自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家好多商場都係得電梯或升降機. 邊有樓梯俾你行. 我覺得你唔急咪企埋一邊, 急既咪行囉. 仲咩要阻住人? 日本全部都好自覺性企埋一邊. 日本人自律性呢樣野真係幾好.

大宅

而家好多商場D樓梯真係後樓梯, 比人走火警用. 仲要係D隱蔽位度, 急都唔敢去行喇. 只係覺得人總有趕時間既時候, 我唔相信會冇人未試過趕時間, 遲左1分鐘可能就趕唔到班車要等好耐. 咁點解唔可以企埋一邊讓有需要既人行呢. 係, 你唔讓冇話你唔啱, 只係做人唔夠consideraton啫.

大宅

有d情況當然明白喇, 但係有d一大班人係電梯度傾野. 你想偷位都偷唔到喇.
原帖由 21g 於 09-10-27 16:55 發表
一個人當然企埋一邊la,有小朋友,老人家需要照顧就唔同,你要行,就自己執生偷位,唔好認為人地有心阻住你

大宅

我唔會跑電梯, 只會行快兩步. 有細路當然冇問題喇. 我只係講d大人大姐係度傾野果d啫.
原帖由 siusum 於 09-10-27 17:08 發表

就算係電梯旁有樓梯又點...咪一樣係跑電梯

我相信呢度個個都試過"趕"時間, 仲一定行過電梯,
只係我覺得行電梯一定唔係咁好, 冇咁安全, 但唔可以話平排企就一定唔岩, 係阻人前進
宜家係講緊我地因為要take care 小 ...

大宅

我都同你睇法一樣.

原帖由 hk430 於 09-10-28 03:22 發表
哎~ 我睇完呢個post先知原來香港人真係唔buy呢一套
唔怪之得我成日搭扶手電梯
都見仲有咁多人企係左手邊啦
可能我住左係外國太多年
覺得搭扶手電梯係"應該" 要左行右企
呢種係一種公德,
係外國, 你真係唔會見到有人 ...

大宅

中國人真係冇咩禮讓精神. 諗記返大陸時d人同車都係鍾意"呀"住哂.

大宅

以前香港人都唔識要排隊. 過左幾十年的教育. 而家香港人學識要排隊喇. 至於搭電梯識禮讓, 可能又要過多幾十年之後, 香港人會識架喇. 放心喇.
原帖由 小蘅媽媽 於 09-10-28 23:16 發表

真的很希望香港都係咁。可惜依家越來越多人明明冇咩公德心還要聲大大話人。唉...

大宅

夾小朋友腳仔意外唔係因為佢地行, 係因為小朋友企係度郁黎郁去, 同埋著CROXX鞋. 小朋友冇時停, 隻腳鍾意周圍郁. 我同阿仔坐電梯時我都係前後企定, 唔會叫佢行的. 但阿仔硬係鍾意郁身郁勢. 只會叫佢唔好放隻腳咁近邊, 同睇實D佢.
我自己一個人先會行的.
原帖由 珞琋爸爸 於 09-10-29 11:38 發表
其實係好耐之前就有分"左上右落,左前右後"既習慣,但e幾年"扶手電梯"夾小朋友腳仔意外多咗,所以"機電處"就提出咗新方法...就係e+既"企定定"方法,免得意外再發生囉,但有d人都唔知改咗,所以就有呢個情況出現,怪就怪"正 ...

大宅

而家唔係話你企定係錯, 呢個世界其實難定對與錯. 對錯只係唔同情況黎睇. 而家講緊你唔行, 點解唔可以企埋一邊俾有需要既人行啫.
原帖由 小玲太太 於 09-10-29 11:47 發表

都唔明而家D香港人連是非黑白都唔識分

首頁

尾頁

跳至