會引用各位既發表)

[/url]

王國長老

王國長老

有d地方唔一定有樓梯, 只有扶手電梯上落.

我同小朋友講佢地細個, 扶手電梯容易跌倒.

其實大人有幾何會跌...我搭左二十幾年都冇跌過....一路行一路隻手會放扶手位, 預防有需要忽然捉實.

點解唔鍾意行既一定要想行既陪佢地企....? 唔同意咪自己企囉, 覺得唔安全既就唔好行囉....何必強加自己一套o係人地身上....

大宅

雖然左行右企呢個concept係好
但係搭扶手電梯既時間都唔會好耐(基本上都唔駛一分鐘)
點解唔可以企定安安全全咁搭呢

大宅

"點解唔鍾意行既一定要想行既陪佢地企....? 唔同意咪自己企囉, 覺得唔安全既就唔好行囉....何必強加自己一套o係人地身上...."

唔好怪我多口..其實你咁講都係將你自己一套強加係人地身上..
即係等如~點解我想安安全全咁同小朋友扶手電梯 , 而你又要我樣開一邊比你行呢..??

伯爵府

好媽媽勳章

老實講,我覺得前後企係安全過並排既。前後可以睇得到小朋友兩隻腳,而且又唔使分心睇住就到。

個人意見,有時D堅持並排企既家長要人遷就之餘都應遷就下人,例如落完地鐵,可以等人潮散到七七八八先上扶手電梯,一來安全,二來唔會阻住人。
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

伯爵府

醒目開學勳章

同意,咁安全D,又完全睇到小朋友,又唔阻人
原帖由 小小baby 於 09-10-23 23:13 發表
我覺得平排都唔安全,最好都係大人企前面,小朋友企後面(電梯向下)

男爵府

原帖由 牛精仔 於 09-10-24 01:49 發表

AGREED

帶小朋友一定唔會行電梯, 但自己唔行都無謂阻住趕時間的人, 所謂各有所需, 互相尊重。

大宅

返工放工時間一定要有人行啦,如果唔係大家排隊搭電梯,會塞滿入閘位/月台

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

大宅

原帖由 Yan010408 於 09-10-24 09:12 發表

AGREED

帶小朋友一定唔會行電梯, 但自己唔行都無謂阻住趕時間的人, 所謂各有所需, 互相尊重。

大宅

好媽媽勳章

原帖由 小黑咪 於 09-10-24 00:07 發表
其實D人趕時間都唔差果1分半分鐘啦, 用扶手電梯點都係企定定對大家都安全D.

無錯.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 可樂魚 於 09-10-24 02:09 發表

想企既就企, 想行既就行囉.

問題係行係非常唔安全. 跌ge時候唔係你一個跌, 而係好似骨牌咁, 會影響到其他人.
我唔係話行就一定跌, 但意外係無人知幾時發生.mtr而家ge口號都叫人"企定定"

大宅

但係有時企係你前面嘅人令人唔舒服...
例如 :
拖住大型行李(有升降電梯唔死去搭)
連體嬰(旁若無人咀咀咀)
狐仙(諗起d體味就想.......)
精神有問題(又唔係帶handfree,不停自講自說)
返工就嚟遲到........等等等

真係各有所需, 互相尊重

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...12

尾頁

跳至