自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

男爵府

原帖由 natzuki 於 09-10-28 13:27 發表
如果乜都要跟政府嘅, 不如立法啦, 搵啲警察拉人, 咁啲人咪唔敢行咯!

法律不外乎人情, 更何況這不是法律, 只是rules而已, 人地係都要趕住去死, 點解唔俾人死呢? 你有你企, 人有人死, 互不相肝. ...

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 natzuki 於 09-10-28 13:27 發表
如果乜都要跟政府嘅, 不如立法啦, 搵啲警察拉人, 咁啲人咪唔敢行咯!

法律不外乎人情, 更何況這不是法律, 只是rules而已, 人地係都要趕住去死, 點解唔俾人死呢? 你有你企, 人有人死, 互不相肝.

有幾多單扶手電梯出事的新聞係同有人在扶手電梯有關架? 有幾多人因而死亡呢?

積下口德好

男爵府

原帖由 angelfan07 於 09-10-28 11:46 發表
有一次我返工o既時侯,響元朗西鐵搭電梯時,我左邉有一個女仔禮貎地跟前面兩位年約40 o既中女講"唔該借借",講左兩三次佢地都扮聽唔到,後尾條中女講話"我點解要借開俾你?!!"無規定話一定要行開借俾你架喎!又話佢咁叫人 ...

個女仔都好冇品wor

男爵府

原帖由 chan803 於 09-10-28 15:22 發表
如果真係為小朋友安全至上, 樓主呢個企法係唔夠安全.

應該係小朋友企上一級, 大人企佢下邊 o個級.

睇下小朋友幾大,定唔定性,如果四五歲,定性,一左一右,小
朋友一隻手拖大人,一隻扶電梯帶,而後面又冇人想扒頭,咁已經好安全下,咁如果三人行,多一個大人係後面(如電梯向上行)旁住,當然就更穩陣

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

其實係咪可以apply 係過馬路......
如紅燈又無車, 唔想過o既人可以等/企
想過o既人就自己過(係唔影響他人安全底下)..
大前題下是: 上下扶手電, 如想行, 要唔好使其他人有危險時就行, 例如唔好推開人而自己跑/行, 想企o既就企好, 唔好因自己企而又影響他人的安全, 例如有人跑緊, 就唔好突然企係佢面前.......
係咪咁會好d, 總之, 大家都要安全!

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 21g 於 09-10-28 17:32 發表

睇下小朋友幾大,定唔定性,如果四五歲,定性,一左一右,小
朋友一隻手拖大人,一隻扶電梯帶,而後面又冇人想扒頭,咁已經好安全下,咁如果三人行,多一個大人係後面(如電梯向上行)旁住,當然就更穩陣 ...

你覺得咁樣安全 d, 咪繼續咁企 law

我就會繼續企係我小朋友下面一級

男爵府

原帖由 chan803 於 09-10-28 17:43 發表
你覺得咁樣安全 d, 咪繼續咁企 law

我就會繼續企係我小朋友下面一級

我小朋友都幾定,所以我咪用上面既方法企,如果太小朋友太細,唔肯拖大人,你既方法都好好,不過千其唔好抱起,抱得穩要用兩隻手,大人扶唔到電梯帶,好易失重心,向前扑(如下行)

大宅

點解我想同小朋友安全咁企唔留位比人行就係缺德..??

男爵府

原帖由 茶葉蛋 於 09-10-24 02:45 發表
"點解唔鍾意行既一定要想行既陪佢地企....? 唔同意咪自己企囉, 覺得唔安全既就唔好行囉....何必強加自己一套o係人地身上...."

唔好怪我多口..其實你咁講都係將你自己一套強加係人地身上..
即係等如~點解我想安安全 ...

行既人唔小心"look"落o黎係會影響企既人.
mtr 唔係常常播 "請緊握扶手. 切勿在電梯上走動.
stand firm and don't walk. please hold the handrail" ma?!

禁止訪問

男爵府

一條友企埋一邊,冇所謂,同小朋友一齊,就真係冇必要,同朋友或同事都係,明明識得,唔通都要一前一後咩,我真係唔會囉

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

我今日專登search咗外國有關escalator safety嘅網頁, 大致都係咁講:

When entering escalators:
  • Watch the direction of the moving step and step on and off with extra care.
  • Take care if you are wearing bifocals or similar eyewear.
  • Hold children firmly with one arm or hold child’s free hand.
  • Hold small packages firmly in one hand, but always leave one hand available to hold the handrail.
  • Grasp the handle as you step onto the moving step.
  • Do not go in the opposite direction of the escalator.
  • Do not take wheelchairs, electric scooters, strollers, hand carts, luggage carts or similar items on the escalator.

When riding escalators:
  • Keep loose clothing clear of steps and sides.
  • Wear closed-toed and hard-soled shoes, and avoid wearing footwear made of soft-resin or other rubbery materials.
  • Stand clear of the sides of the escalator.
  • Face forward and keep firm grip on the handrail.
  • Reposition your hand slowly if the handrail moves ahead or behind the steps.
  • Don’t climb onto or ride the handrail.
  • Do not let children sit on steps or stand too close to sides.

When exiting escalators:
  • Don't hesitate and step off promptly.
  • Make sure to step over the comb fingers; don’t let your feet slide off the end of the escalator.
  • Immediately move clear of the escalator exit area; don't stop to talk or look around since other passengers may be behind you.

http://www.neii.org/safety_escalator.cfm

以我理解, 要緊握扶手就唔係行

禁止訪問

伯爵府

樓主的理論係咪:如果幾個朋友開車出去玩, 咁有個新牌仔朋友, 其他朋友就應該一個快線, 一個慢線咁夾住個新牌仔在中間, 咁佢就會安全D? 其他車就應該跟在後頭?

大家在慢線排成一直線就唔安全?

企右邊留返左邊比人爬頭, 係好一般的慣性行為。

其實有時D人兩個朋友行埋一齊, 條路又窄, 又唔留意下後方有無人想行,細聲講“ 借借”又聽唔到, 要我大大聲咁講才好似好突然咁。我都覺得呢D人好自私!條路咁窄,人流多時應該留返少少空間比其他行架嘛!

男爵府

原帖由 heichunmum 於 09-10-28 22:03 發表
咁如果人地真係要行,唔通你真係報警拉佢咩,同同事識得都唔係一定要企埋一齊?唔通企在前後就變左唔識?

在外國,人人生活都咁姿悠,邊似香港人好似打仗咁?以我經驗一定係行埋一邊安全過企在兩旁,如果後面有人行落/上,要我個仔或我 ...

如果人地真係要行,有小朋友及長者,我唔會讓,叫佢等,有衝撞,我會叫港鐵職員處理

如果係大人同行,有需要,我會讓,但唔會預先留空位俾人過

男爵府

原帖由 siulili 於 09-10-28 22:13 發表
樓主的理論係咪:如果幾個朋友開車出去玩, 咁有個新牌仔朋友, 其他朋友就應該一個快線, 一個慢線咁夾住個新牌仔在中間, 咁佢就會安全D? 其他車就應該跟在後頭?

大家在慢線排成一直線就唔安全?

企右邊留返左邊比人爬頭, 係好 ...

車路又點同搭扶手電梯,唔可以禁比較架wor

男爵府

http://the-sun.on.cc/channels/ne ... 220012129_0000.html
其實你們選擇是行是企都好, 都要小心自己和其他人先好, 因為年中意外真是不少!

伯爵府

UNLESS果位老人家真係老到要我扶住(如果行動咁不便, 原則上我會坐的士,MTR隨時有排企), 如果唔係我都只會企在老人家或小朋友的前/後, 上我會企在後, 落我會企在前, 以免佢地有咩意外墮下電梯。 我而家已經教小朋友要企在右邊, 如果我一個帶兩個出街, 大果個會自已上落, 第一個上梯, 細果個在中間, 我在最後扶住佢, 係一條直線咁。

公民意識係從少培養,正如我都好欣賞我女兒懂得讓座給老人家, 雖然佢平時都希望可以有位坐, 但當有老人家時,她都會很主動 讓出自已寶貴的座位。

原帖由 21g 於 09-10-28 22:16 發表

如果人地真係要行,有小朋友及長者,我唔會讓,叫佢等,有衝撞,我會叫港鐵職員處理

如果係大人同行,有需要,我會讓,但唔會預先留空位俾人過

伯爵府

呢個係原則問題, 馬路係比車行, 路係比人行, 都有一些慣性行為, 我其實想指出,慢線在右邊, 即係企都請企右邊, 左邊是快線, 是留給想趕時間的人/車用的。

原帖由 21g 於 09-10-28 22:19 發表

車路又點同搭扶手電梯,唔可以禁比較架wor

禁止訪問

首頁
45678...12

尾頁

跳至