自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 alicemic 於 09-10-29 12:39 發表
唔好意思,笑咗 ! 大陸都會進步架,好多國內既資識份子既國際禮儀比香港人更好,點解唔用d好既嚟比,要用d質素差既同自己比?

要活在當下,看看普羅大眾既言行舉止,就能體會得到

男爵府

原帖由 edea 於 09-10-29 12:42 發表
仲未爭辯完:lol:

記得以前已經有人出過同一個討論, 今次再黎仍然好激辯

不過唔會有答案啦.

呵呵!唔駛有答案的,大家討論一下,當中有很多值得令人反思的地方

男爵府

原帖由 echoo 於 09-10-29 19:43 發表
大陸人巳努力學習"文明", 香港人卻在倒退

香港人又真係唔抵幫,搭小巴重有好多人唔扣安全帶,上至四五十,下至廿幾,男女都有,我搭開481,荃灣至火炭,有根有據,唔係亂吹

男爵府

原帖由 siulili 於 09-10-29 20:12 發表
因為有D香港人唔想做文明人, 要做“偉大”的人, 所以佢地故意攔住條扶手電梯,等D趕時間的人唔好做D機電處“不建議”做的事,寧願被人JIP JIP聲OR駡都唔會給佢地犯錯的機會!
...

的確係,佢地真係唔想做文明人,政府呼籲企定定,但偏偏要行走,禁都冇所謂,最不該是,過唔到,就以為一定係人家故意阻礙,又唔諗下自己有錯在先

男爵府

原帖由 heichunmum 於 09-10-29 21:05 發表
都講左係錯,真係錯,企定定係啱,好啱!
大家都無話”行”的人係啱,不過企埋一邊對你對人都有著數啫,係何樂而不為啫

一條友,當然會企埋一邊,四位朋友一齊,唔通要1字型企,真係唔會禁做

男爵府

原帖由 heichunmum 於 09-10-29 21:08 發表
真係唔明,究竟而家係講左行右企,定係一定要企,我又唔明企晒兩邊有幾安全,上面有西瓜/雜物/人碌落電梯唔知你走唔走得切...

左行右企,好耐之前,有聽過,可能發生過意外,政府改左口號,叫人企定定

既然唔主張行走,要用盡條電梯,理應2人企一格(一左一右)

如果上面有野跌落黎,如果多人右企,禁咪右企既人,中招機會大d

又如果條電梯突然反方向行,禁就要睇右企既人,有冇扶實條電梯帶,有既,應該唔會好傷既,行緊既,就大鑊d

男爵府

原帖由 heichunmum 於 09-10-29 21:21 發表
點解唔會咁做呢,傾少一陣又唔會c,我同男朋友一齊搭電梯都係前後企,如果4個朋友入面有人建議你行埋一邊你會唔會叫佢唔好,叫佢企返隔離呢? ...

既然條電梯設計係兩人企,點解一定要1字右企,如果多人條龍咪會拖長囉,唔符合高效率WOR

男爵府

大陸圖有關內容,不識用於香港,現在是討論香港扶手電梯的問題,請勿搞錯

男爵府

台灣圖有關內容,不識用於香港,現在是討論香港扶手電梯的問題,請勿搞錯

男爵府

原帖由 heichunmum 於 09-10-29 22:01 發表
我感覺已經變成意氣之爭,21g你說如果同朋友一齊,你唔會一字企,咁如果你搭電梯,有人站在右邊,咁你會企在那個人左邊,定係企在那個人後面,即係企埋一邊? ...

人少,我會站在右邊

人多,我或者會站左邊,因為左右有人企,可增加流量

如不是朝向電梯口方向行,需轉彎上電梯,左轉,站在左邊,右轉,站在右邊

首頁

尾頁

跳至