自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 小黑咪 於 09-10-24 00:07 發表
其實D人趕時間都唔差果1分半分鐘啦, 用扶手電梯點都係企定定對大家都安全D.

侯爵府

好媽媽勳章

點解搭電梯要左行右企?? Sorry, 搭電梯should not . i.e. 左企右企!!!! (This is the regulation).

小朋友:扶手电梯是会动的机器,所以使用时要小心!
在扶手电梯上行走,很容易摔倒!
要站稳,
站得太靠边很危险!
鞋子很容易卷进梯边!
站开点比较安全。
成人要照顾他们的小朋友,
还要紧握扶手。
行动不便或提着重大物品,最好就乘搭升降机!

http://www.isd.gov.hk/sim/tvapi/07_eg57.html

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ac321 於 09-10-27 19:48 發表
點解搭電梯要左行右企?? Sorry, 搭電梯should not 行. i.e. 左企右企!!!! (This is the regulation).

小朋友:扶手电梯是会动的机器,所以使用时要小心!
在扶手电梯上行走,很容易摔倒!
要站稳,
站得太靠边很危险!
鞋子很容 ...

終於有人搵到哩條片

我比人話有問題,之後都好唔開心,而家見你post既片出黎,我開心返晒lu~

等我聽日比亞女睇下條片先~

[/url]

珍珠宮

好媽媽勳章

網上搵到的資料:

"左行右企"呢句口號其實係地鐵以前提出的, 呢家去到一D舊的地鐵站, 扶手電梯旁邊的三角體指示排仍可隱若看見當年那叫人靠左行靠右企的壓印文字.

"左行右企"係一個非常聰明的概念, 不想行走的人可以安全地站一旁, 而趕時間/氣力佳的人又可以暢行無阻! 日本都有相似概念, 不過係"右行左企".

可惜家陣個大機構, 政府都怕死, 怕有邊個行走電梯跌到會累到公司賠錢, 所以一律不再推廣"左行右企", 統一叫大家企定定; 你行你跌就你死你事. 呢種態度響一個講求效率的城市實在係一種退步!"

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 小小baby 於 09-10-23 23:13 發表
我覺得平排都唔安全,最好都係大人企前面,小朋友企後面(電梯向下)

我都覺,,平排企如果佢碌落去都可能捉唔住啦..平時電梯向下我叫個女企後面攬住我條腰
我好憎人企係左邊架,因為我好心急,去邊都行得快..如果趕時間前面有人塞住我真係想踢佢落去 當然口就唔該唔該 由細到大同女搭電梯都教佢企埋右邊,,同佢一齊就唔行囉~(唔係因為覺得行係錯先唔教佢~係因為佢行得慢,費事佢塞住條路線!!)佢好乖企定定唔郁架,就算著果隻大頭涼鞋都從來唔洗我擔心佢會夾腳!!!小朋友係教出梨既姐~~~~
電梯可能真係唔應該行,咁你自己咪唔好行,教你小朋友都唔好行,大家一齊企埋一邊咪得囉..點解唔方便下人姐

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 sonic04 於 09-10-23 23:29 發表
我會先選升降機

真係無可選擇之下

姑且暫時手抱

100% 同意. 剛剛遇到一個推 bb 車 的人, 阻住人行, 後面的人不知, 有d人話佢, 有 d 人 輕推佢. 佢又要解釋, 又要讓, 其實幾危險...

男爵府

哎~ 我睇完呢個post先知原來香港人真係唔buy呢一套
唔怪之得我成日搭扶手電梯
都見仲有咁多人企係左手邊啦
可能我住左係外國太多年
覺得搭扶手電梯係"應該" 要左行右企
呢種係一種公德,
係外國, 你真係唔會見到有人企係左邊架
我試過岩岩去既時候企左係左邊
d 人既眼光係, "小姐,你有無讀過書架? 自私!"
我唔係話香港d 人企係左邊就係無讀過書,
只係我覺得呢個係一個好好既方法
你可以行,可以企
但同時都體諒一下人地,
人地好得閒, 想企/ 好趕, 要跑
佢又阻唔到你既, 點解唔可以俾個方便人?
其實如果你企係左邊, 而有人真係好趕,
佢叫你借借, 你一郁咪仲危險?
反而你一直都係企定定係右邊
仲安全啦~~~~
唔通你成世人都未試過趕時間咩?
真係一次都無試過行扶手電梯?
有時睇開d, 生活都開心d 啦~

伯爵府

好媽媽勳章

支持, 支持, 我都係, 有時趕時間時會行電梯, 唔太趕或者講緊電話就行埋右邊咯.....

原帖由 hk430 於 09-10-28 03:22 發表
可能我住左係外國太多年
呢種係一種公德,
係外國, 你真係唔會見到有人 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我都覺得你有時間咪企wor,但人地趕時間都應該讓下人la,你地湊仔吾趕時間,但出來工作ga,真係分秒必爭,有時未必係人地吾早d起身,可能有其他要事...

男爵府

可能我住左係外國太多年
呢種係一種公德,

左行右企確係聽過,但係e+唔見再講,如果mtr大力宣傳,我一定配合,但唔講未必人人知,而我盡量唔會行,要就自己攝位,自已執生,唔會覺得人地有錯,無公德,只會鬧自己衰,重乜要咁趕

侯爵府

好媽媽勳章

My kids are teach this 'song' by their teachter.
And everytime, when they see someone walking in the 電梯, they will ask me why they walk? They should not do that..........
I really don't know how to explain/edu my kids. When I teach them they can't walk in the 電梯 (this is the regulation)..... at the same time, they see others walking there!!!!!!!!!!!!

原帖由 natalielin 於 09-10-27 23:17 發表

終於有人搵到哩條片

我比人話有問題,之後都好唔開心,而家見你post既片出黎,我開心返晒lu~

等我聽日比亞女睇下條片先~

男爵府

sorry,按錯

大宅

我都同你睇法一樣.

可能我住左係外國太多年
呢種係一種公德,

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

有一次我返工o既時侯,響元朗西鐵搭電梯時,我左邉有一個女仔禮貎地跟前面兩位年約40 o既中女講"唔該借借",講左兩三次佢地都扮聽唔到,後尾條中女講話"我點解要借開俾你?!!"無規定話一定要行開借俾你架喎!又話佢咁叫人借開係好危險喎~~
嘩~~~當時個後生女都無佢地辦法,但我見個後生女火都黎埋,嬲到打電話俾佢個fd係咁響佢地面前話有條死八婆 "左能住哂"之類o既說話~~~

o個兩個中女外表很斯文的,完全唔覺係呢d咁o既人,講真佢地又無帶住小朋友(就算有帶都可以行個方便,小朋友企前,大人企後咁睇住架嘛),但都唔借個方便俾人,需然係無明文規定話佢地要借開,但呢d人真係好乞人憎同好自私!!!

侯爵府

好媽媽勳章

涉及扶手電梯的意外不時發生,機電工程署已就使用扶手電梯安全問題制訂指引,當中細節寫明,乘扶手電梯時,要緊握扶手,避免雙手同時攜帶太過笨重物件,保持站立於梯級面中間位置(黃格範圍內)。

Those are the information from HK Gov (E&M).

http://www.emsd.gov.hk/emsd/emsafetycampaign/others3_4.html

Hope our new generation will follow theose regulations when they growth up.............. If not, then we are no difference as those non-educated people in mainland China!

公爵府

畀面勳章

原帖由 angelfan07 於 09-10-28 11:46 發表
有一次我返工o既時侯,響元朗西鐵搭電梯時,我左邉有一個女仔禮貎地跟前面兩位年約40 o既中女講"唔該借借",講左兩三次佢地都扮聽唔到,後尾條中女講話"我點解要借開俾你?!!"無規定話一定要行開借俾你架喎!又話佢咁叫人 ...

我又唔覺得佢地錯晒喎, 如果比佢行一陣"look"落黎點算呀, 其實咁行得又咁趕就行樓梯啦

伯爵府

熱血勳章

如果乜都要跟政府嘅, 不如立法啦, 搵啲警察拉人, 咁啲人咪唔敢行咯!

法律不外乎人情, 更何況這不是法律, 只是rules而已, 人地係都要趕住去死, 點解唔俾人死呢? 你有你企, 人有人死, 互不相肝.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 21g 於 09-10-27 15:58 發表
樓主,你岩既,小朋友安全至上,唔使理,係咪阻到後面d人

如果真係為小朋友安全至上, 樓主呢個企法係唔夠安全.

應該係小朋友企上一級, 大人企佢下邊 o個級.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

趕就行樓梯

一定會係快得過在扶手電梯度行呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 natzuki 於 09-10-28 13:27 發表
如果乜都要跟政府嘅, 不如立法啦, 搵啲警察拉人, 咁啲人咪唔敢行咯!

法律不外乎人情, 更何況這不是法律, 只是rules而已, 人地係都要趕住去死, 點解唔俾人死呢? 你有你企, 人有人死, 互不相肝. ...

嘩! 雖然我好少行電梯, 但都唔好咁話人呀!

首頁
34567...12

尾頁

跳至